Filip August Bendi vant Årets kokk i 2021, og var Norges deltaker i Bocuse d'Or Europe 2022 og Bocuse d'Or 2023. Mandag bli det klart hvem som skal representere Norge i 2024 og 2025.
Filip August Bendi (til venstre) vant Årets kokk i 2021, og var Norges deltaker i Bocuse d'Or Europe 2022 og Bocuse d'Or 2023. Mandag blir det klart hvem som skal representere Norge i 2024 og 2025. Bendi sitter denne gangen i juryen. Til høyre Øyvind Bøe Dalelv, som var coach for Bendi i Årets kokk 2021, og som selv har deltatt i Årets kokk, som har endt med pallplasser.

Mandag blir det klart hvem som blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker

Mandag 18. september avgjøres det hvem som blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker, og som får æren av å representere Norge på hjemmebane i Trondheim i Bocuse d’Or Europe i mars neste år. Se startrekkefølgen her.

Publisert
Disse kjemper om å bli Norges neste Bocuse d'Or-deltaker. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander L. Vartdal og Runa A. Kvendseth.
Disse kjemper om å bli Norges neste Bocuse d'Or-deltaker. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander L. Vartdal og Runa A. Kvendseth.
Aron Espeland og Aleksander L. Vartdal har kjempet side om side - og sammen, gjennom mange år. Nå er de begge finalister i Årets kokk 2023.
Aron Espeland og Aleksander L. Vartdal har kjempet side om side - og sammen, gjennom mange år. Nå er de begge finalister i Årets kokk 2023 og en av dem kan bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk.

Det er klart for Årets kokk, som arrangeres i Spiseriet i Stavanger konserthus. 

I tillegg arrangeres også Årets unge kokk samme dag, og den konkurransen dras i gang allerede klokka sju på morgenkvisten. Første deltaker i Årets kokk skal i aksjon fra klokka 14.00.

Premieutdelingen finner sted sent på kvelden, da siste deltaker leverer siste rett klokka 20.25.

Startrekkefølgen i Årets kokk 2023

Alle lagene i Årets kokk 2023.
Alle lagene i Årets kokk 2023.

1) Aron Espeland (26), soussjef på Brasserie France i Oslo. Fra Bryne.

Start: Kl. 14.00

Tallerkenrett: Kl. 19.00

Fatrett: Kl. 19.45

Runa Kvendseth er eneste kvinne i finalen i Årets kokk 2023.

2) Runa Ailin Kvendseth (25), soussjef på restaurant Söl i Stavanger. Fra Ekeberg i Oslo.

Start: Kl. 14.10

Tallerkenrett: Kl. 19.10

Fatrett: Kl. 19.55

3) Aleksander Løkkeberg Vartdal (28), matfaglig konsulent og kreativ utvikler hos Thon Hotels. Fra Oslo.

Start: Kl. 14.20

Tallerkenrett: Kl. 19.20

Fatrett: Kl. 20.05

Håkon Solbakk ble nummer to i Årets kok 2021. Mandag stiller han til start igjen.

4) Håkon Solbakk (31), «Head executive chef» i Speilsalen på Britannia Hotel. Fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.

Start: Kl. 14.30

Tallerkenrett: Kl. 19.30

Fatrett: Kl. 20.15

5) Håvard Werkland (28), assisterende kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Fra Kyrksæterøra i Heim kommune.

Start: Kl. 14.40

Tallerkenrett: Kl. 19.40

Fatrett: Kl. 20.25

Her kan du lese mye mer om deltakerne og teamene i Årets kokk 2023

Les også: Dette er råvarene i Årets kokk 2023

Se hvem som er dommere i konkurransen lenger ned i saken

Startrekkefølgen i Årets unge kokk 2023

Konkurransearenaen i konserthuset er klar. Årets unge kokk dras i gang grytidlig mandag 18. september.
Konkurransearenaen i Stavanger Konserthus er klar. Årets unge kokk dras i gang grytidlig mandag 18. september.

Årets unge kokk arrangeres før Årets kokk mandag 18. september. Konkurransen starter allerede klokka sju mandag morgen.

Eli Anne Sundset er en av deltakerne i Årets unge kokk 2023.
Eli Anne Sundset er en av deltakerne i Årets unge kokk 2023.

1) Eli Anne Rosvold Sundset (23), kokk hos To Rom og Kjøkken i Trondheim. Fra Leksvik i Indre Fosen.

Start: Kl. 07.00

Servering 1: Kl. 10.00

Servering 2: Kl. 11.00

2) Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg (24), kokk for Thon Hotel Lofoten/Svolvær. Vokst opp på Strønstad i Vesterålen.

Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten ble nummer to i Årets unge kokk 2021. Etterpå har hun vunnet sølv i NM i kokkekunst og er tatt ut på Community Catering-landslaget.
Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten ble nummer to i Årets unge kokk 2021. Etterpå har hun vunnet sølv i NM i kokkekunst og er tatt ut på Community Catering-landslaget. Nå deltar hun i Årets unge kokk for andre gang.

Start: Kl. 07.10

Servering 1: Kl. 10.10

Servering 2: Kl. 11.10

3) John Sebastian Hornslien (24), kokk på Hotel Bristol i Oslo. Fra Oslo.

Start: Kl. 07.20

Servering 1: Kl. 10.20

Servering 2: Kl. 11.20

4) Petter Harbo Soma (22), kokk på Tango i Stavanger. Fra Sandnes.

Start: Kl. 07.30

Servering 1: Kl. 10.30

Servering 2: Kl. 11.30

Her kan du lese mye mer om deltakerne og teamene i Årets unge kokk 2023

Mange kokker involvert

Daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, deltar på Lokalmatdagen.
Daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Totalt er det altså 27 kokker i alle teamene (inkludert kandidat, commis og coach), 29 dommere (et par doble), 11 ganefryd-preppere, åtte på arenaen. Så på arena, før vi teller alle hjelperne til teamene, som er minimum fire i gjennomsnitt, er det altså 75 kokker i sving på arenaen. Med hjelpere på hvert enkelt lag kan vi telle minst 36 til, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk og Årets unge kokk, Arne Sørvig.

Saken fortsetter under bildet

Årets kokk og Årets unge kokk arrangeres i Stavanger Konserthus mandag 18. september.
Årets kokk og Årets unge kokk arrangeres i Stavanger Konserthus mandag 18. september.

Han fortsetter: 

– Og det beste med dette? Jo, alle må ordne sin egne ting. Det er ni team som tar og gir enorm læring til alle involverte over nesten et halvt år. Ingen «sentral-hjerne», bare mange valg og beslutninger rundt oppgaven, som til slutt ender med en suveren vinner på toppen av den pallen. Det er rett og slett vakkert, sier en storfornøyd Arne Sørvig, som ser fram til mandagens konkurranser.

Dette er dommerne i Årets kokk 2023

Heidi Bjerkan, Régis Marcon og Kari Innerå deltaker i dommerpanelet i Årets kokk 2023 sammen med 10 norske Bocuse d'Or-deltakere.
Heidi Bjerkan, Régis Marcon og Kari Innerå deltaker i dommerpanelet i Årets kokk 2023 sammen med 10 norske Bocuse d'Or-deltakere.

10 norske kokker, som alle selv har konkurrert i Bocuse d’Or, skal sammen med Kari Innerå, Heidi Bjerkan og den franske Bocuse d’or-vinneren Régis Marcon, kåre Årets kokk 2023.

Saken fortsetter under bildet

Søndag 17. september var det valg av råvarer, og alle teamene, både i Årets kokk og Årets unge kokk, var samlet i Stavanger Konserthus.
Søndag 17. september var det valg av råvarer, og alle teamene, både i Årets kokk og Årets unge kokk, var samlet i Stavanger Konserthus.

– Å være smaksdommer under Årets kokk er krevende. Man må ha god oversikt over råvarenes muligheter, konkurransereglenes begrensninger, være en erfaren kokk, og ha en trent gane for å forstå hva kandidatene både bør få til, og for å forstå når en kandidat har skapt noe unik. Det er avgjørende for resultatet at vi har dommere med variert, lang og bred erfaring med fag og prestasjoner på høyt nivå, som virkelig vet hva dette handler om, sier styreleder i Bocuse-akademiet Geir Skeie, som selv vant Bocuse d’Or Europe i  Stavanger i 2008 og Bocuse d’Or i Lyon i 2009.

Dette er dommerne i Årets kokk

10 tidligere norske Bocuse d'Or-deltakere sitter i juryen i Årets kokk 2023.
10 tidligere norske Bocuse d'Or-deltakere sitter i juryen i Årets kokk 2023. Øverst fra venstre Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal og Sven Erik Renaa. Midten fra venstre Bent Stiansen, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes og Christopher W. Davidsen. Nederst fra venstre Christian A. Pettersen, Filip August Bendi.

Eyvind Hellstrøm (norsk Bocuse d’Or-deltaker i 1987)

Lars Erik Underthun (sølv i Bocuse d’Or i 1991)

Bent Stiansen (gull i Bocuse d’Or i 1993)

Tom Victor Gausdal (sølv i Bocuse d’Or i 2005)

Sven Erik Renaa (fjerdeplass og beste fiskerett i Bocuse d’Or i 2007)

Geir Skeie (gull i Bocuse d’Or i 2009)

Gunnar Hvarnes (bronse i Bocuse d’Or i 2011)

Christopher W. Davidsen (sølv i Bocuse d’Or 2017)

Les også: Davidsen med nytt matkonsept i Trondheim (september 2023)

Christian André Pettersen (bronse i Bocuse d’Or i 2019 og 2021)

Filip August Bendi (sølv i Bocuse d’Or 2023)

Kari Innerå (eier og leder Brasserie Rivoli på Munch Brygge i Oslo, tidligere nordisk og olympisk mester)

Heidi Bjerkan (driver Credo, Jossa mat og drikke og Edoramen i Trondheim)

Régis Marcon (eier av Le Maisones Marcon og vinner av Bocuse d’Or i 1995)

Kjøkkendommere er  Kjetil Gundersen, Kenneth Toft-Hansen og Marcelino Gomez.

Du kan lese mye mer om hver enkelt dommer i Årets kokk på Bocusedornorge.no

Les mer om kjøkkendommerne her

Dommerne i Årets unge kokk 2023

Dommerne i Årets unge kokk 2023.
Dommerne i Årets unge kokk 2023.

Kandidatene i Årets unge kokk kan bli fremtidige konkurransekokker på toppnivå, og dette reflekteres også i hvordan de blir bedømt.

Dommerne i Årets unge kokk er:

Régis Marcon (eier av Le Maisones Marcon og vinner av Bocuse d’Or i 1995)

Andrea Svendsen (tidligere vinner av Årets unge kokk)

Jo Bøe Klakegg (gründer og kjøkkensjef på Hot Shop)

Ola Solfridson Klepp (eier av restaurant K2 i Stavanger)

Hanne Rutgerson (kjøkkensjef på Smag og Behag)

Geir Skeie (styreleder i det norske Bocuse-akademiet og tidligere vinner av Bocuse d’Or).

Du kan lese mye mer om hver enkelt dommer i Årets unge kokk på Bocusedornorge.no 

LES ALT OM BOCUSE D’OR HER

HORECANYTT.NO VIL FØLGE KONKURRANSENE TETT, MED FORTLØPENDE OPPDATERINGER, MEN DU KAN OGSÅ FØLGE KONKURRANSEN PÅ NORDIC FOOD LIFE

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS