Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. (Foto: Oda Hveem/NHO Reiseliv)

Kontanttilskudd hjelper lite, vi risikerer masseoppsigelser

– Det er positivt at kontantpakken forlenges, men kontanttilskudd hjelper lite for flertallet av reiselivsbedriftene. Vi risikerer masseoppsigelser i bransjen, mener NHO Reiseliv.

Regjeringen gir lønnstilskudd til bedrifter som henter tilbake ansatte som er permittert, i juli og august.

─ Dette vil hjelpe noen bedrifter som har gode bookingtall i sommer, men brorparten av hotellene, særlig byhotellene, vil ikke ha nytte av ordningen fordi de fortsatt mangler 70 prosent av markedet sitt, og dermed ikke kan tilbakekalle ansatte før til høsten, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Vil hjelpe noen få

I dag la regjeringen frem en lønnstilskuddsordning for bedrifter som henter tilbake ansatte som er permittert, i juli og august. Målet er å få permitterte raskere tilbake i jobb.

─ Ordningen vil hjelpe noen reiselivsbedrifter å komme i sving igjen i sommermånedene, men det store flertallet av reiselivsbedrifter vil ikke ha nytte av ordningen. Det er regjeringen som har stengt grensene, og forretningsmarkedet ved å innføre maksantall på konferanser. Så lenge vi har stengte grenser, maksantall og avstandsregel mangler reiselivet fortsatt 70 prosent av markedet. Uten gjester i sommer kan de ikke ta permitterte tilbake i jobb før til høsten. Lønnstilskudd er ikke noe poeng hvis bedriften er stengt, sier Kristin Krohn Devold.

Kompensasjonsordningen forlenges, men kuttes

Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen, som er tilskudd for å dekke noen av bedriftenes faste kostnader, til juli og august. Samtidig reduseres støtten fra 80/90 % av faste, uunngåelige kostnader til 70 prosent i juli og videre ned til 50 prosent i august.

─ Det er positivt at regjeringen har lyttet til reiselivets bønn om at ordningen må forlenges, men dette er dessverre to skritt frem og ett tilbake. Det er skuffende at støtten reduseres når det store flertallet av reiselivsbedrifter fortsatt ligger nede med brukket rygg, sier reiselivsdirektøren.

─ Mens resten av samfunnet og næringsliv begynner å komme tilbake til en normalsituasjon, er mange reiselivsbedrifter fortsatt stengt, og vil være uten inntekter til langt over sommeren. Derfor må også definisjonen av hva som kan kalles sesongbedrifter justeres fra det regjeringen legger frem. Nå må vi jobbe for at flertallet på Stortinget forstår at nivået må opprettholdes også gjennom sommeren, sier Krohn Devold.

Kun fire prosent tror på en normalsituasjon innen et halvt år

De store forskjellene mellom reiseliv og øvrig næringsliv kommer tydelig frem i NHOs siste økonomibarometer lansert denne uken:

Kun fire prosent av reiselivsbedriftene tror på en normalsituasjon innen et halvt år, 15 prosent av reiselivsbedriftene tror på en normalsituasjon innen 7-12 måneder. Over halvparten tror ikke de er tilbake til normal drift før om 1-2 år. Nær 1 av 3 tror ikke de er tilbake til normalen før det har gått mer enn to år. Tallet er betydelig mer pessimistiske enn for NHOs medlemsmasse.

Utvider ikke permitteringsordningen

Regjeringen utvider ikke permitteringsordningen utover oktober, slik NHO har etterspurt. Regjeringen vil gjøre en ny evaluering av ordningen i august.

Videre økes arbeidsgivers lønnsplikt fra 2 til 10 dager. NHO Reiseliv er skuffet over at ordningen ikke utvides til 52 uker:

Risikerer masseoppsigelser i bransjen

─ Vi er skuffet over at permitteringsordningen ikke utvides til etter oktober. Regjeringen har effektivt stengt forretningsmarkedet med nedstengning av konferanser frem til høsten (1. september). Det tar tid å bygge opp konferansemarkedet igjen. Så lenge vi har stengte grenser og avstandsregel mangler reiselivet 70 prosent av markedet. En evaluering i august er for sent for reiselivet, denne sikkerheten må komme på plass før Stortinget tar ferie 19.juni. Vi risikerer masseoppsigelser i bransjen, avslutter Krohn Devold.

Pressemelding fra NHO Reiseliv

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS