Hovedpersoner NM i maskinoppvask_lav
Hovedpersoner NM i maskinoppvask_lav

Kurs kvalifiserer for å delta i NM i maskinoppvask

Over hele landet settes det nå i gang intensivkurs i maskinoppvask. Kursene vil gi deltakerne det minimum av kompetanse regelverket i den nye hygienepakka krever av medarbeidere i oppvasken. Samtidig kvalifiserer de seg for å delta i NM i maskinoppvask.

Publisert

Gyver løs på oppgaven med å arrangere NM i oppvask med friskt mot. Nærmest Steinar Stensson, i midten Bjørn Arild Eliassen – henholdsvis salgssjef kompetanse og teknisk sjef HRG i Lilleborg Profesjonell AS, med Arne Dalseng, daglig leder i BFSN, bak.

NM i maskinoppvask blir et sentralt arrangement på Smak 2011 8.–11. februar, i regi av BFSN og Norges Varemesse, med Lilleborg Profesjonell AS som er hovedarrangør.

Skal ha kompetanse

Medarbeiderne i oppvasken fyller en av de aller viktigste funksjonene i bedriften.

– Regelverket, som ligger i den såkalte ”hygienepakka”, krever at alle medarbeidere som jobber med hygiene, skal være kompetent for jobben, poengterer Arne Dalseng, daglig leder i Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN).

– Vi gir dem gjennom våre kurs den første formelle og praktiske kompetansen, med vitnemål etter gjennomført kurs, opplyser Bjørn Arild Eliassen, teknisk sjef HRG i Lilleborg Profesjonell AS.

Hever kompetanse og status

Vinneren av NM i maskinoppvask i fjor, Kapil Thavarajah, kom fra Soria Moria. (Foto: Morten Holt)

Formålet med NM i maskinoppvask er nettopp å heve både oppvaskmedarbeidernes kompetanse og statusen for en av de lavest estimerte arbeidsgruppene i norske storkjøkken, i tillegg til å fokusere på hygiene generelt.

Eliassen fremholder at sosial status og funksjonens viktighet, er et eneste stort paradoks.

– Så dette er noe jeg brenner for, for det er så faglig urettferdig. Jeg har satt meg som mål at statusen skal heves til fortjent nivå, som ligger så høyt at de beste kokkene vil strekke seg etter det, spissformulerer han.

Skreddersydde kurs

Lilleborg Profesjonell AS starter nå med en kursrekke som tilbys alle norske horecabedrifter. Deltakerne starter med en teoretisk del.

– Som for enkelte kan høres mer skremmende ut enn det er. 70 prosent av medarbeiderne i oppvasken er fremmedkulturelle og -språklige. Det stiller helt spesielle krav til oss som kursutviklere og kursholdere.

Den teoretiske innføringen foregår interaktivt på internett, basert på systemet EasyLearn. Det er skreddersydd og visuelt lagt opp, med et minimum av tekst, som gir en lystbetont kursopplevelse, sier Steinar Stensson, salgssjef kompetanse i Lilleborg Profesjonell AS.

Kvalifiserer seg for NM

Full fart i NM i maskinoppvask på Norges Varemesse i 2009. Her er vinneren Kapil Thavarajah i aksjon. (Foto: Morten Holt)

Eliassen opplyser at anslagsvis 400 kurs vil bli gjennomført over hele landet i løpet av forsommeren og høsten. 2. del av kurset foregår bokstavelig på arbeidsplassen.

– Ja, i oppvaskrom vi får låne rundt omkring. Det er bedriftene som betaler kursavgiften på 900 kroner, som vel å merke ikke gir noen profitt til Lilleborg, bare kostnadsdekning. Overskuddet går i sin helhet til NM-arrangementet.

Alle som gjennomfører kurset, kvalifiserer seg for å delta i NM i maskinoppvask under SMAK 2011. Arbeidsgiverne bør benytte anledningen. Soria Moria hotell og konferansesenter gikk til topps i begge NM som er arrangert hittil. De to seirene har gitt oppvasken med den berømmelige ”skrubben” høy status internt. Ikke nok med det; topplasseringene har bidratt til å profilere Soria Moria som forbilledlig på mathygiene og matsikkerhet i hotell- og kurs/konferansemarkedet.

En rekke av BFSNs medlemmer har hengt seg på som medarrangører. – Men vi trenger enda flere. Ekstra viktig er det nå å få med maskinleverandørene. Det dreier seg jo om et NM i maskinoppvask, sier Eliassen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS