Grand Hotell Egersund. (Foto: Morten Holt)
Grand Hotell Egersund. (Foto: Morten Holt)

Norske hoteller og spisesteder får viktige samfunnskritiske oppgaver i koronakrisen

Koronakrisen rammer hotell- og reiselivsnæringen hardt, men det finnes lysglimt. De Historiske Hotel & Spisesteder, en samling av privateide, hoteller og spisesteder i Norge, deltar nå i den nasjonale dugnaden med tiltak for lokalsamfunnene, og er satt i beredskap for samfunnskritiske funksjoner.

Publisert

Fra Svalbard til Sørlandet foregår det nå politiske møter, smittevernsplanlegging, hjemsendelse av matkasser, etablering av karantenehoteller, beredskapskjøkken og utdeling av gratis mat.

En viktig samfunnsressurs

– Dette er en krise bransjen vår aldri har opplevd maken til. Selv om det ser mørkt ut er jeg svært imponert over familiebedriftene over hele Norge som er så rause og inkluderende. Våre medlemmer er nå en viktig samfunnsressurs i denne krisesituasjonen, sier Nils Henrik Geitle, administrerende direktør og daglig leder i De Historiske Hotel & Spisesteder.

Disse norske familiebedriftene er en svært viktig del av lokalsamfunnene og mange har vært der i generasjoner. Fra hele landet strømmer det inn meldinger om ulike tiltak – her følger noen eksempel:

Egersund, Grand Hotel

Egersund, Grand Hotel – opprettet smittefri soner for kritisk personer

Har etablert smittefrie sone for kritisk personell som eventuelt må ut på grunn av karantene i nær familie. Hotellet er også back up for kommunen ved smitteutbrudd på det kommunale kjøkkenet.

Svalbard, Huset og Svalbard Hotel Polarfareren

Svalbard, Huset og Svalbard Hotel Polarfareren – gratis mat og gir støtte til husleie

Svalbard er i en spesiell situasjon, der en stor del av arbeidsstokken er arbeidstakere utenfor EØS-landene. De har ingen krav på støtte når de nå blir permittert, og blir derfor nærmest satt på bar bakke. Her gis alle ansatte som blir permittert gratis frokost og middag. De ser også på om de som bedrift kan støtte dem med husleie, samtidig som de er i dialog med utleierne for å få dem til å redusere husleien.

Drøbak, Reenskaug Hotel og Oscarsborg Hotell & Resort

Reenskaug Hotel. (Foto: De Historiske)
Reenskaug Hotel. (Foto: De Historiske)

Drøbak, Reenskaug Hotel og Oscarsborg Hotell & Resort deler ut mat til de som er hjemme.

Deler nå ut alle ferskvarer fra sine hotell til alle som trenger mat, og ikke kan komme seg til butikken. Rusomsorgen i Drøbak og omegn er blant dem som har fått tilgang på mange gode ferskvarer.

Lørenskog, Losby Gods

Losby Gods. (Foto: Losby Gods)
Losby Gods. (Foto: Losby Gods)

Lørenskog, Losby Gods - hotellet til disposisjon for AHUS

Her er hotellet i beredskap for AHUS, som er Norges største sykehus. De stiller med hele hotellet til disposisjon. AHUS er ca. fem kilometer unna så Losby Gods er de nærmeste de har. Alle rom er rengjort og er klare for innrykk når behovet kommer.

Tysnes, Haaheim Gaard

Tysnes, Haaheim Gaard – takeaway til folk i karantene, beredskapskjøkken og stiller hotellet til disposisjon

Har etablert et beredskapskjøkken, og stiller hotellet til disposisjon for kommunen. Fra restauranten produserer de for første gang, mat nå for takeaway for dem som ønsker å få mat hjemsendt når de er i karantene.

Haugesund, Lothes Mat & Vinhus

Haugesund, Lothes Mat & Vinhus - gir vekk alle sine ferskvarer til rusavhengige

Gir vekk alle sine ferskvarer til T3, sammen Senteret Haugesund, som er et dag- og aktivitetssenter for rusmiddelavhengige over 23 år.

Bergen, Augustin Hotel

Bergen, Augustin Hotel – stiller med sengeplasser og mat til Bergen kommune

Dersom Bergen kommune trenger ekstra plasser i forbindelse med krisen. har Augustin Hotel og De Bergenske sagt seg villig til å stille opp med et karantenetilbud.

Holde humøret oppe

– Ingen vet hvor lenge det varer eller hvor ille det blir, men vi kan ikke annet enn å forsøke å holde humøret oppe. Norge er avhengig av at bedrifter klarer seg over hele landet. Disse familieeide selskapene er hver i seg små hjørnestener som bidrar på hver sin måte til å holde liv i Norge, sier Nils Henrik Geitle.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS