Tre sentrale personer for Mortens Kros satsing i Herredshuset på Jessheim; Daglig leder for Mortens Kro, Siw Christine Hausmann (fra venstre), vertinne på Herredshuset, Mai Røsten og eier Heidi Hansen. (Foto: Morten Holt)

Mortens Kro på plass på Jessheim

I 52 år har Mortens Kro vært en institusjon på Gjelleråsen. Torsdag kveld åpnet bedriften sin første eksterne avdeling, også på et sted som er en institusjon i hjembyen.

Publisert
Herredshuset på Jessheim ble åpnet i 1901. (Foto: Morten Holt)

Herredshuset på Jessheim ble oppført i 1901, og har i 116 år vært et samlingssted for byens innbyggere. Nå er det Mortens Kro som skal drifte de ærverdige selskapslokalene midt i sentrum.

Morten Hansen er storfornøyd med at selskapet for første gang siden Mortens Kro ble åpnet i 1965, nå åpner en ekstern avdeling. (Foto: Morten Holt)

En merkedag for Mortens Kro

1.mars overtok bedriften driften, og torsdag kveld (23. mars) var det offisiell innvielse og konsert med Frida Ånnevik.

– Dette er en merkedag for Mortens Kro, sier Morten Hansen, som har vært primus motor for stedet på Gjelleråsen, men som trakk seg tilbake i fjor høst, da datteren Heidi Hansen overtok.

Mortens Kro-ansatte i aksjon på kjøkkenet på Herredshuset på Jessheim. Fra venstre Nattaya Treesaen, Zulis Nicolaysen og produksjonssjef Sigfus Marinosson. (Foto: Morten Holt)

Nå er Morten Hansen styreleder i selskapet.

Betyr mye for Mortens Kro

Mai Røsten er Mortens Kros vertinne på Herredshuset på Jessheim. (Foto: Morten Holt)

– Dette betyr mye for Mortens Kro, og selv om vårt sted på Gjelleråsen går bra, sikrer dette arbeidsplasser. Vi ser heller ikke bort fra at vi kan åpne flere andre underavdelinger i årene som kommer, men det kan vi ikke si noe mer om nå, sier Heidi Hansen og daglig leder Siw Christine Hausmann.

– Dette gleder virkelig mitt ordførerhjerte, men også mitt gastronomiske hjerte. Vi vet alle hva Mortens Kro står for, og er storfornøyd med å få bedriften til byen, sa ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle, under den offisielle åpningen torsdag kveld.

Mai Røsten er vertinne på Herredshuset

Herredshuset på Jessheim. (Foto: Morten Holt)

Mai Røsten, som var hovmester på Mortens Kro fra 2008 til 2013, er vertinne på det nye stedet på Jessheim, som har et budsjett på fire millioner kroner inneværende år. Målet er en omsetning på åtte millioner neste år og 10 millioner kroner i 2019.

I 2016 omsatte Mortens Kro på Gjelleråsen for 39 millioner kroner. I tillegg til kafédriften, har Mortens Kro også hatt catering og selskaper.

Nå får altså bedriften enda et selskapsbein å stå på.

Herredshusets venner

Herredshuset på Jessheim har altså en 116 år lang historie. Bygget ble reist som en stor tømmerbygning i nasjonalromantisk dragestil (en av Norges største tømmerbygninger), og var Ullensaker kommunes kommuneadministrasjon fra 1901 helt frem til 1967. De neste 20 årene ble det blant annet brukt om fest- og selskapslokale.

Fra 1987 til 1998 ble huset tatt i bruk av helse- og sosialetaten, og kommunens storstue forsvant. Savnet ble stort, og i 2002 satte Ullensaker kommune ved den gangs ordfører Turid Smestad Jakobsen, i gang en interessegruppe for et intenst restaurerings- og moderniseringsarbeid. Takket være en enorm dugnadsinnsats, kunne Stiftelsen Herredshuset og Herredshusets Venner høsten 2003 åpne dørene igjen til innbyggernes store glede.

Herredshusets Venner har om lag 300 medlemmer. Foreningens formål er å arbeide for å bevare, restaurere og utnytte Herredshuset til allmennhetens beste. Foreningen samarbeider med Stiftelsen for Herredshuset.

Les mer på Herredshuset.no

Du kan også lese mer på Mortenskro.no

I den neste utgaven av magasinet Horeca (nummer 3 2017, med utgivelse i begynnelsen av mai), kan du lese mye mer om det nye Mortens Kro-konseptet på Jessheim

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS