Halvar Ellingsen er tildelt Matprisen 2020. (Foto: Per Sollerman)

Matprisen 2020 til Halvar Ellingsen

Restauratør Halvar Ellingsen vant hovedprisen, «Matprisen 2020», Tommy Østhagen fikk «Kokkeprisen», Rest ble kåret til «Årets kjøkken» og 4Service vant prisen for «Årets storkjøkken».

Publisert

Videre ble Rørosmeieriet ble «Årets produsent», mens NRK mottok prisen «Årets formidler» for TV-programmet «Matsjokket», der kokken Christer Rødseth spiller en helt sentral rolle.

Under prisutdelingen ble også stipendet til KokkeKarlas Legat delt ut til en ung, kvinnelig kokk som ønsker å følge i KokkeKarlas fotspor, Johanna Magdeli Pettersson Utvær.

Se alle kategorivinnerne med jurybegrunnelser lengre ned i saken

Les også: Toril Renaa tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2020

Vinneren driver Kvitnes gård i Vesterålen

Halvar Ellingsen. (Foto: Per Sollerman)

Halvar Ellingsen driver restauranten Kvitnes gård på gården ved samme navn i Vesterålen. Spisestedet omtales som en potensiell arvtaker til Fäviken Magasinet, den verdensberømte restauranten i de svenske skoger. Om vinneren av hovedprisen fremhever jurymedlem Andreas Viestad særlig hvordan Ellingsen er «kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord og velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden samtidig som han serverer mat i verdensklasse».

«Årets kjøkken» og «Kokkeprisen »

– Høyt matfaglig nivå kombinert med et oppfinnsomt perspektiv på bærekraft gjør Rest til en verdig vinner av «Årets kjøkken», sier Thomas Horne, jurymedlem og forfatter, om vinneren.

«Vinneren av årets kokkepris er slett ikke bare kokk. Han kokkelerer på et høyt nivå, men er kanskje mer kjent for sine mange ulike prosjekter og lekne kulinariske nysgjerrighet», heter det i begrunnelsen til årets vinner av «Kokkeprisen», sankekokken Tommy Østhagen.

Delt for sjuende år på rad

Prisutdelingen fant sted tirsdag kveld 7. desember, og er til ære for alle dem som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat og favner hele næringskjeden fra jord til bord, enten det er et restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord. I åtte priskategorier har tre personer eller virksomheter vært nominert.

Årets nominerte og vinnere er alle samme sterke kandidater og fortjener ros for sitt arbeid for mer bærekraftige matsystemer, sier juryleder Marte von Krogh.

Alle prisvinnerne

Under finner du alle prisvinnerne - med jurybegrunnelse.

Matprisen: Halvar Ellingsen

Å nomineres til og å vinne Matprisen betyr at man står på barrikadene for mer økologisk og bærekraftig matproduksjon. Det handler ikke om å legge om driften for kunne smykke seg med fagre ord, men om å faktisk ville gjøre verden til et mer levelig sted gjennom det vi spiser og drikker. Matprisen er prisen for den eller de som tar et valg og satser, som tør å bane seg fram og derved vise vei for andre. Alt dette kjennetegner årets vinner. Vinneren av årets pris er kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord, velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden og inspirere rundt om i det langstrakte land til å søke stadig mer bærekraftige matsystemer – samtidig som han serverer mat i verdensklasse. Matprisen 2020 går til bonden og kokken, restauratøren og bærekraftsambassadøren, Halvar Ellingsen.

Kokkeprisen: Tommy Østhagen

Tommy Østhagen vant "Kokkeprisen". (Foto:Per Sollerman)

Vinneren av årets kokkepris er slett ikke bare kokk. Han kokkelerer på et høyt nivå, men er kanskje mer kjent for sine mange ulike prosjekter og lekne kulinariske nysgjerrighet. Vinneren har sin helt egen tilnærming til bærekraft, som handler om å redusere matsvinn, spise mat i sesong og velge kortreiste råvarer, ikke minst selvplukket. Han kan trygt sies å ha tatt sanking til nye høyder. Kokkeprisens vinner har også gjennom sitt mangfoldige virke vist at kokker som bryr seg om bærekraft kan lykkes innen ulike felt. Årets vinner av Kokkeprisen er han som i sin nyeste bok ber deg om å “SpisOpp”, sankekokken Tommy Østhagen.

Årets kjøkken: Rest

Rest, med Jimmy Øien i spissen, fikk prisen for årets kjøkken. (Foto: Per Sollerman)

Årets vinner har en inspirerende, banebrytende og helt særegen matfilosofi, som har fått mange til å tenke nytt om mat og råvarer. De fremviser en uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Kjøkkenet serverer smakfulle, delikate og vakre måltider på øverste nivå, og lar gjestene reise hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg. Vinneren av Årets kjøkken er Rest.

Årets storkjøkken: 4Service

Årets storkjøkken: 4Service. (Foto: Per Sollerman)

Mye med storkjøkken er stort og mange små endringer kan få stor betydning. Prisen Årets storkjøkken er for de som har det i sin makt å endre mange menneskers mat- og drikkevaner i mer bærekraftig retning. Det handler ikke bare om å servere maten som metter, men også å gjøre det med hensyn til de ressursene som finnes her på kloden. Årets vinner nøyer seg ikke bare med å redusere emballasjebruk og matsvinn, men satser også på å lage mat fra bunnen av og velge råvarer fra bærekraftige kilder, enten det er fra lokale bønder eller fra sertifiserte fiskebestander. Kan alle disse endringene innføres og også gjøres med matglede og med serviceglede, da er det ikke rart at årets vinner er 4Service.

Årets formidler: Matsjokket

«Formidle kunnskap, inspirasjon eller forskning som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg.» Det er et av denne prisens kriterier, og årets vinner gjør nettopp dette. Gjennom en fremstilling som er lettfattelig og engasjerende tilbyr de folk et dypere innblikk i hvordan våre matsystemer faktisk fungerer. Det kan være rystende. Det kan til og med være støtende. Det er uansett et gode å vite mer. Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for. Det vil kanskje knapt komme som et sjokk på noen at årets vinner er Matsjokket.

Årets produsent: Rørosmeieriet

Årets produsent: Rørosmeieriet. (Foto: Per Sollerman)

Prisen Årets produsent skal gis til en aktør som bidrar til å øke mangfoldet av økologiske og bærekraftige produkter i markedet. Vi smører ikke tykt på om vi sier at det har definitivt årets vinner gjort! I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt og det er nytenkende på samme tid. Årets vinner er bærekraftspionerene fra bergstaden, Rørosmeieriet.

Debioprisen: Reindyrka

Årets vinner tilbyr bærekraftig mat til den store gullmedaljen. Med en utrettelig innsats jobber de for å tilby økologisk mat av høy kvalitet som har reist kort og tilhører sesongen. Man merker rett og slett lett hvorfor årets vinner har Debios valørmerke i gull. De har i en årrekke vært en utfordrer i et marked preget av få aktører og beinhardt prisfokus, og de gjør sin jobb fullblods, luttert og uforfalsket. Under de sju fjell finner vi et fjelgt hjem for bærekraftige dagligvarer, nemlig årets vinner, Reindyrka.

Barne- og ungdomsprisen: Kompass & Co

For mange barn og unge kan verden være et vanskelig sted å navigere, og dyrking og matlaging kan være en mestringsarena hvor kreativitet og praktiske ferdigheter går sammen i en større helhet. Når denne helheten også inkluderer bærekraftig matproduksjon, snakker man om en verdig vinner av Barne- og ungdomsprisen. For årets vinner er maten halve føda, mestring er andre halvparten. Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler det gamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det de gjør. Vi ser gull i Kompass & Co.

KokkeKarlas stipend 2020: Johanna Magdeli Pettersson Utvær

Johanna Magdeli Pettersson Utvær. (Foto: Per Sollerman)

Den som i år mottar stipendet til KokkeKarlas Legat er ei ung kokke med ambisjonene på plass. Hun kommer fra et småbruk på Barmøya i Selje hvor frukt- og bærplukking, sauehold, og sjarkfiske har formet hennes interesser for gode råvarer og tradisjonelle bevarings- og tilberedelsesteknikker. Gjennom oppveksten har hun fått tatt del i alt av arbeidet på gården, fra jorda og jordet til matbordet.

Johanna Magdeli Pettersson Utvær viser i sin søknad et reflektert syn på bærekraftig matproduksjon. Nå ønsker hun å fordype seg i råvarenes betydning ved å reise til den slovenske landsbygda og gå i lære hos en av verdens beste kokker, Ana Ros ved den Michelin-bejublede restauranten Hiša Franko. KokkeKarlas Legat og Matprisens jury gratulerer og ønsker Johanna Magdeli Pettersson Utvær lykke med å utvikle seg videre som en råvarenes og bærekraftens kokk.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS