Wenche Andersen6

Har kokkelert seg inn i folkets hjerter

Hun er like engasjert og utadvendt som hun virker på TV-skjermen. Men Wenche Andersen trives like godt helt alene på hytta. Da kan det gå ett helt døgn uten at hun sier ett eneste ord. – Deilig, sier hun.

Publisert

Wenche Andersen. (Foto: Morten Holt)

– Jeg nyter virkelig når jeg kan gå en hel dag å bare lytte. Uten å mene noe. Uten å snakke. Bare være til. Hytta i Tuddal i Telemark er uten tvil mitt fristed, sier Wenche, som også har muligheten til å stikke rett til skogs rett utenfor døra hvis hun føler for en time eller to alene. Hun bor innerst i Lommedalen.

– I stedet for å sove ut, går jeg heller en tur i skogen, enten på beina eller på ski. Det er min form for avslapning, sier Wenche.

Hver eneste morgen

Hver morgen i over 15 år har hun kokkelert seg inn i folkets hjerter på en hverdagslig og ujålete måte. Alltid like sprudlende, inspirerende og engasjert.

Da Ingrid Espelid Hovig takket for seg på TV-skjermen på 1990-tallet, tok Wenche over rollen på en annen kanal. Den har hun ivaretatt på beste måte. På samme måte som Ingrid lager hun festmat av hverdagsmat.

Gode skussmål fra Ingrid

Og Ingrid gir henne de beste skussmål. – Hun er så god, men burde hatt mye bedre sendetid slik at flere fikk anledning til å følge henne på skjermen, sier Ingrid om Wenche.

Les portrettet med Ingrid Espelid Hovig her

"

Wenche Andersen i kjøkkenet til God Morgen Norge i Karl Johans gate i Oslo. (Foto: Morten Holt)

For Wenche er på jobb klokka seks hver eneste hverdagsmorgen, slik at hun er forberedt til God Morgen-sendingene en halv time senere.

– Jeg må stå opp omtrent fem. Går gjennom dusjen og drar på jobb. Slipper jo å sminke meg. Det tar de som jobber i ”sminken” i TV2 seg av, forklarer hun smilende.

Inspirert av Ingrid

Ingrid Espelid Hovig, er som mange av kokkene i Norge, den store inspirasjonskilden. Da hun var på skjermen, satt en ung utgave av Wenche klar med penn og papir. Notatene ble studert, og retter utprøvd. Kladdebøkene har hun fortsatt.

– Ingrid var en fantastisk TV-kokk. Det er en stor ære å vite at hun setter pris på det jeg formidler, sier Wenche.

Som Ingrid er hun opptatt av den norske kosten og tradisjonsmaten. Som hun formidler til fjernsynsseerne, alltid med litt historie. Råvaren er alltid hennes manus. Med tilegnet fagkunnskap gjennom mange år, har hun ingen problemer med å kåsere i flere minutter om ei gulrot eller et kålhode – hvis det skulle være nødvendig i en direktesending.

Men selv om hun er sterkt forankret i den norske tradisjonsmaten, evner hun alltid å fornye seg – på sin måte. Det gjorde sitt til at hun allerede i 2003 fikk prisen Årets Matformidler. Året etter fikk hun Ingrid Espelid Hovigs pris for god matkultur.

Faglig tyngde

Mange år i faget har gitt henne en tyngde som nå respekteres i bransjen. Nå sitter hun også i juryen når den beste hotellfrokosten skal kåres her til lands.

Høsten 2006 ble hun også utnevnt til nordisk matambassadør i prosjektet Ny Nordisk Mat (sammen med Eivind Hålien fra Norge), som i samarbeid med Nordisk Ministerråd skal skape oppmerksomhet rundt nordisk mat og mattradisjoner internasjonalt. Gruppa består av to matambassadører fra alle de nordiske landene.

Prosjektet gikk over tre år (2006-2009). I løpet av våren 2010 skal det bestemmes om prosjektet skal fortsette i ytterligere fem år (2010-2015).

Les hele portrettet med Wenche Andersen i Horeca nummer 2 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS