Henrik Dahl Jahnsen vant NM for vinkelnere for fjerde gang. Dette bildet ble tatt etter seieren i 2016. (Foto: Arkiv)

Vant NM for vinkelnere for fjerde gang

Henrik Dahl Jahnsen, som snart tar fatt på oppgaven som hovedvinkelner på Britannia Hotel i Trondheim, tok i helgen sitt fjerde NM-gull. Sander Johnsson (21) fra Tango og Fish & Cow vant juniormesterskapet.

Publisert
Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Norsk Vinkelnerforening)

De andre på pallen er også gjengangere i konkurransen. På andreplass i konkurransen endte Simon Zimmermann, mens bronsen gikk til Francesco Marzola.

Dahl Jansen vant også vinkelner-NM i 2014, 2016 og 2018.

Les også: Henrik Dahl Jahnsen vant vinkelner-NM i 2018

Fra Bølgen & Moi til Britannia Hotel

Dahl Jahnsen har i over 12 år arbeidet for Bølgen & Moi, men skitfer denne våren beite. Ha er nemlig ansatt som hovedvinkelner for Britannia Hotel, som gjenåpner i ny prakt 1. april i år.

Henrik Dahl Jahnsen var daglig leder på Bølgen & Moi Ny Hellesund – frem til sommeren 2017. Da startet han hos Bølgen & Mois restaurant i Kristiansand, både som kokk og som kjellermester, med søkelys på vin.

Henrik Dahl Jahnsen vant NM nok en gang. (Foto: Liora Levi, arkiv)

Les også: Dahl Jahnsen til Britannia Hotel

Satser på nordisk og EM

Med seieren i det norske mesterskapet, skal han nå representere Norge i Nordisk mesterskap. Tidligere har han også en 11. plass i VM.

– Jeg vil satse hardt for å forsøke å vinne Nordisk mesterskap, og så har jeg veldig lyst til å bli topp seks i EM, som arrangeres i 2020. Jeg synes ikke EM i 2017 gikk helt som det skulle, så jeg har noe å revansjere der, har Henrik Dahl Jahnsen tidligere uttalt.

Les også: Henrik Dahl Jahnsen vant vinkelner-NM i 2014

Les også: Seier til Dahl-Jansen i vinkelner-NM i 2016

Oppgavene

I kvartfinalen måtte deltakerne kjempe seg gjennom en hard teoriprøve på 45 spørsmål i tillegg til skriftlig blindsmaking av fem drikkevarer. Alt i løpet av én time og 10 minutter.
I del to av kvartfinalen måtte deltakerne vise sine kunnskaper foran dommere ved å korrekt dekantere og servere en vin til gjestene på scenen.
I semifinalen måtte deltakerne utføre tre ulike oppgaver på scenen. Første oppgave var å fylle inn riktige appelasjoner på kart over Bordeaux. Deretter måtte deltakerne lage en klassisk Manhattan Cocktail i løpet av tre minutter. Til slutt var det duket for Kahoot om tyske vinprodusenter.

I finalen måtte finalistene servere en aperitiff og deretter en trelitersflaske med risling til gjestene på scenen. Tredje oppgave var å rette opp i feil i et vinkart, og så sette vin fra det samme vinkartet sammen med menyen som bestod av rakfisk med gressløk, rømme og flatbrød. Boknafisk med ertepure og poteter, etterfulgt av smalahove og vaffel med brunost til dessert. Neste oppgave var å blindsmake fem søte viner fra Kypros, Portugal, Frankrike, Ungarn og Norge.

Etterpå måtte finalistene gi en beskrivelse av Commanderia, før en fellesoppgave som bestod av en quiz hvor kandidatene måtte fortelle druesortene i kjente viner. Til slutt måtte de servere magnum champagne i 18 glass, før vinneren skulle kåres.

Dette var deltakerne

Disse deltok i Norsk Vinkelnermesterskap 2019:

Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi, Kristiansand / Britannia Hotell Trondheim
Francesco Marzola - Park Hotel Vossevangen
Simon Zimmermann - Happolatti, Oslo
Kristoffer Aga - Renaa, Stavanger
Aleksander Iversen - Omakase & Genki, Oslo
Karianne Fornes - Jarmans Gastropub, Oslo
Andreas Høgfeldt - Brasserie Ouest, Oslo
Helle Hasting- Alchemist, København
Øystein Voll - Cru Vin & Kjøkken, Oslo
Jonathan Lundgren - Fish & Cow, Stavanger
Dag Magnus Bakstad - Kafé Löve, Oslo
Alexandra Åberg - Kafé Löve, Oslo
Ketri Leis - Pazzo Wine Bar, Estonia
Andreas Kyprianou - VinoCultura, Cyprus

Til topps i juniormesterskapet

Sander Johnsson (21) fra Tango og Fish & Cow ble vinner av «Moët & Chandon Junior Wine Awards».

Moët & Chandon Junior Wine Awards er konkurransen hvor øvre aldersgrense er 25 år, og det ikke er nødvendig med vinkelnerutdannelse for å delta. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Seks deltakere prøvde seg i årets konkurranse og etter en innledende runde med en teorioppgave på 40 spørsmål og blindsmaking av to viner var det Sander Johnsson fra Tango og Fish & Cow, Nikolai Haram Svorte (21) fra Restaurant Bro og Robert Johansen (24) fra Park Hotel Vossevangen som gikk videre til finalen, der Johnsson vant foran Harar Svorte og Johansen.

Disse deltok i juniorvinkelner-NM

Kandidater Moët & Chandon Junior Wine Award 2019:

Sander Johnsson - Tango og Fish & Cow, Stavanger
Nikolai Haram Svorte - Restaurant Bro, Ålesund
Jens Nornes - Vintage Kitchen, Oslo
Eline Ladehaug - Quality Hotel Strand, Gjøvik
Reidar R. Johansen - Park Hotel Vossevangen
Robert Johansen - Park Hotel Vossevangen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS