- Livet i havet er truet. Derfor må hele bransjen ta grep, sier Tor Rønhovde i 4Service til venstre og samarbeidspartner Andreas Viestad. (Foto: 4Service)

Lover mer bærekraftig sjømat

4Service kaster seg inn i debatten om redusert kjøttforbruk og forplikter seg til å kun servere bærekraftig sjømat i norske kantiner.

Publisert

– Oslo kommune vil kutte i kjøttforbruket, men det viktigste miljøslaget står i havet, påpeker adm. direktør i 4Service, Tor Rønhovde. Selskapet blir med dette den første serviceleverandøren i landet som forplikter seg til at all sjømat som serveres i kantiner og landanlegg over hele Norge skal være bærekraftig.

– Ifølge WWF er 93 prosent av verdens fiskebestander overbeskattet eller fullt utnyttet. Da er det viktig at alle som serverer mat i kommuner, kantiner og institusjoner tar ansvar, sier Rønhovde.

Mange millioner måltider

Selskapet serverer 20 millioner måltider i året, men er tydelig på at dette bare er en dråpe i havet.

– Hvert år serveres det flere hundre millioner måltider i kantiner og institusjoner her til lands. Da er det viktig at alle i bransjen står sammen, sier Rønhovde.

Rødlistede eller truede fiskearter og skalldyr skal fjernes fra menyen i alle 4Services kantiner og landanlegg i Norge. Det skal bare serveres norsk sjømat fra sterke, godt forvaltede bestander, i all hovedsak villfisk. Andelen oppdrettsfisk skal være på maksimalt 20 prosent, og denne skal være fra ASC- eller GAP-sertifiserte anlegg.

– Vi tror samtidig satsingen kan være lønnsom – og ikke minst resultere i masse god, sunn mat til våre gjester, sier Rønhovde.

Samarbeider med Omnivor

Satsingen gjennomføres i samarbeid med Andreas Viestad og hans selskap Omnivor A/S. Sammen har de gått gjennom over 3900 varelinjer, luket ut verstinger og kommet med anbefalinger basert på norsk fiskeriforvaltning, WWFs anbefalinger og merkeordningene til MSC og ASC.

Mye er allerede gjort

Mange av tiltakene er allerede iverksatt. Blant annet er en rekke produkter tatt ut av vareboken selskapet bruker som utgangspunkt for sine bestillinger. Hele omleggingen vil være gjennomført innen utgangen av 2020.

Som et ledd i satsingen skal kokker fra 4Services kantiner og anlegg i hele landet kurses i å lage inspirerende mat med bærekraftig norsk sjømat.

(Pressemelding)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS