Rein eplelykke på Nyhuus gard

Nyhuus gard i Sauherrad har fått Spesialitet-merket for unik smak på sine eplemoster Aroma Rein Eplemost og Gravenstein Rein Eplemost.

Publisert

Nyhuus Gard holder til i fruktbygda Sauherad i Telemark, og produserer eplemost presset kun av egendyrkede epler.

Driverne, Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog, legger ned mye arbeid i beskjæring av epletrærne for å få best mulig soltilgang, og dermed optimal utvikling av frukten.

Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog (fra venstre) sammen med ordfører Mette Haugholt da de mottok Spesialitet-merket. (Foto: Matmerk)

Modnes så lenge som mulig

Eplene får også modne så lenge som mulig på trærne, slik at de utvikler en rik og fyldig smak. Deretter kaldpresses de på det lokale saftpresseriet Epleblomsten i Sauherad.

– Det er en fin anerkjennelse av vårt arbeid for best mulig smak. Vi er tredjegenerasjons fruktdyrkere og har alltid hatt god smak og kvalitet som mål, sa Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus gard da de mottok Spesialitet-merket for unik smak på sine eplemoster Aroma Rein Eplemost og Gravenstein Rein Eplemost.

Nyhuus gard har fra tidligere fått Spesialitet på to av eplemostene sine. Eplemostene fra Nyhuus har blitt premiert i konkurransen «Norges beste eplemost» hvert år siden 2012.

– Sterke mattradisjoner i Telemark

– Vi har sterke regionale mattradisjoner vi virkelig kan være stolte av her i Telemark, og mange flotte produsenter som lager mat med særpreg fra sitt område. Nyhuus gard lager eplemost med en distinkt lokal identitet, sa ordfører i Sauherad kommune Mette Haugholt, da hun overrakk Spesialitet til eplemostprodusenten under en konferanse på Vinje 14. november.

Godkjent av uavhengig fagjury

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim.

Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, som mente de to eplemostene fra Nyhuus gard er friske og komplekse eplemoster som smaker distinkt av eplesortene Aroma og Gravenstein, som de baseres på.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Powered by Labrador CMS