Arnt Mikalsen. (Foto: Morten Holt)
Arnt Mikalsen. (Foto: Morten Holt)

Hotell på historisk grunn

Når det nærmer seg juletider trenger du ikke lenger å være soldat for å overnatte på Kongsvinger Festning. Da åpnes nemlig et av landets mest spektakulære festningshoteller. Byggearbeidene på Kongsvingers tak går sin gang, og hvis utbyggerne får det slik de ønsker skal hotellet og restauranten åpnes før julebordsesongen.

Publisert

Arnt R. Mikalsen er en av drivkreftene bak hotellsatsingen på Kongsvinger Festning. I bakgrunnen byggearbeidene i kasernen, som nå blir hotell. (Foto; Morten Holt)

Hele prosjektet er kostnadsberegnet til om lag 300 millioner kroner. Da er utsatt vedlikehold på det historiske festningsverket inkludert.

Det er ikke noe festningsverk i hele landet som til de grader blir ført så grundig tilbake til sin opprinnelse (1600- og 1700-tallet) som Kongsvinger Festning – med den rehabiliteringen som når utføres. Arbeidene foregår på detaljnivå. Den siste tiden er det vendt på hver eneste stein og løftet på hver eneste lille bjelke.

Hotell, restaurant, kurs og konferanse

Kongsvinger Festning får nå både hotell og restaurant. (Foto: Hotellet)

Men i tillegg til at festningen får sin nødvendige rehabilitering, blir det også oppført et hotell med i den gamle kasernen (fredet bygning fra 1771-73), gourmetrestaurant i kommandantboligen (1683) og frokost/lunsjsal og anretningskjøkken i det gamle slaveriet (1702-1704). Dessuten bygges det et kurs- og konferanseanlegg som skiller seg ut fra massen.

Kommandantboligen huser også Kongerommet, der 13 av de siste 15 kongene i Norge har satt et måltid til livs. I de eldgamle steinhvelvene under kommandantboligen blir det vinkjeller og smakerom. Anleggets resepsjon blir å finne i indre vakthus, det første huset du kommer til når du kommer innenfor festningsmuren.

Helt unikt

Dette blir noe helt unikt i Norge, mener Arnt R. Mikalsen. (Foto: Morten Holt)

– Dette blir noe helt unikt i Norge, og en spydspiss for Glåmdal-regionen, kanskje i hele Hedmark fylke, mener en av drivkreftene bak nysatsingen, Arnt R. Mikalsen, til daglig eier og administrerende direktør på Vinger Hotell & Spa.

Det nye hotellet på Kongsvingers tak, som foreløpig ikke har fått noe navn, skal driftes av et søsterselskap til Vinger Hotell.

Ikke noe å si på utsikten fra festningen på Kongsvinger, mener Arnt R. Mikalsen. (Foto: Morten Holt)

– Jeg luktet nok lunta lenge før det var noen lukt. Da jeg forsto at Forsvaret kom til å trekke seg ut, tok jeg kontakt med Nasjonale Festningsverk (under Forsvarsbygg) som eide festningen, og gikk inn i dialog tidlig om drift av et mulig hotell på festningen, sier Mikalsen.

Fra kaserne til hotell

Alle byggene bortsett fra kasernen føres tilbake til sin opprinnelse. I den gamle kasernen, som er ”skrellet” innvendig, bygges det nå moderne og 35 kvadratmeter store superior hotellrom, 28 i tallet for å være nøyaktig.

Rommene med totalt 100 sengeplasser er fordelt over to etasjer, men det foreligger også planer om ytterligere åtte rom med 12 sengeplasser i tredje etasje.

Mange av rommene vil få panoramautsikt nordover Glåmdalen og utover Kongsvinger, akkurat der Glomma gjør en kraftig 90 graders sving og tar ferden vestover.

Les mer om det nye hotellet i magasinet Horeca (nr 5 2012), som hadde utgivelse i begynnelsen av september

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Powered by Labrador CMS