Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– God håndhygiene er kommet for å bli

– God håndhygiene og andre smitteverntiltak er som å ta på seg sikkerhetsbelte i bilen. Det er vaner som er kommet for å bli, sier administrerende direktør Espen Agnalt hos Rentokil Initial Norge.

Fra venstre Espen Agnalt (administrerende direktør hos Rentokil Initial Norge), Anne Cecilie Kaltenborn (administrerende direktør, NHO Service og Handel), Pål Molander (Statens Arbeidsmiljøinstitutt) og Sigmund Rose (gründer og restauranteier). (Foto: Heine Stangeby).
Fra venstre Espen Agnalt (administrerende direktør hos Rentokil Initial Norge), Anne Cecilie Kaltenborn (administrerende direktør, NHO Service og Handel), Pål Molander (Statens Arbeidsmiljøinstitutt) og Sigmund Rose (gründer og restauranteier). (Foto: Heine Stangeby).

Under Arendalsuka ble det arrangerte debatt om hvordan smittevernet blir fremover.

– Fra barnehager og oppover har vi i Rentokil Initial Norge vært pådrivere for at man skal bli mer bevist på å vaske hender og ha god hygiene. Jeg tror at det norske folk nå har skjønt hvor viktig dette er og at vi får varig endring av vaner, sier Agnalt.

Enkelt

Bedre håndhygiene er et av de enkleste tiltakene for god folkehelse og redusert smittespredning.

– Vi ser at dette nå etterspørres i større grad, også når vi er i ferd med å gå inn i den nye normalen, sier Agnalt.

Han forteller at hånddesinfisering er svært tids- og kostnadseffektiv, sammenlignet med mange andre tiltak.

– Sprit for desinfisering er en meget beskjeden kostnad med stor verdi. Jeg håper Norge vil lære av asiatiske land og at vi får et varig søkelys på hygiene, sier Agnalt.

Samfunnskritisk viktig

– Vi har lært mye av denne pandemien, som samfunn og som næringsliv. Denne lærdommen må vi ta med oss slik at konkrete tiltak og myndighetsordninger kan aktiveres raskt og bransjene kan iverksette tiltak, sier administrerende direktør for NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn.

– Da pandemien skjøt fart i mars 2020 måtte NHO Service og Handel kjempe for at renhold skulle regnes som samfunnskritisk funksjon og bli tatt på alvor. Vi har også lagt ned mye arbeid i å få frem smittevernveiledere i ulike bransjer og vært en medspiller for bedre folkehelse, sier Kaltenborn.

Hun tror mange tiltak vil fortsette.

– I dagligvarebutikkene får du beskjed om å ikke ta på varer du ikke skal kjøpe. Du spriter hender og holder avstand. Denne type tiltak tror vi vil fortsette. Tiltakene har vært meget vellykkede, sier Kaltenborn.

Hygiene helt avgjørende under pandemien

Direktør, Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Pål Molander, forteller at god hygiene har vært avgjørende under pandemien.

– Bransjenes retningslinjer og bransjestandarder har i flere tilfeller vært betydelig mer målrettet enn statens overordnede føringer, og dermed avgjørende for å begrense smittespredningen. Disse bransjestandardene bør inngå i framtidige beredskapsplaner, sier Molander.

– Vi har sett lite smitte der ansatte i for eksempel utelivet er blitt smittet på jobben, for tiltakene har vært strenge. Smittevernet har truffet mange hardt og arbeidsgivers rolle har vært krevende. Dette er viktige erfaringer. God håndhygiene er blitt noen de fleste nå tar på alvor. Dette er viktig for sykefraværet og helsen, sier Pål Molander som kunne fortelle at korttidsfraværet i Norge ligger stabilt på en prosent. Det tyder på at Norge har taklet pandemien meget bra, sier Molander.

Saken er hentet fra NHO Service og Handel (NHOSH.no)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS