Portvin på dagsorden

Portvin er for mange en godt bevart hemmelighet. En nytelse man tar frem på mørke høstkvelder foran peisen med en god bok, i lange vinternetter med netflix serier og til jul med nøtter og riskrem. I portvinens hjemland Portugal derimot nytes et glass portvin hele året.

Publisert

Taylor’s Port Late Bottled Vintage 2016 er en helårsportvin som passer til mange anledninger.

«God created the Earth and man the Douro»

Portvin er kultur, med beskyttet tittel. I 1756 ble regionen den første i verden til å få en offisiell klassifisering av vin. Kun druer fra Douro-dalen i nord-Portugal kan benyttes, og denne regionen har Portugals høyeste klassifikasjon: Denominação de Origem Controlada (DOC).

Etiketten skal beskrive hvilken vingård vinen kommer fra.

Druene Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Tinta Barroca dyrkes i bratte skråninger og terrasser ned mot Douro-elven. Landskapet er vakkert, men naturen gjør det manuelle arbeidet krevende. På grunn av historie, tradisjon og særpreg, ble hele Douro-dalen UNESCO Verdensarv i 2001. Ikke underlig at portugisere er stolt av Douro, derav uttrykket: «Gud skapte jorden og menneskene Douro.»

Portvin har lang historie

Dourodalen nå...

Det har vært fremstilt vin i Douro-dalen i over 2000 år.

.. og i gamle dager.

Romerne har æren for å ha startet produksjonen, mens munkene skal ha æren for å utvikle teknikken med å tilsette sprit.

Portvin kalles sterkvin eller hetvin, fordi metoden er å tilsette druebrennevin i vin for å avbryte gjæringsprosessen så alkoholen økes. Resultatet er en mer sødmefull smak. Vinen lagres og modnes på fat og blir en av de mest lagringsdyktiges vintypene som finnes.

England har påvirket utviklingen av portvin. Grunnet handelskriger mellom Frankrike og England på 1600-tallet, måtte engelskmennene se seg om i et annet land for å kjøpe vin. Valget falt på smaksrike, kraftige viner fra Douro, som fikk sprit i vinfatene for å øke holdbarheten før de ble skipet av gårde fra Porto.

Taylor’s var først ute med LBV

Flere engelske familiefirmaer engasjerte seg i portvin, som Taylor's, et kjent og anerkjent navn i vinverdenen. Taylor’s er et av de eldste og mest tradisjonsrike portvinshusene, grunnlagt allerede i 1692.

Det er fortsatt familieeid med etterkommerne av grunnleggerne som viktige eiere. Taylor’s eier to av de aller beste Quintas (vingårder) i Douro, nemlig Quinta da Vargellas og Quinta de Terra Feita. Det er druene fra disse vinmarkene som skaper karakteren i portvinene fra Taylor’s.

Taylor's har alltid vært innovative, og var først ute på markedet med hvit portvin i 1934. I 1970 lanserte de Late Bottled Vintage (LBV) med årgangen 1965 og skapte enda en ny kategori. Det var Taylor’s daværende styreformann, Alistair Robertson, som hadde ideen.

Stilen på LBV fra Taylor’s særpreges av mørk rubinrød farge, med elegant aroma av friske og intense solbær og kirsebær med diskrete noter av lakris og krydder. Smaken er konsentrert med fyldig preg av mørke bær med integrerte tanniner.

Holdbarhet

Late Bottled Vintage (LVB) trenger ikke å dekanteres og en åpen flaske kan holde seg i 2-3 uker når vinen oppbevares mørkt og kjølig med jevn temperatur og med kork.

Stiler

Vintage Port og LBV er begge portviner fra et bestemt år med fyldig, fruktig smaksprofil. Forskjellen mellom de to variantene er lagringstiden.

Vintage Port modnes på eikefat kun 20 måneder, før vinen tappes på flasker hvor den fortsetter modningen. Late Bottled Vintage er som navnet sier flasketappet senere, etter lagring på eikefat i 4-6 år. I løpet av den lange eikelagringen modnes vinen og er klar for å nytes når den legges ut for salg. LBV er utviklet til en vinstil med høy kvalitet som er rimeligere og raskere tilgjengelig enn «Vintage».

Lagring

Late Bottled Vintage skal nytes når du kjøper den. Til sammenligning kan en Vintage Port lagres i mange tiår i kjelleren. Vintage Port har nesten ubegrenset lagringspotensial.

I Portugal er det en tradisjon å kjøpe Vintage Port det året et barn i familien bli født og gi flasken i dåps- eller bursdagsgave.

Til mat

LVB er en spennende vinstil til kjøtt. Gjerne vilt som hjort, eller en pepperbiff. LVB takler søtt tilbehør som tyttebærsyltetøy, fete sauser og krydder. Sødmen legger seg som et smaksslør over sterke og kraftige smaker som ellers er en utfordring for vinsyre. Salt og fett er heller ikke noe problem. Hva med å servere hjortestek, sjysaus, båtstekte poteter, et dryss med grovkvernet pepper og Maldon-salt med et glass portvin? Det er også lov å starte med et godt glass rødvin og følge opp med glass LVB for å variere vinsmakene under middagen.

Klassiske kombinasjoner som passer LVB er nøtter av mange slag, gjerne valnøtter. Om nøttene er salte eller ei, er en smakssak, begge deler går. Blåmuggost som roquefort, Stilton eller vellagret norsk Kraftkar med fete, salte og modne smaker gir ideell fyldig motvekt til LBV’s fruktige sødme.

LBV takler også desserter av mange slag, som riskrem til jul. Samt nøttekaker av alle slag, gjerne med bær/frukt og krem/vaniljekrem. Portvin går også til bløtkaker med mange typer fyll, til tørre kaker, julekaker og kjeks. Til mørk sjokolade, sjokolademousse, sjokoladepudding og sjokoladekake. Det er god gaveide å gi en flaske LBV med en plate mørk sjokolade (70% kakao eller høyere) og hyggelig hilsen om å teste kombinasjonen.

Et glass portvin alene er en dessert i seg selv, man trenger ikke noe mer. Så enkelt når man får gjester. Kanskje bare en bit sjokolade til. Så praktisk, så lett, så velsmakende. Hele året.

Servering

Taylor’s Port Late Bottled Vintage 2016

Land/district: Portugal/Douro

Pris: 200 kroner

Varenr.: 704701 (Vinmonopolet)

14-16 grader C. er ideelt, ikke kald, ikke romtemperatur. For å skape et rituale som da fiffen nøt sin portvin, server gjerne på et sølvfat. I fine stettglass.

Drinker med portvin Portvin smaker godt alene, men kan med hell benyttes som ingrediens i en deilig drink. Bartender Johanna Bøyum fra Bortenfor i Oslo anbefaler portvincocktails som en gøy og smakfull måte å for eksempel bruke opp en portvinsflaske på, eller bare nyte portvin på en litt annerledes måte.

Under finner du noen oppskrifter på portvin-cocktails.

Taylor’s New York Sour

4 cl Taylor’s LBV 2016

4 cl bourbon

4 cl sitron

2-2,5 cl sukkerlake

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en shaker, shake over is og hell over i et glass.

Taylor’s Epledrøm

2 cl Taylor’s LBV 2016

3 cl gin

3 cl sitron

1,5 cl sukkerlake

¼ eple

Fremgangsmåte: Muddle eple i en shaker, hell over ingrediensene og ha oppi is. Shakes og helles over i et glass. Bruk gjerne en epleskive som garnityr.

Taylor’s Toddy

4 cl Taylor’s LBV 2016

2,5 cl honning

1 cl sitron

Fremgangsmåte: Kok opp ca. 0,5 l vann med 2-3 kanelstenger, 4 nellik og et kvart eple. Hell ingrediensene i en kopp og fyll opp med kryddervannet og rør om. Bruk en appelsinzest som garnityr.

Alt du trenger å vite om portvin

Portvinsstiler: Ruby (lagret 2-3 år på fat), Tawny (blend av flere årganger), Colheita (tawny fra et godt år, lagret 7 år på fat), LBV (én årgang, lagret 4-6 år på fat), Vintage (én årgang, lagret 20 måneder på fat, så flaske), Single Quinta (Vintage Port fra én enkelt eiendom), Hvit Portvin (søt eller tørr vin fra grønne druer)

DOC: Portvin har beskyttet tittel: Denominação de Origem Controlada, landets høyeste klassifikasjon.

Druer: Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranilo), Touriga Franca, Tinta Cão og Tinta Barroca til rød portvin. Malvasia Fina, Donzelinho, Gouveio, Codega og Rabigato

Fremstilling: Portvin er en hetvin som fremstilles ved å tilsette druesprit til vin som gjærer så gjæren tilintetgjøres og man oppnår en vin med høyt alkoholnivå på rundt 20 % og restsukker.

Douro: 46 000 hektar fordelt på Baixo Corgo, Cima Corgo (best for portvin) og Douro Superior.

Jordsmonn: Skifer

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS