Fra Grunnfjørfjorden nord i Lofoten. (Foto: Morten Holt)
Fra Grunnfjørfjorden nord i Lofoten. (Foto: Morten Holt)

Norges hemmelige turistveier

Mange mindre kjente turveier har nå fått sitt eget kart. Kartet er gratis.

Publisert
Børre Skiaker i KNA.
Børre Skiaker i KNA.

Norge har 18 veier som har status som nasjonale turistveier. Men vi har mange andre veier som også bør oppleves, mener Kongelig Norsk Automobilklub, KNA.

Mange skjulte perler

– Landet vårt er 2400 kilometer langt, og det er synd hvis folk tror at det bare er 18 veier som er spesielt vakre å kjøre, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Derfor har KNA nå laget et kart der alle «deres» vakre veistrekninger er merket av.

– Det er veier som går gjennom flott natur og hyggelige småsteder og landskap. Veiene er som skapt for en opplevelsestur i bil. Siden de er lite kjent, er det også færre turister på dem, sier Skiaker.

Først til mølla

Hovedfartsårer som E6, E18 og E39 er tonet ned i kartet, mens turistveiene er gjort store og tydelige. Poenget er ikke å komme fort fram, men å oppleve underveis.

– Inspirasjonen kommer fra islandske kart jeg har sett, der hele den omkransende hovedveien på øya nesten er usynlig. De mange innlandsveiene fremheves, sier Skiaker.

Det nye kartet er trykket i 13 000 eksemplarer og distribueres til alle landets KNA-medlemmer. I tillegg er kartet å få tak i på landets Esso-stasjoner. Der deles det ut etter førstemann-til-mølla-prinsippet.

De 18 nasjonale turistveiene er også med.

Det er ikke ny asfalt og gode forbikjøringsmuligheter som er poenget med veikartet. (Foto: Børre Skiaker, KNA)
Det er ikke ny asfalt og gode forbikjøringsmuligheter som er poenget med veikartet. (Foto: Børre Skiaker, KNA)

– Mulighetene for å kombinere veier blir nå mye bedre. Du trenger ikke velge hele ruta på forhånd, men ta det litt som det kommer hvis det er områder som faller spesielt godt i smak underveis. Et viktig poeng med bilferie er å kunne dvele litt ekstra ved det man liker, sier KNA-sjef Skiaker.

Bilferie står høyt i kurs hos nordmenn. 43 prosent har planlagt bilferie denne sommeren, viste en KNA-undersøkelse utført i mai. Ytterligere 18 prosent hadde ikke bestemt seg ennå.

Mye å se

De hemmelige turistveiene er plukket ut av KNA, blant annet av Skiaker selv.

– Jeg har kjørt landet på langs og tvers i flere tiår og ofte tenkt at dette burde flere se. I tillegg har vi latt oss inspirere av hva motorsykkelklubber og bilklubber tipser om, sier han.

Veiene KNA vil ha fram i kartet er rammet inn med blått. Kartet fremhever typisk nok flere av de sommeråpne veiene på fjellet, som Jotunheimveien og andre hyggelige, lokale veier i sør og nord. E6 er merket vanlig gul. Klassiske turistveier, som fylkesvei 55 over Sognefjellet, er merket med blått i KNAs kart også. Men til forskjell fra de nasjonale turistveiene, fortsetter merkingen fra Turtagrø rett sør til Øvre Årdal og over Tyin og Filefjell, og videre til Lærdalsøyri og Hemsedal i hver sin retning.

De nasjonale turistveiene legger mye vekt på kystveier og nasjonalparker. KNA-kartet slår et slag for innlandet også, blant annet er de litt over hundre kilometerne fra Røros til Drevsjø merket av, rett ved Femunden. Det samme er strekninger som Atna-Ringebu, Fagernes-Follebu, Fagernes-Hemsedal med flere.

Fra Larvik til Kristiansand er hele kysten ringet rundt, som et hint om å komme seg av E18.

– I det området ligger perlene så tett at det ikke har noen hensikt å merke av alle sammen, hele veinettet ville blitt blått, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS