Foto: Fetzer
Foto: Fetzer

Feirer 50 år med bærekraftig vinproduksjon

Fetzer Vineyards markerer 50 år med bærekraftig vinproduksjon i California. I Norge feires 50-årsjubileet med lansering av en helt ny vin fra den amerikanske produsenten.

Publisert
Foto: Fetzer
Foto: Fetzer

Mye har skjedd siden Barney Fetzer fant det perfekte stedet i Californias Redwood Valley, og plantet sine aller første vinstokker i 1968.

Og ingenting av det som har skjedd, er tilfeldigheter. Helt fra starten hadde Barney tro på at jo mer han gjorde for at vinproduksjonen skulle være i harmoni med jorden, jo mer forbedret vinens kvalitet seg. Fetzer har beholdt sine tradisjoner og utviklet seg til å bli en av verdens ledende vinprodusent innen bærekraft.

Barney Fatzer grunnla Fetzer Vineyards i 1968. (Foto: Fetzer)
Barney Fatzer grunnla Fetzer Vineyards i 1968. (Foto: Fetzer)

Pionér innen bærekraftig vindyrking

Barney Fetzer grunnla Fetzer Vineyards for 50 år siden, i Californias nordligste vindistrikt, Mendocino, sammen med sin kone Kathleen og deres 11 barn.

Foto: Fetzer
Foto: Fetzer

Folk flest velger de enkleste løsningene, men ikke Barney Fetzer. Han tenkte annerledes enn folk flest, og ved hjelp av kreativitet, lidenskap og hardt arbeid ble han pionér innen bærekraftig vinproduksjon lenge før noen hadde hørt ordet bærekraft. Fetzer Vineyards ble i 1999 den første vingården i California som benytter 100 % fornybar energi og det første vinfirmaet til å rapportere utslipp av drivhusgasser offentlig i 2005.

I forkant

Fetzer ble også det første «Zero Waste» -sertifiserte vinselskapet i verden i 2014, og i 2016 ble de den første amerikanske vinprodusenten til å ta i bruk BioFiltro BIDA– et revolusjonerende system med milliarder av meitemark som renser 100 % av vingårdens avløpsvann. I samme år ble Fetzer Vineyards som første vinselskap i USA sertifisert CarbonNeutral av Natural Capital Partners, noe som viser at vellykkede og lønnsomme bedrifter kan lede an i kampen mot klimaendringer.

Fetzer ble nylig også anerkjent av FN med en Momentum of Change-pris for sitt foregangsarbeid innen bærekraft.

Fetzer Flatbed Red.
Fetzer Flatbed Red.

Ifølge FN er menneskehetens etterspørsel etter varer og tjenester så stort at vi egentlig trenger 1,6 jordkloder for å møte ressursbehovet vårt i løpet av et år. I den vestlige verden er tallene mye høyere, og her i Norden lever vi som om vi hadde fire jordkloder. Det sier seg selv av dette ikke er bærekraftig.

Fetzer Vineyards har satt seg nye mål for fremtiden og begynt sitt arbeid mot at bedriftens fotavtrykk skal være netto positivt innen 2030 - altså å skape mer positive påvirkninger for miljøet enn negative. Fetzer ble medlem av den Net Positive Coalition i 2015 for å bane vei og bygge visjon for den «Net Positive» -bevegelsen, og tar sikte på å produsere vin på en måte som gjenoppretter, revitaliserer og regenererer økosystemer og lokalsamfunn, samtidig som de produserer førsteklasses kvalitetsviner på en bærekraftig måte og fremmer de ansattes helse og velvære.

Ny vin lanseres i Norge

I Norge feires 50-årsjubileet med lansering av en helt ny vin fra den amerikanske produsenten.

Flatbed Red fra California er en «red blend» av hovedsakelig Zinfandel sammen med Petite Sirah, Petit Verdot og Teroldego-druer. Red blend er den tredje mest økende vintypen i USA, og mange av de yngre vindrikkerne foretrekker red blends fremfor å velge en vin ut fra kun en druetype.

Design og navn på vinen er inspirert av Barney’s Fetzers ikoniske lastebil med flatt lasteplan som han leverte vin til kundene sine med.

Vinen passer til lyst kjøtt, pasta, hjemmelaget pizza og vegetarburger, men duger også alene.

Fetzer Flatbed Red

Land/distrikt: USA/California.

Produsent: Fetzer Vineyards.

Vinmaker: John Kane.

Druer: Zinfandel (40 %), Petite Sirah (26 %), Petit Verdot (19 %), Teroldego (15 %).

Alkohol: 14 %.

Varenr.: 10336201 (Vinmonopolet).

Pris: 120 kroner.

Norsk importør: VCT Norway

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Fetzer Vineyards

* Fetzer er i dag en prisvinnende leverandør av viner med bærekraftige, økologiske og biodynamiske druer.

* I tillegg til vingårdens flaggskipmerke Fetzer, står Fetzer Vineyards bak bl.a Adorada, 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel og ikke minst Bonterra Organic Vineyards, som ble kåret til «American Winery of the Year» av Wine Enthusiast Magazine i 2016.

* Bonterra Organic Vineyards ble grunnlagt i 1987 av Fetzer Vineyards, og har helt fra starten dyrket i henhold til økologiske prinsipper, overbevist om at økologisk landbruk og dyp respekt for jorda gir sunnere vinstokker, mer smakfulle druer og dermed mer uttrykksfulle viner av høy kvalitet. Høns, sauer, bier, fugler og sommerfugler nyter livet i vinmarken og beriker det biologiske mangfoldet og holder skadedyr borte.

* På tre av Bonterra sine vingårder; Blue Heron, McNab og The Butler, dyrkes druene etter biodynamiske prinsipper.

* Les mer på Fetzer.com.

Powered by Labrador CMS