Fem kokker er plukket ut til å konkurrere i finalen av Årets Kokk 2017 – der vinneren blir Norges neste Bocuse d’Or-kandidat. Her kan du se hvilke retter de gikk videre med.
Christian Andre Pettersen, Øyvind Bøe Dalelv, Filip August Bendi, Geir Magnus Svae og Rasmus Johnsen Skoglund kom gjennom Bocuse d’Or-akademiets trange nåløye, og skal kjempe om tittelen Årets Kokk 2017.
Vinneren av Årets Kokk 2017 i Mathallen 12. september, blir Christopher W. Davidsens etterfølger, og skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Italia i 2018 og Bocuse d’Or i Lyon i 2019.
Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, der de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten.
Foto: Stian Broch
Under kan du se bidragene (hovedretten «Surf and turf» og småretten med beter) fra de fem deltakerne.
Øyvind Bøe Dalelv
Surf & Turf – «Lerstangkylling og sjøkreps»
Surf and Turf - piece
2 stk Lerstangkylling
4 stk ferske store sjøkreps
Estragonfarse
300 g kylling
1 egg
250 g fløte
8 g potetmel
11 g Salt
20 g estragon
Smør til steking.
Sprøtt kyllingskinn og confiterte lår med trøffel
Skinn fra to stk hele kylling
4 stk lerstang kyllinglår
Solsikkeolje
2 stk hvitløk
5 stk timian kvister
Salt og pepper
Sort trøffel
30 g smør
45 g fløte
Persille
Estragonsjy
300 gram sjalottløk
300 gram sellerirot
300 gr gulrot
3 dl redusert kalvekraft og 3 redusert kyllingkraft
2 dl hvitvin
Salt og sitron og 40 gr estragon
Rødbet i variasjon
3 stk rødbet
Havsalt
100 g eplesidereddik
200 g sukker
150 g vann
150 g eplejuice
Selleri og trøffel
3 stk sellerirrot
250 g melk
250 g fløte
10 g agar
olivenolje
Sort Pepper
Sort trøffel og trøffelolje.
Kål, kål, kål
1 pk rosettkål
1 stk spisskål
2 egg
Foto: Stian Broch
25 g smør
40 g fløte
salt og pepper
Beterett – «Variasjon av beter fra Hasle gård»
Syltet gulbet
2 stk gulbet
100 g eplecider eddik
200 g sukker
150 g vann
150 g eplejuice
Rødbetgele
8 dl rødbetjuice
1 dl hvitvinseddik
20 g sukker
13,5 g agar
Fyll til rødbetgelé
250 g kremost
250 g chevre
125 g valnøtter
50 g spissmorkel
1 stk sitron
Salt og pepper
Rødbet og persillesaus
3 dl rødbetjuice
25 g hvitvinseddik
25 g sukker
Foto: Arve Serigstad
Salt og pepper
Foto: Arve Serigstad
200 g kruspersille
50 g spinat
4 dl solsikkeolje
Filip A. Bendi
Surf & Turf – «Chicken and crayfish»
Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand i Revetal Trøffel Fløte Egg Mandelpotet Brokkoli Minigulrot fra Brimse Melk Smør Sjøkreps Estragon Salt Hvit pepper Sitron Lime Hvitvin Solsikkeolje Olivenolje