Heidi Iren Hansen sommelier refsnes vinkjeller

Sju kjemper om å bli vinmaker i Australia

Sju personer, deriblant Heidi Iren Hansen (bildet) kjemper om å få bytte ut mørke og kulde med læring og opplevelser på vingårder på den andre siden av kloden. Personer fra hele Norge søkte på det som må være en av de beste sommerjobbene midt i den norske vinteren: Vinmaker i Australia, med mulighet til gjennom to uker å følge hele produksjonsprosessen i et av landets mest tradisjonsrike vinhus.

Publisert

Sommelier Heidi Iren Hansen, som er hovmester på Refsnes Gods, er en av dem som vil prøve seg som vinmaker i Australia. (Foto: Morten Holt)

Sju finalister plukket ut. 17. november møtes de i Oslo for å konkurrere i blant annet druetråkking, vin-quiz og blindsmaking. Norsk Sommelier Utdannelse og Vinhuset Lindemans skal kåre vinneren.

Vinklubb og familiebedrift

Nordmenn har tydeligvis både lidenskap for vin og eventyrlyst i rikelige porsjoner, sier Caroline Strömfelt (til høyre). (Foto: Morten Holt)

– Det er morsomt å se at så mange har meldt seg. Nordmenn har tydeligvis både lidenskap for vin og eventyrlyst i rikelige porsjoner, og det er ingen tvil om at juryen får en vanskelig jobb med å plukke ut hvem som skal få dette unike innblikket i vinproduksjon i den nye verden, sier Caroline Strömfelt som representerer Lindemans i Norge.

Det er stor variasjon i søkernes bakgrunn, men det de har til felles er et sterkt ønske om å lære mer om vin. Mens 22 år gamle Emil Hvattum Bjørnstad ønsker kunnskap han kan ta med seg til vingården han har sammen med familien i Gvarv i Telemark, håper Isabella Halvorsrød å plukke med seg tips til vinklubben hun er i ferd med å starte på Fåvang i Gudbrandsdalen.

"

Fjorårsdeltaker Aleksander Iversen tråkker druer.

Ellers er det flere vinkelnere og en hovmester blant finalistene.

– Jeg velger å se på det som et luksusproblem. Finalen kommer vel til å bli like spennende for oss som deltakerne, sier Caroline Strömfelt.

Australia rundt

Australia er et av verdens mest spennende vin-land, der tradisjonene fra Europa er blandet både med et mer stabilt klima og nye ideer. For den som blir plukket ut, venter det besøk på flere vingårder i forskjellige distrikter der hun vil få et unikt innblikk i hvordan vin lages fra druetråkk til den tappes på flaske.

Leder Ken Engebretsen for Norsk Sommelier Utdannelse skal sammen med Lindemans plukke ut den heldige kandidaten som får drømmejobben i Australia.

Innhøsting av vindruer i Coonawarra i Australia.

– I Norge kan vi lese om vin og smake på vin, men får ikke nærkontakt med produksjonen. Å se hvordan druene plukkes og fraktes og følge løpet til vinen er ferdig gir deg en helt annen tyngde. Australia er spennende fordi de bedre enn noen andre kombinerer det klassiske med det moderne, sier Engebretsen.

Opplevde mye

Fjorårsvinner Aleksander Iversen fra Hamar mener den som vinner har mye å se fram til.

– Det var ikke ett kjedelig øyeblikk. Jeg reiste rundt i ulike regioner av Australia, smakte på druer og var med på alt fra innhøsting om natten til vinen var ferdig. Jeg sto på dag og natt, men det blir aldri et slit så lenge du koser deg og gjør noe du er glad i, sier 24 år gamle Iversen.

Deltakere på audition

Under en audition 17. november skal de sju deltakerne gjennom:

1) Druetråkking: Deltagerne konkurrerer om å produsere mest mulig druejuice i løpet av et par minutters tråkking i en balje med druer, 2) Blindsmaking: Greier finalistene å skille ulike viner fra hverandre?, 3) Quiz: Kunnskapstest om australsk vinproduksjon og vin generelt, og 4) Intervju: Alle får en sjanse til å fortelle hvorfor akkurat de fortjener å vinne.

Finalistene 17. november

Her er oversikten over de som 17. november skal konkurrere om å bli vinmaker i Australia. Konkurransen finner sted i Treasury Wine Estate/Lindemans lokaler i Oslo.

1) Emil Hvattum Bjørnstad: 22 år, studerer økonomi ved NHH i Bergen og medeier i den norske vingården Lerkekåså i Gvarv i Telemark.

Peter Sand Dørstad er en av dem som vil prøve seg i Australia. (Foto: Morten Holt)

2) Hanne Sandøy: 35 år, utdannet servitør arbeider på Vinmonopolet

3) Heidi Iren Hansen: 23 år, hovmester/restaurantsjef ved Refsnes Gods

4) Isabella Halvorsrød: Driver veikro og er i ferd med å starte vinklubben Tronsnes Gran Cuvèe på Fåvang i Gudbrandsdalen

5) Julie Kathrine Andresen: 23 år, studerer markedskommunikasjon ved BI i Bergen

6) Mai Linn Dale: 24 år, kokk som jobber offshore

7) Peter Sand Dørstad: 21 år, jobber som servitør ved Thon Hotell Opera og har representert Norge i servitørfaget under World Skills i Canada

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS