NM hjemmebrygging (1)

Ølbølgen skummer inn over Norge

Pils. Porter. Pale Ale. Eller kanskje en aldri så liten belgisk kriek? Nordmenn tørster etter å lære mer om øl. Ølentusiaster fra hele landet tok turen til Ringnes’ lokaler ved Akerselva i Oslo for å delta på ølseminar og NM i hjemmebrygging i regi av hjemmebryggforeningen Norbrygg.

Publisert

Jon Rensmoen. (Foto: Jon Hylje Mortensen)

– Ølrevolusjonen vi opplever er helt fantastisk. At nordmenn for alvor har fått øynene opp for øl, gleder oss i Ringnes. Smaking og ønske om å lære mer er like sterk uansett om du er liten eller stor. Vi har mange hjemmebryggere i egne rekker og interessen for hjemmebrygging bidrar positivt til økende interesse for øl og mangfold i Norge. Og det at vi kan dele av vår ekspertise er veldig hyggelig. I dag har for eksempel Ringnes’ ølekspert, Tore Hage, forelest om gjær, forteller Sigrid Strætkvern i Ringnes.

Fikk brygge vinnerøl

Steinar Hamre i aksjon. Bak Anders Christensen og Christian Ødegård (med ryggen til). (Foto: Jon Hylje Mortensen)

Som en forberedelse til NM inviterte Ringnes i november 2013, til konkurranse blant Norbryggs medlemmer om å levere den beste resepten på baltisk porter. Vinnerne den gang ble Anders Christensen og Steinar Hamre, og premien var å få brygge vinnerølet på Ringnes Bryggeri i forbindelse med NM i hjemmebrygging nå april. Resultatet planlegges lansert til høsten, under navnet Ringnes Polaris Porter.

– Vi ble hoppende glade. Det som er mest spennende med å vinne denne konkurransen er å følge ølet når det skaleres opp med en faktor på 2000. Det er som å gå fra lekelastebil i sandkassa til en diger dumper, forteller Anders Christensen.

Bølgen kom sent til Norge

For tiden da øl ble assosiert med skranglende bæreposer er definitivt forbi. Nå er det øl som er kult.

– Vi må sørge for at dette varer. Dette er ikke noe blaff. Nøkkelen er kunnskap og forståelse. Og høye krav til kvalitet, sier Nøgne Ø-gründer Kjetil Jikiun, som var av én de mange som hadde tatt turen til Ringnes for å dele av sin kunnskap og lære mer om øl.

Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery var på plass. (Foto: Jon Hylje Mortensen)

Han forteller at den nye øltrenden kom til utlandet for flere år siden og at Norge har hengt litt etter.

Ledende posisjon på spesialøl

– Men nå er Norge i ferd med å ta en ledende posisjon når det gjelder spesialøl. Det som skjer her, ved at vi samles og deler kunnskap, er unikt for øl. Vinindustrien kan ikke vise til det samme. Det er nettopp dette, det at vi hjelper hverandre, som gjør at jeg er overbevist om at vi skal lykkes med å bygge en bærekraftig ølkultur, fortsetter han.

Garrett Oliver på plass

Garrett Oliver blir intervjuet av TV2. (Foto: Jon Hylje Mortensen)

Et av helgens store midtpunkter var bryggmesteren Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery. Han forteller at han har opplever en helt annen interesse for øl i Norge, enn han gjorde for bare noe få år tilbake.

– Nordmenn hang nok litt etter, men det tar dere igjen raskt. I dag opplever jeg en helt annen interesse for øl enn jeg gjorde for bare fire år siden. Jeg ser en gryende ølkultur, og det er veldig artig, sier den sympatiske amerikaneren.

Thomas Hagen vant NM i hjemmebrygging

NM denne gang ble for øvrig vunnet av mikrobryggeren Thomas Hagen med sin Baltiske porter.

Powered by Labrador CMS