De to tidligere landslagskokkene Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen åpner mat- og overnattingsstedet Til Elise, Fra Marius i juni 2018. (Foto: Privat)
De to tidligere landslagskokkene Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen åpner mat- og overnattingsstedet Til Elise, Fra Marius i juni 2018. (Foto: Privat)

Fra beite til bord på Helgelandskysten

Sommeren 2018 åpner en ny mat- og overnattingsdestinasjon i Utskarpen i Nordland. Samboerparet Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen kjøpte Utskarpen gård i 2015, og i juni åpner de sitt nye sted «Til Elise, Fra Marius». – Dette er starten på et livsverk, sier de to optimistisk.

Publisert
Utskarpen gård. (Foto: Privat)
Utskarpen gård. (Foto: Privat)

Med konseptet «fra beite til bord» i ryggen blir Til Elise en matdestinasjon for alle der ute som er på jakt etter matopplevelser med gode råvarer. Til Elise er et overnattingssted der maten kommer Fra Marius. Dette blir det første mat- og overnattingskonseptet i bygda Utskarpen, som ligger på Helgelandskysten i Nordland.

Fra Kulnarisk Akademi

Begge er utdannede kokker, og har de siste årene arbeidet på Kulinarisk Akademi i Oslo.

Utsikt utover Utskarpen, en fjordarm av Ranfjorden. (Foto: Privat)
Utsikt utover Utskarpen, en fjordarm av Ranfjorden. (Foto: Privat)

De to har også vært medlemmer av det norske kokkelandslaget, og har lang erfaring fra restaurantbransjen. Nå er de klare for å pakke sekken og flytte nordover, der de siste forberedelsene skal gjøres før de åpner dørene til sitt nye prosjekt.

Tilbake til nord

Elise Bratteng Rønning har selv vokst opp i Nord-Norge, og har alltid hatt en drøm om å returnere til sine røtter, og samtidig skape en destinasjon hvor hun kan vise frem naturen, råvarene og maten som hjemstedet har å by på.

Skal bringe gjestene til råvarene. (Foto: Privat)
Skal bringe gjestene til råvarene. (Foto: Privat)

– Vårt mål er å utvikle en matdestinasjon der søkelyset er satt på tett og langsiktig samarbeid med bonden. Vi renoverer en gammel gård, som ikke var drifteverdig i seg selv, til en kombinasjon av restaurant, selskapslokale, konferansesenter og overnattingssted. I Utskarpen bygd får gjestene et innblikk i norsk dyrevelferd og moderne gårdsdrift, samtidig som de får nyte spennende mat laget på det aller beste fra naturens spiskammer, forteller Bratteng Rønning.

– For oss handler ekte matopplevelser om de beste råvarene, hvordan de skapes, hvor vi kan finne dem og hvordan de tilberedes. Konseptet vårt «fra beite til bord» handler derfor ikke bare om dyrene som beiter, men om mat fra skogen, havet, jorda og gården. Råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og frem til oss – og våre gjester, presiserer hun.

Paret skal samarbeide med lokale bønder og produsenter. (Foto: Privat)
Paret skal samarbeide med lokale bønder og produsenter. (Foto: Privat)

Nytenkende mat fra Marius

Samboerparet er svært opptatt av å bringe gjesten og matopplevelsen til råvarene, og ikke omvendt. Gjestene skal være der det skjer. Restauranten Fra Marius skal by på innovative og bærekraftige retter med både norske og internasjonale smaker. Marius ønsker samtidig å skape en arena for kunnskapsdeling, hvor kokkelærlinger og andre folk kan komme for å lære og la seg inspirere.

– Innovasjon og nytenkning er viktig, og det er viktig for oss å ikke plassere kreativiteten i en boks. Vi vil bruke norske råvarer, men også internasjonale smaker der det passer seg. Målet er å inspirere både kunder og andre i bransjen med gode råvarer og folkelig og god service. Her skal produktet være av beste klasse uavhengig av om det er en søndagsmiddag eller en femretters bryllupsmeny, forteller Martinsen.

Fra byggingen nå i vinter. (Foto: Privat)
Fra byggingen nå i vinter. (Foto: Privat)

Samarbeid med lokale bønder og produsenter

For å sikre at konseptet «fra beite til bord» skal fungere i praksis har paret inngått et tett samarbeid med lokale bønder og produsenter.

Deres største og nærmeste samarbeidspartner er Sletten gård, som eies av Bratteng Rønnings søster Solveig og hennes mann Geir Ove.

Sletten gård leverer først og fremst melk og kjøtt, og en egen foredlingslinje er under bygging. Et gårdsslakteri er også med i planene. Noen av dyrene på gården kan gjestene hos Til Elise oppleve glade og beitende utenfor – da Sletten gård er lokalisert i nærheten.

– Starten på et livsverk

Med flere lokalprodusenter med på laget er forholdene lagt til rette for smakfulle og spennende matopplevelser, og med unik nord-norsk natur og en ekstraordinær bygdekultur kan gjestene glede seg til en helt særegen mat- og overnattingsopplevelse hos Til Elise, Fra Marius.

– For oss er dette starten på et livsverk. Vi teller aldri timer og er evig takknemlige for at vi får jobbe med det vi liker aller best. Vi gleder oss til å ønske våre gjester hjertelig velkommen hjem til oss hos, sier Bratteng Rønning og Martinsen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Til Elise, Fra Marius

Åpnes i begynnelsen av juni 2018

Lokalisert på Helgelandskysten i Utskarpen (Nesnaveien 1083, 8725 Utskarpen), vest for Mo i Rana (42 minutter med bil fra Mo i Rana, 30 minutter med bil fra Nesna).

Overnattingskapasitet på 14-16 personer fordelt på sju rom

Matbar og Storstue til selskap, feiringer og bryllup

Møteromsfasiliteter for bedriftsmarkedet

Låve til større arrangement på sommerstid

Du kan lese mye mer på Tilelise.com

 

Powered by Labrador CMS