choy sum2

Eksotiske grønnsaker ny nisje i Follo

Det er bare å lære seg navnene med en gang: Choy sum, Kintsai og Mizuna. Mange asiatiske og andre eksotiske grønnsaker og urter har nå inntatt jordene i Follo, skriver Bedre Gardsdrift.

Publisert

Svend Østby i Ski dyrker nye og eksotiske grønnsaker. Foto: Kai rune Tollefsen.

Det er underdekning av såkalte eksotiske grønnsaker i Oslo-regionen. Derfor satses det nå på en ny grønn nisje i Follo, som regnes som det beste området for grønnsaksdyrking i Akershus.

Ja, vi kan!

Grønnsaksbonde Svend Østby i Ski er en av produsentene som satser eksotisk. Grønnsakene er i utgangspunktet tilpasset og dyrket fram i et annet klima enn vårt, men i forsøksfeltet på Østby gård møter de fremmede vekstene et gunstig Akershus klima.

– Nå skal vi pirre smaksløkene til folk, sier bonden, og holder frem Choy sum, Kintsai, Koriander, Mizuna og andre sorter.

– Vi vil vise hva vi kan få til, og skape interesse for norskproduserte eksotiske grønnsaker overfor butikker, grossister og restauranter, sier Østby til Fylkesnytt i Oslo og Akershus.

Dyrke sjøl – ikke importere

– Nordmenn vil prøve ut ny mat og utvide sine kulinariske horisonter. Forbrukeren ønsker å spise sunt og godt. Innvandrere er gjerne flinke til å bruke et bredt utvalg av grønnsaker, og de skaper etterspørsel. Kanskje kan vi i Akershus dyrke noen av vekstene som blir importert i dag, sier Ski-bonden.

Vekstene som nå dyrkes frem i Follo er kartlagt og valgt ut ifra en markedsundersøkelse blant grossister, innvandrermiljøer, restauranter og butikker i Oslo og Akershus. De utvalgte grønnsaksorter er de mest etterspurte i markedet.

Kom, se, smak og lær!

Fylkesmannen i Oslo og Akershus inviterer i samarbeid med Landbruksrådgvivningen Sørøst til Grønnsaksdag på Østby i begynnelsen av september. Det blir vandring i grønnsakåkeren, og de fleste emner innen fagområdet vil bli diskutert. De fremste fagpersoner på området deltar, og inviterte kokker skal lage spennende retter av de ferske råvarene, rett fra åkeren!

Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fakta om prosjektet

Grønnsakprosjektet har sin bakgrunn i et testprosjekt utført av Landbruksrådgivingen Telemark. Der ble 70 – 80 eksotiske grønnsaksorter dyrket fram med gode resultater. Kunnskapen fra Telemark skal nå anvendes i Follos grønnsakmiljø, og nesten 30 nye sorter dyrkes nå fram blant grønnsakprodusentene. Med få unntak er dette grønnsaker som aldri før er dyrket for det norske markedet – i Norge.

Bedre Gardsdrift

"
Powered by Labrador CMS