Jordbær2

Jordbærene kommer tidlig i år

Årets jordbærsesong starter nesten to uker tidligere enn normalt, melder Bama. Det ligger an til ekstra god sesong for både jordbær og bringebær. Flere steder i landet har plukkingen av de norske jordbærene allerede begynt.

Publisert

Bildetekst her...

– Fra slutten av uke 24 vil det være 25 prosent markedsdekning av norske jordbær. Fra sankthans er det nok til alle, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Starten på jordbærsesongen kommer dermed halvannen til to uker tidligere enn normalt hvis været samarbeider.

Varm start på mai

– Den tidlige sesongen skyldes en varm start på mai, mens været de siste dagene har bremset litt på farten igjen. Fremover nå ønsker vi oss behagelige temperaturer og ikke for mye regn, sier Linnert.

Åkrene i Rogaland var først ute med å gi avling, mens jordbærprodusentene i Lier, Hyggen og Nøtterøy starter plukkingen i disse dager. Bærene blir fordelt utover landet til butikkene som bestiller.

Bama regner med å selge cirka 3500 tonn jordbær i år, ti prosent mer enn i fjor.

Mye bringebær

Plukkingen av norske bringebær begynner rundt 1. juli. De fleste bringebærene dyrkes i Sogn og Fjordane, der avlingene vanligvis er klare først. I år er de imidlertid litt senere ute enn et normalår, sånn at de kommer samtidig med Østlandet.

Tilgangen blir derfor ekstra stor i år når sesongen starter.

– I tillegg tyder uvanlig mye blomstring på at det blir ekstra mange bringebær. Også for jordbær og moreller er blomstringen bedre enn et normalår, sier Linnert.

Glen Ampel

Bama har hatt stor suksess med den skotske bringebærtypen Glen Ampel, som ble satt i storproduksjon for ti år siden. I år satser grossisten på å sende ut over 800 tonn til norske utsalgssteder, som er en økning på ti prosent fra fjoråret.

Glen Ample er fastere og mer holdbar enn tidligere typer, og sånn sett mer transportvennlig.

– På få år har nordmenn begynt å spise bringebær på samme måte som jordbær, ferske og rett fra kurven. I tillegg til holdbarheten skyldes det også at Glen Ample-bærene smaker veldig godt, sier Linnert.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS