Kamilla Bjørklund Em slakting nett2
Kamilla Bjørklund Em slakting nett2

Ung Jacobs-slakter sikret to EM-sølv til Norge

Som eneste jente og eneste norske deltaker gjorde unge Kamilla Bjørklund (20) fra Kløfta og Norge jobben og hentet hjem to sølvmedaljer i EM for unge slaktere (International Young Butcher Competition, IYBC) i byen Best i Nederland. Til daglig arbeider 20-åringen på Jacobs på Holtet.

Publisert

Kamilla Bjørklund, til daglig ansatt på Jacobs på Holtet tok to sølvmedaljer i EM for unge slaktere i Nederland. (Foto: Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund)

Med en lekker lammebog og en grillrett som oste av selvsikkerhet, slo den eneste deltakende jenta ut guttene fra landene sør i Europa, som har slaktertradisjoner flere hundre år eldre enn de norske.

Overrasket

– Jeg visste det var jevnt og at noen av produktene mine var gode, men jeg ante ikke at det skulle gå så bra, jublet Kamilla etter at medaljene var sikret.

Hele veien hadde hun god støtte på tribunen fra kollegene fra Jacobs på Holtet i Oslo og den norske delegasjonen.

Konkurransen gikk i den lille byen Best helt sør i Nederland. Selve premieutdelingen skjedde på en stor messe i Utrecht, der Kamilla fra Kløfta ble vist fram på storskjerm.

Kreative jenter

– Kamilla representerer det slakteribransjen i Norge trenger, flinke jenter som vil jobbe seg til resultater, og som er kreative og tør å stikke seg fram. Slik sett er Kamilla en god representant, sier kommunikasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Hun takket Kamilla for innsatsen med et arbeidsstipend på 5000 kroner fra KLF.

Frankrike vant overlegent

om medhjelper underveis i konkurransen hadde hun Johnny Guthe fra Sandefjord. Han ga beskjeder underveis, sa fra om tidsbruk, og ga de korreksjonene hun trengte.

– De hadde ikke god tid under konkurransen, så hun måtte holde seg til de avtalte oppgavene – og det klarte hun, strålte Johnny Guthe. Han har brukt like lang tid som Kamilla til trening og forberedelse

– Skjæremønsteret på kontinentet er annerledes enn i Norge, derfor her vi fokusert en del på det, forklarer Johnny Guthe.

For å nå opp i konkurransen må mye klaffe. Og akkurat her gikk det ikke veien for Kamilla. Med en bedre skjæring hadde hun hatt sjanse på en plassering i toppen også sammenlagt. Slik gikk det ikke. Sammenlagtseieren gikk overlegent til Frankrike som også hadde flere gullmedaljer i enkeltdisiplinene.

Dyktige damer

– Vi i Norge har tradisjon på å sende dyktige jenter til disse mesterskapene, sier Britt Kristiansen. Hun representerer Kursopplæringskontoret for matfagene (KOM), som lærer opp ferskvareansatte i alle dagligvarekjedene i Norge. Britt Kristiansen fra Greåker var med som dommer under europamesterskapet for fjerde år på rad. Som Kamilla skilte hun seg ut som eneste kvinne blant dommerne.

– Deltakerne blir vurdert nøye på mange felt: Håndverk, renhold underveis, utseende på maten, presentasjon og smak er alle områder som teller like mye. Kandidatene blir trukket i poeng hvis dommerne ikke er fornøyde, sier Kristiansen.

Trent lenge

Bjørklund har trent lenge for oppgaven, og har blant annet vært mye på Furuseth slakteri og skåret kjøtt.

Kamilla Bjørklund er til daglig ansatt hos Jacobs på Holtet i Oslo. Og det er nettopp på Holtet at hun har lagt ned mange treningstimer den siste tiden, og tiden har gått med til å perfeksjonere rettene som ble kronet med sølvmedaljer.

International Young Butcher Competition (IYBC)

* International Young Butcher Competition (IYBC) er en årlig konkurranse for unge slaktere under 24 år. De kan ikke ha hatt fagbrev som slakter i mer enn ett år.

* Selve konkurransen gikk i seks deler. Fem deler var bearbeiding av kjøtt til salgsvare. Den siste delen handlet om å dele et okselår på 70 kilo opp i stykningsdeler.

* International Butchers Confederation arrangerer konkurransen. Den norske organisasjonen Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) er med i denne organisasjonen, og har også ansvaret for den norske deltakelsen.

* KLF organiserer den frittstående private kjøttbransjen i Norge og har om lag 160 medlemmer som består av kjøttindustri for rødt og hvitt kjøtt, slakterbutikker og eggpakkeri.

Mer informasjon på www.kjottbransjen.no

"
Powered by Labrador CMS