Nils-Henning Nesje (nummer to fra venstre) og nå avdøde Caroline Hovlid Strømmen (til høyre) startet veldedighetsprosjektet på Zanzibar.
Nils-Henning Nesje (nummer to fra venstre) og nå avdøde Caroline Hovlid Strømmen (til høyre) startet veldedighetsprosjektet på Zanzibar.

Lærer kvinner på Zanzibar om kokkefaget

Kokken Nils-Henning Nesje fra Møre og Romsdal har satt seg som mål å styrke kvinner på øya Zanzibar i Tanzania ved å lære dem kokkeferdigheter. Dermed ble Zanegg Chef School en realitet.

Zanegg Chefs School er nå en realitet på Zanzibar. Til venstre Nils-Henning Nesje, og til høyre Innocent Thomas.
Zanegg Chefs School er nå en realitet på Zanzibar. Til venstre Nils-Henning Nesje, og til høyre Innocent Thomas.

Med mottoet «gi noen et egg og dei har mat for en dag, lær dei å bruke egget og dei har mat for livet», ble det hele dratt i gang.

Avdød kvinne gikk i bresjen

Avdøde Caroline Hovlid Strømmen var helt sentralt i oppstarten av prosjektet Zanegg Chef School.
Avdøde Caroline Hovlid Strømmen var helt sentralt i oppstarten av prosjektet Zanegg Chef School.

Nesje startet prosjektet med Caroline Hovlid Strømmen, som dessverre tapte kampen mot kreften i mai 2024, men sammen med nye krefter, har Nesje tatt det videre. 

I september ble skolen åpnet – med flunkende nytt kjøkken.

– Det hele begynte for mange år siden, da Rune Haram, som driver Sunnmørsegg, fikk meg med ned til Zanzibar. Det ble servert egg på øya, men alle hadde hvite eggeplommer fordi hønsene bare spiste hvit mais. Det var ikke innbydende for turistene på øya (det er om lag 1000 hoteller på Zanzibar), og nå er det startet en hønsefarm der det produseres egg med gule eggeplommer. Der har vi også etablert Zanegg Chefs School, forteller Nesje til Horeca/Horecanytt.no.

Fra bakke til kjøkkenbord

June Dahlskaas (fra venstre), Nils-Henning Nesje og Kari Bjørnø Vangen er blant dem som driver prosjektet Zanegg Chef School videre.
June Dahlskaas (fra venstre), Nils-Henning Nesje og Kari Bjørnø Vangen er blant dem som driver prosjektet Zanegg Chef School videre.

Han forteller om at han så kummerlige forhold på øya, og maten ble laget på bakken. Derfor ville de etablere et ordentlig kjøkken, slik at kvinnene kunne lage mat på en mer hygienisk måte.

Martine Uzia Jonathan er nå sentral i hjelpearbeidet på Zanzibar.
Martine Uzia Jonathan er nå sentral i hjelpearbeidet på Zanzibar.

– Det er stort sett kvinnene som brødfør familiene på Zanzibar. Vi har holdt flere kurs, der det dreier seg om mat, ernæring og hygiene. Nå er skikken der nede at det er kvinner (de fleste er muslimer på Zanzibar) som skal lære kvinner, og Caroline Hovlid Strømmen fikk raskt god kontakt. Kvinnene stimlet seg rundt henne når hun fortalte. Etter at hun dessverre døde, måtte jeg finne erstattere, og heldigvis fant jeg norske Martine Uzia Jonathan, med bakgrunn fra Kongo. Hun har drevet både med hjelpearbeid og opplyst om kvinnehelse i Afrika. Det er nå hun som styrer det meste rundt det nye kjøkkenet, som ble innviet høsten 2025. I tillegg har Kari Bjørnø Vangen og June Dahlskaas (Lysefjorden sjokolade) vært sentrale i hjelpearbeidet, forteller Nesje.

Laget spleis

Zanegg Chef School: Fra matlaging på bakken til kjøkkenbenken.
Zanegg Chef School: Fra matlaging på bakken til kjøkkenbenken.

Han forteller også at Cathrine Kvalheim hos produsenten Ode har engasjert seg i prosjektet, og for ikke lenge siden samlet hun flere kvinner hjemme hos seg på Sunnmøre – med tanke på støtte til Zanegg Chef School.

– Det vi fikk inn på det arrangementet dekket det vi trengte til det nye kjøkkenet i forbindelse med oppstarten, sier Nesje, som legger til at prosjektet fortsatt trenger midler for at det skal utvikles videre.

Vil du støtte prosjektet?

Nesje tror nå at om lag 1000 kvinner på Zanzibar har vært med kurs og lært seg å lagte mat gjennom prosjektet.

Zanegg Chef School er en veldedig organisasjon som har satt seg som mål å organisere og finansiere et tilbud om opplæring av kvinner og unge på Zanzibar.

Caroline Hovlid Strømmen og Nils-Henning Nesje på et av de første besøkene på Zanzibar.
Caroline Hovlid Strømmen og Nils-Henning Nesje på et av de første besøkene på Zanzibar.

Målet er å gi en utdanning og sertifisering til minst 100 personer, som gjennom dette kan skaffe seg en levevei ut av dette. Dette vil inkludere opplæring i språk, hygiene, matlaging, salg og kundekontakt.

Prosjektet skal gjøre kvinner på Zanzibar i stand til å være en del av øyas reiselivsnæring, og samtidig hjelpe dem med å bli selvforsynte.

Pengene går arbeidet med å hjelpe fattige kvinner i Tanzania/Zanzibar til et levebrød. «Gi noen et egg og dei har mat for en dag, lær dei å bruke egget og dei har mat for livet»

Du kan støtte prosjektet ved å vippse til #781053 (Zanegg Chef School)

Historien om hvordan det ble til, er filmet og dokumentert. Her kan du se en film fra første opptak på Zanzibar

Du kan følge prosjektet på Facebook her

Du kan følge Zanegg Chef School på Instagram her

 

Nils-Henning Nesje

Nils-Henning Nesje er en kokk fra Møre og Romsdal, som til daglig driver Nesjemat («Mat med hjertet»).

Selskapet driver blant annet eksklusiv catering i Ålesund og på Sunnmøre.

Nesje var også Bondelagskokk i 2017-2018.

Du kan lese mer her



Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS