Dette er vinnerne i honning-NM

I dag blir vinnerne i seks kategorier i honning-NM hyllet på Matstreif i Oslo. Honningcentralen arrangerer NM i honning 2018 i samarbeid med Norges Birøkterlag, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon ByBi, og Nyt Norge.

Publisert

Dette er vinnerne av NM i honning 2018

Årets birøkter: Ingegärd Øien

Juryens begrunnelse: Ingegärd Øien har gjennom et langt birøkterliv vært en engasjert og dyktig dronningavler, testvert for Norges Birøkterlags dronninger, aktiv i lokallag, samt fulgt opp nybegynnere med stort engasjementet. Sammen med sin nå avdøde mann Juul bygget hun opp Norges største økologiske bigård og har siden villig delt kunnskap og erfaringer om økologisk birøkt til birøktere og honningkjøpere. Hun er Honningcentralens største leverandør innen økologisk honning. Hun har i tillegg utviklet flere honningtyper med smakstilsetning, og på Bondens Marked tilbudt kvalitetshonning med det lille ekstra, nemlig kunnskap om produktet. Med stor letthet har hun utmerket seg til et godt kvinnelig forbilde innen norsk birøkt.

Fremtidens birøkter: Tom Arne Torp

Juryens begrunnelse: Tom Arnes interesse for bier startet allerede da han var seks år, og det helt uten påvirkning fra andre i familien. Sine to første kuber fikk han som 11-åring. Nå har han åtte, og planen er tretti kuber før attenårsdagen. Tom Arne har i år larvet om og parret dronninger, lagd avleggere, talt antall midd og ført grundige notater om kubenes tilstand og gjort honningregnskap. Til høsten skal han ha ferdig en dokumentarfilm fra bigården, og på skolen har han holdt foredrag om bier samt skrevet tekster om emnet. Her ser vi den lidenskap og fasinasjon for faget som er felles for gode birøktere, og kårer ham derfor allerede nå til «Fremtidens birøkter».

Lys honning: Tore Valen fra Telemark

Juryens begrunnelse: En mørkegul honning fra hvitkløver med intens sødme som varer lenge. Syrlighet som bryter opp sødmen gir kompleksitet.

Mørk honning: Håkon Tjøstheim fra Karmøy

Juryens begrunnelse: En typisk klokkelynghonning. Mørk farge. Fruktig og syrlig, kompleks. Varm, lang ettersmak. Nydelig honning!

Honning med tilsetning: Svanhild Fosser fra Degernes

Juryens begrunnelse: Honning m/granskuddolje var en kombinasjon med spennende smak og aroma som utfordret juryen. Pluss også for bruken av norske råvarer.

Årets oppskrift med honning: Linda Andersen for sin honningkaramellsaus

Hjemmelaget karamellsaus med honning. Brukes som tilbehør til dessert, f.eks. iskrem. Kan selvsagt også brukes som ganache til kaker og sjokolade.

Juryens begrunnelse: Nyskapende kombinasjon med nydelig, godt avbalansert smak. Svært anvendelig saus.

Årets vinnere blir presentert på Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Prisene deles ut av blant andre landbruks- og matministeren; daglig leder i Matmerk, Nina Sundqvist; konferansier for arrangementet, Arne Hjeltnes og et utvalg av jurymedlemmene.

Norsk honning er (livs)viktig!

– Vi arrangerer NM i honning fordi vi ønsker å øke interessen for norsk honning. Det kanskje ikke alle vet er at honningen kan ha ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra. Honning er virkelig et fantastisk naturprodukt. I tillegg gjør biene en livsviktig jobb med å pollinere planter, så når en forbruker i Norge kjøper norsk honning støtter de oppom den viktige pollineringsjobben av norsk landbruk. For å fremme dette har vi i år fått med oss ByBi, som i tillegg til å være Oslos urbane birøkterlag, også jobber aktivt med å formidle insekters betydning og viktigheten av biologisk mangfold. Vi er stolte over å jobbe med norske birøktere og ønsker å hedre den fantastiske jobben de gjør, sier daglig leder for Honningcentralen, Kristin Slyngstad.

Juryen

Juryen har i 2018 bestått av juryleder, forfatter, ølsommelier og foredragsholder Espen Smith og følgende jurymedlemmer:

Merete Bø, sommelier, vinskribent og -anmelder

Arne Hjeltnes, matentusiast og tv-personlighet

Toralf Bølgen, restauratør, sommelier og foredragsholder

Amund Skrutvold, produktutviklingssjef og bakermester hos Bakehuset AS og tidligere deltager og koordinator for det Norske Bakerlandslaget

Svein Larsen fra Norges Birøkterlag

Veslemøy Hvidsten fra ByBi, sommelier, birøkter og Fine Wine Director i Moestue Grape Selections

Tora Snorradottir, kvalitetssjef hos Honningcentralen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS