COLOURBOX Tallerken (2)
COLOURBOX Tallerken (2)

Mindre tallerken – mindre svinn

Det blir kastet om lag 840 000 tonn med mat i året fra hoteller, restauranter og institusjoner i Norden. Nye studier viser at jo mindre tallerkenen på hotellbuffeen er, jo lavere blir svinnet.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tallerkenstørrelsen på hotellbuffeer i Norden varierer fra 21 og 28 centimeter i diameter. I den nye studien ble 24-centimeters tallerkener byttet ut med 21-centimeters tallerkener.

Det førte til 20 prosent mindre svinn på ett av testhotellene, Clarion Hotel Sign i Stockholm, skriver Dagens Næringsliv.

Undersøkelse i sommer

Matavfallet reduseres vesentlig hvis tallerkenstørrelsen på hotellbuffeen reduseres fra 24 til 21 centimeter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

52 hoteller deltok i undersøkelsen fra 1. juli til 15. august 2012, fordelt på tre grupper; redusert tallerkenstørrelse, informasjonsplakater på buffeen og kontrollgruppe. Alle hotellene rapporterte daglig om matavfallet.

Begge de to førstnevnte metodene førte til om lag 20 prosent mindre svinn, men forsker Steffen Kallbekken hos Cicero har mest tro på redusert tallerkenstørrelse for å få ned svinnet over tid.

GreeNudge

– Magen blir mett før øynene. Selv ernæringseksperter beregner for mye mat når de får for store tallerkener, sier Steffen Kallbekken, som også er tilknyttet GreeNudge, som ble stiftet våren 2011 av Gunhild og Petter A. Stordalen.

Mindre svinn med mindre tallerken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ved å samarbeide med forskningsinstitusjoner, organisasjoner og næringsliv skal GreeNudge initiere, finansiere og promotere forskningsprosjekter som binder sammen forskning på adferd og klimatiltak.

Les mer om GreeNudge her

Store innsparinger

Hvis Nordic Choice Hotels nå reduserer tallerkenstørrelsen på alle sine om lag 170 hoteller, vil hotellkjeden få om lag 500 tonn mindre matavfall i løpet av ett år. Miljøgevinsten vil da tilsvare om lag 900 tonn CO2 per år, noe som tilsvarer utslippet fra 450 000 biler. Ifølge Cicero er den økonomiske gevinsten 24 millioner kroner. Da er det allerede tatt med i beregningen at noen av Nordic Choice sine hoteller allerede har tatt i bruk mindre tallerkener.

Hotelldirektørens våte drøm

Ifølge GreeNudge vil bransjen kunne oppnå en økonomisk gevinst på 12 000 kroner per tonn matavfall som spares. Både fordi det kjøpes inn mindre råvarer og at kostnadene reduseres for å bli kvitt avfallet.

– Dette er økonomisk gunstig for hotellene og godt for miljøet. Dessuten har ikke kunder klaget selv om tallerkenen er mindre. Dette er relevant for kantiner, skoler og sykehus. Men det er utvilsomt hotellene som kun serverer på buffé som vil ha mest å spare. Mindre tallerkener på jo være «All Inclusive-direktørens» våte drøm, sier Bente Nossum i GreeNudge til Dagens Næringsliv.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS