Arne Brimi fyller 60 år i dag, 1. oktober 2017. (Foto: Morten Holt)
Arne Brimi fyller 60 år i dag, 1. oktober 2017. (Foto: Morten Holt)

Arne Brimi er 60 år

En av landets aller mest kjente og kjære kokker, Arne Brimi, fyller 60 år i dag, søndag 1. oktober.

Publisert

Brimi ble født 1. oktober 1957 i Vågå, og er forblitt trofast mot sitt geografiske og matkulturelle opphav i Vågå og Lom.

Allerede i 1984, som 27-åring ble han «Årets kjøkkensjef» for sitt virke ved Hotell Fossheim i Lom. Tre år senere, som 30-åring, var han Norges første deltaker i Bocuse d’Or. Tre kokker, alle skulle være kjente for de fleste; Eyvind Hellstrøm, Harald Osa og Arne Brimi kjempet om å bli Norges første deltaker i det som er blitt verdens største og mest anerkjennende kokkekonkurranse. Brimi fikk æren.

Innsats for norsk matkultur

I 1988 deltok han på det norske kokkelandslaget som tok bronse i kokke-OL.

Brimi er også hedret med flere andre priser og utmerkelser. I 1998 mottok han Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, i 2005 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitet for miljø- og biovitenskap for koblingen mellom mat, natur og helse, og samme år ble han også slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for innsatsen for norsk matkultur.

Han har også vært forfatter og medforfatter av en rekke mat- og kokebøker.

I dag driver Arne Brimi flere steder i hjembygda, men aller mest kjent har det særegne stedet Vianvang blitt.

Han er også en svært sentral skikkelse i Brimiland og i Opplæringskontoret Brimi-Kjøken, der rekrutteringen til kokkefaget står i fokus.

Med gutta på tur igjen

Men aller mest kjent i det offentligheten rom ble Arne Brimi da han dukket fast opp i TV2-ruta i perioden 1995-2002 – i programmet «Gutta på tur». Der gjorde han «sjalottlauk» til et helt spesielt begrep her til lands. Denne høsten har gutta vært på tur igjen, og flere søndager har Brimi briljert ved grytene i friluft i TV-ruta igjen.

Les også: Arne Brimi fikk bransjens høyeste utmerkelse, Horecabransjens Ærespris.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS