I den lille bukta nærmest bak skal Gaute (til venstre) og Stig Ubostad bygge Europas første og verdens største undervannsrestaurant. I bakgrunnen Lindesnes Havhotell. (Foto: Morten Holt)

Her bygges verdens største undervannsrestaurant

Om et drøyt år kan du innta et bedre måltid under havet i denne bukta like ved Lindesnes Havhotell. Her skal verdens største undervannsrestaurant, Under, nå bygges. Se bilder av hvordan restauranten blir.

Publisert
Slik blir restaurant Under seende ut fra Lindesnes Havhotell. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

Ikke bare blir den verdens største, den blir også Europas første. Fra før finnes det undervannsrestauranter på blant annet Maldivene og i Dubai, men størrelsen på «Under», som blir navnet på den nye restauranten, gjør at dette blir verdens desidert største.

Arbeidet med restauranten starter i første kvartal 2018. Målet er at den skal stå klar for de første gjestene ett år etterpå, i 2019.

Det hele er kostnadsberegnet til ca. 50 millioner kroner, men da er ikke egeninnsatsen iberegnet.

Restauranten, som får laveste punkt fem meter under havnivå, skal få 100 sitteplasser, og blir dermed verdens største undervannsrestaurant med sine 592 kvadratmeter. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

Også verdens beste

– Vi planlegger rundt 100 sitteplasser. Det skal bli verdens største, men også verdens beste undervannsrestaurant. I tillegg til selve mat- og drikkeopplevelsen, skal vi også satse på andre faktorer som vil gjøre destinasjonen helt spesiell, sier brødrene Stig og Gaute Ubostad, som står bak den friske satsingen ved Norges sydspiss. De eier og driver både Rosfjord Strandhotell i Lyngdal og Lindesnes Havhotell i Spangereid.

Restaurant Under skal stå ferdig i 2019. Den blir formet som en undervannskikkert. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

Sistnevnte hotell overtok brødrene i 2013, etter at det tidligere blant annet var under Scandic-paraplyen.

Valgte Lindesnes

– Vi har hatt planer om en undersjøisk restaurant i 7-8 år, og tenkte først i et område i Lyngdal. Men etter at vi kjøpte Lindesnes Havhotell, så vi nærmere på dette området, og fant det enda bedre egnet. Først tenkte vi rett ved hotellet, men etter hvert fant vi ut – i samarbeid med Snøhetta, at denne restauranten bør være et frittstående og særegent byggverk litt unna hotellet, som på en måte skal leve sitt eget liv, sier de to.

Restauranten sett fra havdypet. Vinduene i restauranten blir 40 cm tykke, slik at de skal tåle kraftige bølger. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

Så dermed blir «Under» liggende mellom to odder i sjøen (Terneholmen og Bjoholmen), ca. 250 meters gange fra hotellet. Området skal oppgraderes med blant annet belysning, som skal gjøre turen bort trivelig for hotellgjestene.

– I tillegg regner vi selvfølgelig med at denne restauranten også vil få mange på besøk, som ikke bor på hotellet.

Restaurant Under sett fra lufta. Lindesnes Havhotell ligger like utenfor venstre bildekant, Njervefjorden går rett sørover ut i storhavet. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

En turistattraksjon

Og det har nok Ubostad-brødrene definitivt rett i. For en undervannsrestaurant i nærheten av Lindesnes, som allerede er en av Norges mest besøkte turistdestinasjoner (om lag 80 000 besøkende i året), vil bli en turistattraksjon i seg selv.

– Bygget vil fremstå som en rektangulær klippeformasjon, formet som en undervannskikkert, som står opp av sjøen. Det blir å regne som en kunstinstallasjon, der det meste ligger ute i havet, sier Gaute Ubostad.

Under får tre etasjer og blir totalt på 592 kvadratmeter. (Illustrasjon: Snøhetta)

Tåler en 100-årsbølge

Fra restauranten går Njervefjorden rett sørover ut i storhavet, og værforholdene kan være barske på denne kanten av landet. Det har gutta tatt høyde for.

Planskisse for Under. (Illustrasjon: Snøhetta)

– Selve bygget vil bli formet for å kunne tåle en 100-årsbølge, forteller han videre.

Bygg i tre etasjer

Restaurantbygget blir i tre etasjer, der en kort bro forbinder det hele med fastlandet.

Restaurant Under. (Illustrasjon: Snøhetta)

En trapp ned fra inngangen og foajeen, kommer du til lounge- og champagnebaren i andre etasje. Denne vil ligge delvis under vann.

Selve hovedrestauranten og kjøkkenet blir i sin helhet liggende i underetasjen, 5,5 meter under havnivået – og ni meter lavere enn der du går inn i restaurantbygget. I hovedrestauranten blir det store glassflater, slik at gjestene får nærkontakt med livet utenfor vinduene.

– Her vil de aller fleste oppleve en ny verden, sier Gaute Ubostad.

«Under» skal for øvrig ledes av kokken Nicolai Ellitsgård Pedersen. Han kommer fra restaurant Måltid/Boen gård i Kristiansand.

Restauranten får selvfølgelig nær tilknytning til hotellet, men det opprettes et eget driftsselskap for «Under».

Maritim forskning

Men søkelyset er ikke bare satt på mat og drikke for brødrene Ubostad. Det er allerede i lang tid foretatt undersøkelser under havet der restauranten skal ligge. Samtidig stimuleres livet i bukta ved blant annet fôring for å få kontroll på fisk og andre faste organismer. De ser allerede nå at artsmangfoldet er stort, og at det er store forskjell på livet i bukta i løpet av årstidene.

– Prosjektet har fått støtte fra Regionalt forskningsfond, og er inne på statsbudsjettet. Dessuten er både Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima involvert. Vi må bruke den kompetansen som finnes for at livet utenfor restaurantvinduene er på sitt beste når gjestene skal innta sitt måltid, sier brødrene Ubostad, som også tror at denne restauranten kan bli en prototyp for kommende og lignende prosjekter verden over.

Les hele saken om Lindenes Havhotell og restaurant Under i den siste utgaven av magasinet Horeca (utgivelse midt i oktober 2017)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Forsiden på det siste nummeret av magasinet Horeca (nummer 6 2017). (Foto: Morten Holt/layout: Tove Sissel Larsgård)
Powered by Labrador CMS