Matfaglig rådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Torjus Lunder Bredvold.
Matfaglig rådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Torjus Lunder Bredvold.

Markerer høstens store matdager

Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. september), epledagen (30. september) og potetdagen (1.oktober).

– Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, sier matfaglig rådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Torjus Lunder Bredvold.

– For mange er det utenkelig å lage fårikål med noe annet enn kål og lam, men vi har faktisk hatt stor suksess med en liten vri, der både kålrot og soyasaus ble lagt til i oppskriften, sier Bredvold, som innrømmer at det er litt dristig å utfordre nasjonalretten.

Oppskriften på krydret fårikål med eplejuice og soyasaus engasjerte nordmenn stort i fjor. Oppskriftsfilmen hadde over 1,4 millioner visninger på tvers av OFGs sosiale medier kanaler og hele 17 000 lagringer.

God grunn for å feire norske epler i år - rekordår 

Siste tirsdagen i september – altså den 30. september er den norske epledagen, en tradisjon som ble opprettet av OFG for over 35 år siden. Og i år er det god grunn for å feire norske epler.

Det ser ut til å bli rekordår for norske epler, med hele 12 000 tonn. Og med ny lagringsteknologi kan vi forvente å ha godt med norske epler til langt over nyttår, så spis dem både som dem er, send med i matpakken og topp havregrøten.

– Vi har en oppskrift vi kaller verdens enkleste eplekake der du rett og slett høvler over eplene med en mandolin eller ostehøvel, og blander med en enkel røre. Og denne oppskriften har garantert langt mer epler enn du har prøvd før, skikkelig saftig! Dette har blitt en av våre mest brukte oppskrifter, forteller Bredvold.

Poteten har blitt trendy igjen 

I Norge er vi heldige som kan spise norske poteter stort sett hele året. Likevel ser vi at potetforbruket over tid har gått ned, og slik kan vi ikke ha det. Vi må vise at potet kan brukes i spennende retter, som også appellerer til de som er yngre. Bredvold mener det er fullt mulig, og forteller at potetoppskriftene som deles på OFGs sosiale medier kanaler faktisk er blant oppskriftene som gjør det aller best.

Nordmenn spiser rundt 17 kilo potet hver i året, og vi kan med fordel spise mye mer. Vi ser en positiv trend rundt holdningene til potet. Flere og flere er positive til poteten som råvare og vi kan med trygghet si at den negative lavkarbotrenden er over. Det er mindre fokus på karbohydrater og mer fokus på rene råvarer.

Oppskrifter som har tatt helt av på sosiale medier er denne middagspaien med potetbunncrispy italiensk potetflatbrød og klassikeren hasselbackpotet.

– Så det er absolutt mulig å gjøre poteten trendy igjen, sier Bredvold.

Pressemelding fra OFG

 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS