Fra venstre Markedsdirektør i Findus,  Malin Valdal Corneliussen, Anders Sjøblom fra KompassMat, landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Prachaya Mahawong fra KompassMat, kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder og nordisk bærekraftsjef i Findus, Maria Svantemark (Foto: Svein Dybdahl)
Fra venstre Markedsdirektør i Findus, Malin Valdal Corneliussen, Anders Sjøblom fra KompassMat, landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Prachaya Mahawong fra KompassMat, kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder og nordisk bærekraftsjef i Findus, Maria Svantemark (Foto: Svein Dybdahl)

Bollestad kjemper mot matsvinnet

Onsdag 4. september møtte landbruks- og matminister Bollestad representanter for både matprodusenter og dagligvarehandelen på et annerledes lunsjmøte i en spesiallaget «matsvinnboks» foran Stortinget.

Publisert

Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, og matvareprodusenten Findus står bak lunsjmøtet.

På menyen sto det retter som ellers hadde endt opp som matsvinn. Målet er at Norge skal halvere matsvinnet innen 2030. Derfor ble det servert mat som normalt ville blitt en del av matsvinnet.

Utfordret matindustrien

Olaug Bollestad peker på flere viktige tiltak som bransjen kan være med på. Blant annet oppfordrer hun matprodusentene til ikke å kaste så mye mat på grunn av ukurant størrelse.

– Standarder som bransjen setter, kan føre til at vi går glipp av mye god mat.

Disse standardene kan vi utfordre, og det gjorde vi eksempelvis under tørken i fjor. Det var vellykket, og vi vet at maten smaker like godt, sier hun.

Findus reduserer svinnet

Markedsdirektør i Findus, Malin Valdal Corneliussen, sier de allerede er i gang med å følge opp utfordringen fra Bollestad. Ett av deres satsningsområder er nettopp å sørge for at råvarene, som ”ikke passer inn” i moderne produksjonslinjer, blir bedre ivaretatt.

– Et eksempel er våre nye grønnsaksnuggets, hvor vi bruker blomkålsmuler som ingrediens. Da får vi utnyttet hele råvaren, og får laget produkter av alt som er spiselig.

Findus jobber også med å få på plass teknologi for å kunne omvandle blomkålstilker til ferdig produserte og fryste varer. Målet er å ha dette på plass innen neste sesong.

Overskuddsmat til Oslo-folk

Det var ikke bare de inviterte lunsjgjestene som fikk oppleve mulighetene til å lage velsmakende retter av overskuddsmat.

I forbindelse med årets kampanje mot matsvinn, har Kompassmat besøkt Findus-fabrikken i og samlet inn råvarer som var til overs fra produksjonen. Dette ble brukt i suppe, som ble servert til sultne Oslo-borgere.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS