Whiskydrink Afternoon Tea på irsk måte
Whiskydrink Afternoon Tea på irsk måte

Svalende whiskydrinker

Bartender på Orangeriet i Stockholm, Jesper Hartmann, presenterer tre sommerlige drinker; en tørsteslukkende iste med smak av sitrus og bær, en deilig oppkvikker i form av en whisky- og rabarbrashot, og en vaniljeisdrink med et lite hint av saltsmak.

Publisert

Svalende sommerdrinker, presentert av bartender på Orangeriet i Stockholm, Jesper Hartmann.

For å skape gode sommerminner, bruker bartenderen den irske whiskyen Tullamore DEW.

Inspirasjonen bak drinkene er den velkjente britiske tradisjonen Afternoon Tea, som er blitt svært trendy det siste året. Her servert i en mer avslappet irsk versjon.

– Sammen utgjør oppskriftene en svalende drinkmeny, perfekt for en solfylt stund i godt selskap. Tanken er at drinkene ikke skal være så kompliserte, sier Hartmann.

Sommerlig smak

Icy DEWs kommer som oppfølgere til Irish DEW, verdens første iskalde Irish Coffee. Originalt ble Irish Coffe nemlig laget med te istedenfor kaffe, noe Hartmann har plukket opp med drinken Ice Tea DEW.

Tullamore DEW er en kompleks og lun whisky hvis fruktighet passer godt i kombinasjon med sommerlige smaker, i motsetning til de mer røkede og tunge whiskysortene.

Whiskydrinker

– Trenden med whiskydrinker er kommet for å bli og på sensommeren vil mange ha freshe drinker. Det er gøy å jobbe med whisky som base og leke med å plukke opp ulike toner fra lagringen. Utgangspunktet har vært å løfte frem tonene av grønn frukt samt sitrusen som finnes i Tullamore DEW. Fruktigheten kommer fra bærene og blir enda bedre sammen med urtesmakene i Ice Tea DEW, sier Hartmann.

Orangeriet på Kungsholmen er et av Stockholms mest populære utesteder på denne tiden av året og de serverer Ice Tea DEW til gjestene sine hele sommeren. For deg som ikke skal til den svenske hovedstaden i løpet av ferien ligger oppskriften under.

Det er forskjell på is og is

Jesper Hartman kan fortelle at en forutsetning for å lage drinker som holder i varmen, er god is.

Ice Tea DEW.

Han anbefaler å lage en stor isblokk og hugge biter til hver drink. Isblokken lager du enkelt selv ved å koke opp vann og avkjøl. Kok deretter opp vannet enda en gang og avkjøl. Isen blir da krystallklar fordi den ikke inneholder oksygen, og den smelter dermed langsommere.

Under finner du oppskrifter til de tre drinkene til Hartmann.

Ice Tea DEW

En tørsteslukker som kan blandes i en stor mugge til alle gjestene. Den grønne frukten og sitrusen står seg fint til bærene. Den dype smaken av urter fra Pimm’s eller te tilfører enda en dimensjon til drinken.

Du kan gjerne bruke te i denne drinken, eller Pimm’s som også er urtebasert. Ikke la teen trekke for lenge; dersom den blir bitter vil den drepe de andre smakene i stedet for å løfte dem frem. Velg en kraftig te som Earl Grey istedenfor frukt-te, da kan drinken bli for søt.

3 cl Tullamore DEW

2 cl Pimm’s eller kraftig te

1 cl bringebærlikær

3 cl presset sitron

2 cl sukkerlake

Mineralvann på toppen

Jordbær og sitronskiver

1 stor isbit

Fremgangsmåte: Rist eller rør alle ingrediensene utenom mineralvannet sammen med is. Hell i et glass som er fylt med is, fyll opp med mineralvann og legg i jordbær og sitronskiver. Oppskriften er til en person, men man kan like gjerne lage en større mugge og servere til alle gjestene. Sukkerlake lager man enkelt av 2 deler sukker og 1 del vann.

Itsy Bitsy DEWs

Itsy Bitsy DEWS.

Hva med en liten shot? Den myke, irske whiskyen møter smaken av norsk sommer med rabarbra, kombinert med sitron og koriander (oppskriften gir to shots):

4 cl Tullamore DEW

1cl rabarbrasirup

1cl presset sitron

En nype fersk koriander

Fremgangsmåte: Rist med is og hell gjennom en sil. Rabarbrasirup: Skrell rabarbra og del stilkene i små biter. Varm opp sukkerlake av 2 deler sukker og 1 del vann, legg i rabarbraen og kok i ca. 15. minutter. La blandingen kjøle av seg i 90 minutter. Hell over i en mixer og kjør til blandingen er fin og glatt. Sil den gjennom et kaffefilter. Blandingen holder seg i flere uker i kjøleskap.

Irish Ice DEW.

Irish Ice DEW

Irish DEW er en vaniljeisbasert drink hvor sirupen er basert på Tullamore DEW. Med et lite hint av salt, gir den et kick i sommervarmen. Vaniljeisen kompletterer de hintene av vanilje som allerede finnes i Tullamore DEW.

3 skjeer kremet vaniljeis.

Topp med rikelig med sirup.

Sirup:

2,3 dl strøsukker

6 cl Tullamore DEW

1,2 dl varm fløte

1 spiseskje romtemperert smør

0,5 teskje havssalt

1 teskje vaniljepulver

10 cl Tullamore DEW

Fremgangsmåte: Bland strøsukker og 6 cl Tullamore DEW i en kjele. Rør til sukkeret er oppløst og blandingen når kokepunktet. La blandingen koke til den får en gylden karamellfarge. Trekk så umiddelbart kjelen av plate og hell forsiktig i den varme fløten. Vær forberedt på at blandingen bobler. Bruk så en tresleiv og rør om til blandingen er glatt. Varm opp på nytt og fortsett å røre i tilfellet det klumper seg. Tilsett smør og salt og fortsett å røre. La blandingen kjøle av seg i 3 – 5 minutter. Tilsett deretter 10 cl Tullamore DEW og vaniljepulver. I romtemperatur holder sirupen i tre dager, i kjøleskap i tre uker.

Powered by Labrador CMS