Grand Hotel til filmen

Det meste foregår selvfølgelig på ærverdige Grand Hotel når filmen med samme navn har norgespremiere fredag 8. april.

Publisert

I den nye norske kinofilmen «Grand Hotel» foregår 70-80 prosent av handlingen på hotellet i Karl Johans gate i Oslo.

Atle Antonsen har hovedrollen i filmen Grand Hotel, som har premiere 8. april.

Dokumenterer historikken

I Grand Hotel følger vi hovedkarakterene, med Atle Antonsen i spissen, overalt på hotellet; i resepsjonen, korridorene, på rommene, kjøkkenet, i restaurantene, garasjen, bassenget og på taket. Naturlig nok blir da også mange av de ansatte på hotellet statister når kamera sneier forbi!

Fredrikke Næss, som er hotelldirektør på Grand Hotel, ser frem mot premieren. (Foto: Morten Holt)

Det ærverdige hotellet har den siste tiden vært under oppussing, og dokumenterer på en fin måte blant annet Grand Cafè og resten av interiøret før forvandlingen som skjer i disse dager og videre utover året.

– En positiv opplevelse

Arild Fröhlich er regissør.

– Dette har vært en svært positiv opplevelse for oss på hotellet. Innspillingene foregikk i august i fjor, og flere av våre ansatte er med som statister i under opptakene. Hvor mye vi får se av hver enkelt gjenstår å se. Det var en glede å samarbeide med filmteamet under hele produksjonen, og jeg gleder meg til å se filmen, sier hotelldirektør på Grand Hotel, Fredrikke Næss, og legger til:

– Når det skal lages en film som heter Grand Hotel, er det jo hyggelig å kunne bidra. Slik jeg har forstått det, foregår det aller meste av handlingen innenfor hotellets vegger, og seerne vil kunne kjenne seg godt igjen, sier hun.

Regissør

Filmen er regissert av Arild Fröhlich, som har en rekke kjente produksjoner på samvittigheten, som Ut i Vår Hage, Åpen Post fra TV og filmene Doktor Proktors Prompeulver, Doktor Proktors Tidsbadekar, Fatso, og Pitbull Terje.

Fröhlich har selv «vokst opp» på et hotell (moren arbeidet på Pers Hotell på Gol), og har tatt med flere scener direkte inspirert fra den tiden han selv var gutt og ventet på at mamma skulle bli ferdig på jobb og gir en humor og dramatikk i filmen en helt spesiell brodd og troverdighet.

10 år gamle Håkon Böhmer fra Lørenskog har en sentral rolle i filmen.

Vil kjenne seg igjen

Mange som arbeider i hotell- og restaurantbransjen kan kjenne seg igjen i flere av scenene.

– Jeg kjenner til livet bak fasaden på hoteller, jeg vet hva slags folk som jobber der. Jeg vet hvordan den verdenen er for en gutt som Noah, og jeg vet hva slags utfordringer Hannah har. Det var slik min mor hadde det. Jeg forstår henne. Og min bestefar var alkoholiker. Jeg vet hvor kjipt det var for alle de det gikk ut over; min mor, min tante og min bestemor, men han var samtidig den snilleste og morsomste mannen jeg har kjent. Jeg har alltid ønsket å lage en film som bruker et hotell som miljø. Det er med andre ord mye jeg personlig kjenner igjen i disse tre karakterene og det er et materiale jeg virkelig tror jeg kan formidle med innsikt, humor og kjærlighet. Det var som om dette prosjektet var skrevet for meg, uttaler regissør Fröhlich.

Om filmen

Svenske Vera Vitali er med i Grand Hotel.

Den forfengelige alkoholikeren Axel Farstad sjekker inn på Grand Hotel for å skrive – og for å dø. Men planene hans blir forstyrret av en tiåring med tourettes. Det eneste de to har til felles er at de er vanskelige å like og at begge søker tilflukt på det samme hotellet.

– Ved å tvinge en forfengelig, egoistisk og alkoholisert forfatter til å måtte ta ansvar for en liten gutt med tourettes og å plassere historien i et lukket univers på et tilfluktsted for mennesker som ikke klarer å håndtere virkeligheten og sine egne store svakheter, har Megan Gallagher skrevet en historie som ikke handler om «en forfatter» og «en gutt med tourettes», men en allmenngyldig og inspirerende historie om å tørre å satse på å vinne selv om du har dårlige odds, uttaler regissør Arild Fröhlich.

Han sto også for regien i flere av de andre filmene Antonsen har medvirket i, som for eksempel Pitbull Terje og Doktor Proktors Prompepulver.

Antonsen spiller som nevnt hovedkarakteren – Axel Farstad, i filmen, mens 10 år gamle Håkon G. Bøhmer fra Lørenskog spiller gutten Noah, som har tourettes. Hans mor Hannah, som arbeider på hotellet, spilles igjen av den svenske fremadstormende skuespilleren Vera Vitali. Ellers har Arthur Berning og Gard Eidsvold sentrale roller i filmen.

– I grenseland mellom det bitre og det søte

– I «Grand Hotel» får regissør Arild Fröhlich både brukt sin erfaring i å instruere barn, samt vende tilbake til å fortelle en historie for voksne. «Grand Hotel» er en både rørende og morsom filmfortelling med et potensial til å nå et stort publikum, der historien hele veien balanserer i grenseland mellom det bitre og det søte, uttaler Lars Gudmestad hos Norsk Filminstitutt.

– Det faktum at regissør Arild Fröhlich har tilbragt store deler av barndommen på hotell, var nesten for godt til å være sant. Bedre kjennskap til miljøet får du ikke, og vi kunne ikke drømt om en mer «spot on»-regissør. Arilds mor jobbet på Pers Hotell på Gol, og han har som liten gutt hengt mye både i spisesalen og på kjøkkenet og i gangene. Akkurat som Noah i filmen også gjør. Jeg er sikker på at denne filmen vil treffe sitt publikum og jeg håper den kan få riktig fine tall i kinosalene rundt omkring i landet. Og etter hvert også i utlandet, sier Vibeke Skistad hos distribusjonsselskapet Euforia Film.

Produsenten

Grand Hotel er produsert av Karin Julsrud hos 4 1/2 Film, som har produsert blant annet Kongen av Bastøy og Reprise. Noen husker henne også som programleder for Halvsju på NRK på 80-tallet.

– Grand Hotel er en feelgoodfilm som skal møte sitt publikum denne våren og det gleder vi oss til. Jeg tror det er akkurat den filmen du har lyst til å se når du endelig kryper ut av vinterdvalen og sofakroken, lengter etter lyset, men det er ikke helt varmt nok til å tilbringe hele kvelden utendørs, sier Julsrud.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS