Dyrker nabolaget på Grønland

Landbrukskvartalet på Grønland inviterer til en grønn helg fredag 27. og lørdag 28. april. Arrangementet «Dyrk nabolaget» er for alle som er opptatt av bærekraftig livsstil.

Publisert
Fra fjorårets arrangement. (Foto: Arrangøren)

Fredag blir det matnyttige fagseminarer og kurs. Lørdag blir det nabolagsfestival i bakgården med blant annet Bondens marked, aktiviteter for barna, grønne gründere, matservering, råd og tips om alt du trenger for at det skal spire og gro på balkongen eller i hagen.

Se hele programmet lengre ned i saken

4000 mennesker besøkte festivalen Dyrk nabolaget i 2017. Fredag og lørdag arrangeres festivalen for andre gang. (Foto: Arrangøren)

Skal bli Oslos grønne kvartal

Landbrukskvartalet vil sette en ny standard for innovasjon og bærekraftig byutvikling, og visjonen er at dette skal bli Oslos grønne kvartal.

Festivalen Dyrk Nabolaget! er en møteplass for alle som er interessert urban dyrking, bærekraftig matproduksjon, grønn byutvikling og gode nabolag. Med arrangementet ønsker man å lage aktiviteter og skape opplevelser som kobler bønder og byfolk slik at både store og små får en litt annerledes helgeopplevelse.

Ystekurs og byutvikling

Sverre Landmark. (Foto: Morten Holt)

Fredag 27.april blir det fagseminarer om både urban dyrking og grønn byutvikling. Det blir også holdt kurs i ysting av ferskost i regi av yster og geitebonde Kathrin Aslaksby. Lørdag 28.april inviterer Bondelagskokk Nils Henning Nesje til kreativt kokkeverksted med bruk av kje i egne restaurantlokaler i bakgården.

Seminarer og kurs er åpne for alle, men kursene har begrenset med plasser.

Grønne følelser

«Dyrk nabolaget!» ble arrangerte for første gang i fjor, og da var over 4 000 mennesker innom. Det er tall Norges Bondelag, Aspelin Ramm og Vedal er godt fornøyd med. Trioen står bak arrangementet og opprustingen av området.

– Vi byfolk bor tett, og flere og flere av oss ønsker å putte grønne verdier inn i boligen vår, i blomsterkassen på balkongen og i parken. For å gjøre dette trenger vi jord og frø, og ikke minst kunnskap. Dyrk nabolaget! er møteplassen hvor man kan utveksle erfaringer og kanskje få et ekspertråd eller to, sier direktør samfunn og utvikling i Aspelin Ramm, Sverre Landmark.

Bønder i byen

Eier av kvartalet er Norges Bondelag, og generalsekretær Per Skorge ønsker at Dyrk Nabolaget! skal være et treffpunkt for alle som glade i å dyrke og spa i jorda, enten det er i verandakassen eller som bonde.

– Folk skal merke at de kommer nærmere landbruket når de tar turen hit. Vi ser at god dyrevelferd, trygg og god mat blir stadig viktigere for flere. Denne helgen står jorda, maten, bonden og forbrukeren i sentrum. Her møtes engasjerte grønne amatører og heltids bønder, og vi håper mange tar turen innom Landbrukskvartalet, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.

Bondens marked

På «Dyrk Nabolaget!» kan du handle lokalmat på Bondens marked, og blant annet lære av Bybonden, Bybondelaget og Nabolagshager hvordan du kan dyrke grønnsaker og blomster på balkongen og i bakgården.

Det blir salg av kvalitetsjord fra Grønn vekst, økologiske planter fra De Haes Gartneri, og frø og utstyr fra Felleskjøpet Agri. Barna kan lære å så og snekre, delta på rebusløp, kjøre i traktorløype og hoppe i hoppeslott. Det blir klesmarked med Røde Kors Secondhand. Det er blir solgt og servert mat både på markedet og i den nye cafeen «Bruket»

Program «Dyrk nabolaget!» 2018

Fredag 27. april: Fagseminarer, kurs og fredagspils

15.00 - 18.00: Lær å lage ferskost av geitemelk med yster og geitebonde Kathrin Aslaksby hos Norsk Restaurantskole

15.30 -17.00: Fagspor 1: Om arkitektur og bærekraftig byutvikling. Transborder Studio, Baumschlager Eberle, Future Built og Bydel Gamle Oslo.

15.00 - 17.00: Fagspor 2: Kultivering av det offentlige rom. Urbant landbruk som grunnlag for menneskelig utvikling og bærekraftig omstilling i norske byer. Ved NMBU m.fl.

17.00 – 17.30: Bydel Gamle Oslo og et utvalg grønne entreprenører i Landbrukskvartalet forteller kort om seg selv og sine konsept

17.30 – >: Fredagspils og nabolagsfest på «Bruket», 1. etasje, Schweigaardsgate 34c

Lørdag 28. april: Markedsdag og kurs

10.00 - 13.00: Kreativt kokkeverksted med bruk av kje med Bondelagskokk Nils Henning Nesje.

10.00 - 13.00: Ystekurset fortsetter

Fra 11.00: Cafeen «Bruket» inviterer til brunsj med blant annet lokale bakervarer og geiteyoghurt

11.00 - 17.00: Bondens marked, frø- og plantesalg, løssalg av jord, salg av geiteprodukter, håndmat, klesmarked og mange aktiviteter for hele familien.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

«Dyrk Nabolaget!»

Arrangementet er en møteplass for alle som er interessert i grønn byutvikling, et godt nabolag, urban dyrking og bærekraftig mat.

Prosjektleder er Linnéa E. Svensson og oppdragsgiver er Landbrukskvartalet Utvikling AS.

Landbrukskvartalet

Oslos meierihistorie startet i 1912, på Grønland, som var området for forsyningene av landbruksprodukter til byen. I Landbrukskvartalet har det vært meieriaktiviteter som melkemottak, flasketapperi, smørkjerning og melkeutsalg. På 1970-tallet flyttet meierivirksomheten ut av sentrum, men landbrukets organisasjoner setter fortsatt sitt preg på kvartalet.

Landbrukskvartalets ide bygger på arven fra meieritida. Framveksten av urban matkultur med fokus på gode råvarer og aktiviteter knyttet til mat skal være bærende. Det skal preges av et voksende fokus på landbrukets rolle i det grønne skiftet.

Kvartalet skal utvikles til å bli en viktig del av byen der det går an å leve, bo, jobbe og leke. Det skal bygges boliger og næringsbygg samtidig som det satses på grønne lunger på tak, hager og veksthus.  Plassen skal utnyttes godt, og målet er et bærekraftig og attraktivt område.

Les mer på Landbrukskvartalet.no

Powered by Labrador CMS