Fru Haugans Hotel. (Foto: Morten Holt)

Her styrer damene

Fru Haugans Hotel i Mosjøen er Nord-Norges eldste hotell. Helt siden hotellet fikk det nåværende navnet i 1885, er det kvinner som har ledet hotellet.

Publisert
Ellen Løvold Strand er femte generasjon som leder Fru Haugans Hotel. Hun tok over som hotelldirektør i 2014. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

De siste 132 årene er det samme familie som har drevet hotellet, og det er kvinner som har hatt lederansvaret.

Nå er det Ellen Løvold Strand (33), femte generasjon, som styrer hotellet. Hun overtok i 2014, og er vertskap sammen med mannen Sverre Strand.

Fru Haugans Hotel var ett av de første medlemmene i De Historiske Hotel & Spisesteder. (Foto: Morten Holt)

Fru Haugans Hotel fra 1885

Løvold Strands tippoldemor, Ellen Haugan, overtok stedet i 1885, og døpte det Fru Haugans Hotel med serveringsstedet Restaurant Ellen. Maten i Restaurant Ellen var basert på lokale råvarer og inspirert av oppskrifter og historier fra det store utland. Ellen Haugan leide i 13 år, men i 1898 kjøpte hun hotellet. Haugan klarte raskt å utvikle et godt hotell som fikk ry for god mat, god service og god atmosfære.

Hennes suksess ble ikke bare en bedrift som gjennom generasjoner har gitt helgelendinger sitt første møte med franske viner, eksotiske matretter og gode matopplevelser. Hun la grunnlaget for det som skulle bli så mye større. 132 år etter Fru Haugans ankomst og fem generasjoner senere, er det en ny altså en Ellen som legger rammene for servering og hotelldrift.

Fru Haugans Hotel ligger like ved Vefsna, og her er også den siste restauranten på hotellet etablert, Hjørnet bar & uteservering. (Foto: Morten Holt)

Les også: På zipline fra Øyfjellet til Fru Haugans Hotel

Historisk bevertning

– Vi har den samme matfilosofien i dag. Restauranten er ny, men lokalet, historien og den opprinnelige ideen er lik; fantastiske og rene råvarer fra nord, med innovativ vri på klassiske retter, forteller Ellen II.

Fru Haugans Hotel ligger i sørenden av den velkjente Sjøgaten i Mosjøen. (Foto: Morten Holt)

I år er det 20 år siden hotellet ble medlem i De Historiske Hotel & Spisesteder, og denne høsten ble også Thomas Eidsaune ansatt som ny kjøkkensjef. Han skal utvikle matkonseptet videre.

– Dette er en svært viktig del av hotellet. Over 50 prosent av vår totale omsetning er F&B, forklarer Løvold Strand.

Målrettet satsing på K/K

Sesongen varierer veldig på Fru Haugans. I de tre sommermånedene er hotellet som regel stappfullt hver eneste dag – når turistene inntar Nord-Norge. Resten av året er det det lokale og regionale markedet som gjelder.

– Vi arbeider nå målrettet med å skape vekst i perioder av året som til nå har vært rolige, og den nye kurs- og konferanseavdelingen, som sto ferdig i 2015, skal bidra i så måte, forteller hotelldirektøren.

– Mosjøen er en attraktiv plass; vi er midt i Norge, midt på Helgeland, midt mellom Trondheim og Bodø, og midt mellom kyst og fjell. Her får du alt. Neste år skal vi også lokke med en ny turistattraksjon, en zipline fra fjellet ned til hotellhagen, sier Løvold Strand.

Les hele saken og se bilder av alle damene som har styrt Fru Haugans i det siste nummeret av magasinet Horeca (nummer 7 2017)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS