Med kjærlighet for tradisjoner og kvalitet, gründere og dyrkere av Duga byggkorn: Steinar Weel (fra venstre), Katrine Kerr Gammelsrød og Svein Bovim.
Med kjærlighet for tradisjoner og kvalitet, gründere og dyrkere av Duga byggkorn: Steinar Weel (fra venstre), Katrine Kerr Gammelsrød og Svein Bovim.

Kortreist byggkorn med helseeffekt

Duga er en helt ny generasjon byggkorn. Med stor respekt for kvalitet og tradisjoner har utvalgte bønder i Østfold dyrket frem et byggkorn som er optimalt med tanke på smak og næringsinnhold for mennesker.

Publisert
Duga-byggets anvendelighet, smak, positive helseeffekter og næringsinnhold er fokuset til markedsansvarlig, Anne-Marte Røen Bye (til venstre) og produktutvikler Anne Marthe Løken. (Foto: Mats Olsen/Regional Matkultur)
Duga-byggets anvendelighet, smak, positive helseeffekter og næringsinnhold er fokuset til markedsansvarlig, Anne-Marte Røen Bye (til venstre) og produktutvikler Anne Marthe Løken. (Foto: Mats Olsen/Regional Matkultur)

Duga byggkorn kan enkelt erstatte andre og mindre sunne råvarer i kostholdet vårt.

Duga byggkorn.
Duga byggkorn.

Urkornet

Bygg er en av verdens eldste kulturplanter, og regnes som selve urkornet. Smak og næringsstoffer i kornet har direkte sammenheng med dyrkingsmetode og respekt for råvaren. Duga er en ny generasjon byggkorn, foredlet med tanke på smak og næringsinnhold. Kornet dyrkes av utvalgte, engasjerte bønder på Østlandet, med strenge krav til dyrkningsforhold og metode, kvalitet og tradisjoner.

Det unike byggkornet har i tillegg til en mild og rund smak, et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan. Betaglukan har dokumenterte helseeffekter på kolesterol og blodsukker, og holder deg mett lenger. Det er også rikt på antioksidanter, og inneholder gunstige fettsyrer og verdifulle næringsstoffer som er godt for kroppen.

Bygger folkehelse på norske tradisjoner

Varianter av Duga byggkorn tilgjengelig i storhusholdning; fra venstre Duga klippet bygg, Duga flaket bygg og Duga polert bygg.
Varianter av Duga byggkorn tilgjengelig i storhusholdning; fra venstre Duga klippet bygg, Duga flaket bygg og Duga polert bygg.

Bygg regnes som verdens eldste kulturplante, og var Norges viktigste matkilde fram til 1800-tallet. Til tross for at bygg fyller halvparten av landets kornåkere, går en forsvinnende liten del til mat. Da hveten inntok norske kjøkken med glatt smak og særegne heveegenskaper på 1900-tallet, ble bygg faset over i dyrefôr- og ølproduksjon. Bygg er imidlertid langt snillere mot blodsukkeret enn sin lyse slektning. I tillegg er kornet proppet med viktige næringsstoffer.

– Bygg er blant våre sunneste kornsorter, men blir nesten ikke brukt i mat. Vi ønsker å snu trenden med dalende produksjon og sårbar matforsyning her til lands. Derfor er bøndene som dyrker Duga byggkorn involvert i hele verdikjeden for å styrke norsk matproduksjon, forteller den engasjerte bonden og gründeren, Katrine Kerr Gammelsrød.

Nakenbygg

Selve kornslaget stammer riktignok fra det amerikanske kontinentet, men på samme breddegrad passer det canadiske nakenbygget både klima og kresne ganer i Norge. Duga byggkorn slipper skallet under treskingen, derfor navnet nakenbygg, og står igjen med en kjerne full av betaglukan, antioksidanter og gunstige fettsyrer.

– Betaglukan senker kolesterol- og blodsukkernivået hos både barn og voksne. I tillegg er smaken rund, mild og veldig god, forsikrer bonden. Det er bare fantasien som setter en stopper for bruksmuligheter, forklarer Kerr Gammelsrød.

Kostfiber og helse

Fullkorn og kostfiber spiller en viktig rolle i kostholdet. Studier viser at et regelmessig inntak av fiber er assosiert med flere helsefordeler.

Helsedirektoratet mener at det er sannsynlig at inntak av fullkorn og kostfiber reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og kreft i tykk- og endetarm, samt at et fiberrikt kosthold har en mulig årsakssammenheng med redusert risiko for vektøkning, overvekt og fedme.

Bygg regulerer blodsukkeret

Et inntak av betaglukaner fra bygg som en del av et måltid bidrar til å begrense blodsukkerøkningen etter et måltid. For ønsket effekt må man innta 4 gram betaglukan per 30 gram karbohydrater per måltid.

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom, hvor man har lite eller lite effektivt insulin i kroppen. Insulin overfører sukker fra blodet til cellene etter et måltid, slik at blodsukkeret normaliseres. Dersom insulinet ikke virker optimalt, vil blodsukkeret være forhøyet, og man kan utvikle diabetes type 2 på sikt.
Flere studier viser at et høyt inntak av løselige fibre, særlig fra bygg, kan gi en gunstig reduksjon i både blodsukker og insulin etter et måltid. Et økt inntak av betaglukaner i kosten kan derfor trolig være gunstig med tanke på å forebygge type 2-diabetes.

Betaglukan reduserer kolesterolet

Forskning viser at betaglukan fra bygg reduserer kolesterolnivået i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for å utvikle koronar hjertesykdom. Duga byggkorn har et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan. For å oppnå denne gunstige virkningen må man ha et daglig inntak på 3 gram betaglukan.

Flere faktorer spiller en rolle for reduksjon av kolesterolnivå i blodet ved inntak av kostfiberet, betaglukan, fra bygg. De vannløselige fibrene øker utskillelse av gallesyre, nedbryting av LDL kolesterol og reduserer opptak av fett i tarmen.

Kortreist, norsk supermat

Flere hundre år etter at urkornet sto for nordmenns kraft og styrke, er bygg på full fart tilbake inn i norske kjøkken.

– Bygg er glemt som god og næringsrik kost her til lands. På 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. Vi vil at folk igjen skal forstå kornets fortreffelighet, sier produsenten.

Til tross for at bygg fyller halvparten av landets kornåkere, går en forsvinnende liten del til mat. Da hveten inntok norske kjøkken med glatt smak og særegne heveegenskaper på 1900-tallet, ble bygg faset over i dyrefôr- og ølproduksjon.

Helse i hvert kornaks

Bygg er imidlertid langt snillere mot blodsukkeret enn sin lyse slektning. I tillegg er kornet proppet med viktige næringsstoffer.

– Bygg er blant våre sunneste kornsorter, men blir nesten ikke brukt i mat. Vi ønsker å snu trenden med dalende produksjon og sårbar matforsyning her til lands. Derfor er bønder involvert i hele verdikjeden for å styrke norsk matproduksjon, sier den engasjerte bonden.

Selve kornslaget stammer riktignok fra det amerikanske kontinentet, men på samme breddegrad passer det kanadiske nakenbygget både klima og kresne ganer i Norge. Duga byggkorn slipper skallet under treskingen, og står igjen med en kjerne full av betaglukan, antioksidanter og gunstige fettsyrer.

– Betaglukan senker kolesterol- og blodsukkernivået hos både barn og voksne. I tillegg er smaken rund, mild og veldig god, forsikrer bonden.

Kostfiberet betaglukan

Duga nakenbygg er en helt ny generasjon næringsrikt og smakfullt byggkorn med dokumentert helseeffekt*. Byggkornet har et naturlig meget høyt innhold av kostfiberet betaglukan sammenlignet med andre sorter. Byggkornet har en mild og rund smak og holder deg mett lenger. Det er også rikt på antioksidanter, og inneholder gunstige fettsyrer og verdifulle næringsstoffer som er godt for kroppen.

Kilder: Efsa 2470, Behall et.al 2004 (1), Behall et al 2004 (2), Slavin et al 2001, Van horn et al 2008, Helsedirektoratet 2011

*Betaglukan fra bygg senker kolesterolet. Betaglukan fra bygg har vist seg å senke blodkolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av betaglukan fra bygg på 3 gram. En porsjon Duga bygg inneholder hele 3,7 gram betaglukan.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Duga byggkorn

Duga byggkorn kan brukes som erstatning for ris og pasta, i supper, gryteretter og salater og som ekstra sunn grøt eller frokostblanding. Produktene Duga polert bygg, klippet bygg og flaket bygg. Se gjerne duga.no eller dugablogg.no for mer informasjon.

* Senker kolesterol- og blodsukkernivå

* Gir en lengre metthetsfølelse

* Nyt Norge-merket.

* Kortreist, sunt og smakfullt.

* Ingen bløtlegging nødvendig.

* Mild og rund smak.

* Naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan*

* Rikt på antioksidanter og gunstige fettsyrer.

* Inneholder verdifulle næringsstoffer.

Næringsinnhold: Energi 1387 kJ/332 kcal, fett 2,1 g, hvorav mettede fettsyrer 0,5 g, karbohydrat 59 g. hvorav sukkerarter 0,9 g, kostfiber 15 g, protein 11 g, salt 0,1 g. (inneholder 7 g. betaglukan per 100 g.*)

 

Powered by Labrador CMS