LarsEricGranqvistRørosøl2

Tappes Røros-historie i Rammkjellarn

Denne uka arrangeres den tradisjonsrik Rørosmartnan. Samtidig tappes det Røros-historie fra ølkranene i Rammkjellarn på Vertshuset Røros. For første gang på uminnelige tider blir det mulig å smake øl brygget i et eget bryggeri i Røros.

Publisert

Lars Eric Granqvist med øltypene Spell-Ola Seiersøl og Johannes Konstknekt i Rammkjellarn på Røros. (Foto: Morten Holt)

Det er Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk som står bak bryggingen med god hjelp av bryggerimesteren Oskar Stenbakken ved Atna bryggeri, mens Røros Hotell og Vertshuset Røros med Mikael Forselius og Lars Eric Granquist i spissen står ansvarlig for utsalget av det ferdige produktet.

Les om lanseringen av Spell-Ola Seiersøl i fjor her

Mikrobryggeri i kjelleren

"

Lars Eric Granqvist i lokalene i Rammkjellarn som nå er blitt mikrobryggeri. (Foto: Morten Holt)

Deler av Rammkjellarn i Vertshuset Røros er de siste månedene omgjort til et mikrobryggeri. Kjelleren rommer bryggeriet med brygge- og lagertanker, samt ølstue og egne lokaler for smaking.

Hele anlegget er spesiallaget for lokalene i Rammkjellarn. Det har en kapasitet på 500 liter om gangen.

Ferdig brygget øl blir så tappet på 50 liters fat som får et eget kjølerom ved siden av selve bryggerrommet.

Det vil være atskilt fra resten av kjelleren med en glassvegg slik at gjestene kan følge med i produksjonen og beundre karene som alle blir kledd i kobber.

Spell-Ola og Johannes Konstknekt

Det gamle bankhvelvet under Vertshuset Røros er innredet som en koselig ølstue. (Foto: Morten Holt)

I første omgang skal det nye bryggeriet lage de to ølsortene som nå blir produsert som flaskeøl av Atna Bryggeri for Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk, nemlig Spell-Ola seiersøl og Johannes konstknekt.

Men på Røros blir det bare laget som fatøl og i første omgang bare servert i Rammkjellarn og i Vertshusets andre lokaler.

Flaskeproduksjonen fortsetter på Atna, som før. Mikael Forselius, som også har vært med på å smaksette de forskjellige øltypene, og daglig leder ved Vertshuset Røros, Lars Eric Granqvist er også veldig opptatt av å bruke øl i forbindelse med lokalmat – både som drikke til maten, og til bruk i de forskjellige matrettene så som i sauser og marinader.

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS

Bak Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS står et knippe ildsjeler med kokk og hotellsjef Mikael Forselius som daglig leder og Petter Gullikstad som styrets leder. Brødrene Dag Aadne og Jørn Ketil Sandbakken representerer kontinuiteten fra Røros Mineralvannfabrikk som eksisterte fra 1900 til 1981. Glåmos Mineralvannfabrikk, med Hans Vintervold i spissen, er også med på eiersiden.

Ølet er brygget på Atna Bryggeris anlegg av bryggerimester Oskar Stenbakken og med Mikal Forselius som smaksdesigner.

Vintermarkedet Rørosmartnan er en nasjonal begivenhet med rundt 70 000 besøkende hvert år. Denne uka arrrangeres Rørosmartnan for 159. gang, med åpning 21. februar.

Les mer på Rørosmartnans hjemmeside

"

Vertshuset Røros, til høyre i bildet. (Foto: Morten Holt)

Les mer om ølet fra Røros i neste utgave av magasinet Horeca (nummer 2 2012)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS