En klassisk Le Gruyère AOP fra Sveits er kåret til den aller beste osten i verden i 2025 av World Cheese Awards.
En klassisk Le Gruyère AOP fra Sveits er kåret til den aller beste osten i verden i 2025 av World Cheese Awards.

Ost fra Sveits helt til topps i oste-VM

Fem norske ble belønnet med «Super Gold», men ingen av dem hevdet seg helt i toppen i årets utgave av World Cheese Awards («Oste-VM»). Som vanlig var det en ost fra arrangørlandet som gikk helt til topps.

En klassisk Le Gruyère AOP fra Sveits ble kåret til den aller beste osten i verden i 2025. Ikke nok med det: Fire av de fem beste er fra arrangørnasjonen Sveits.

5244 oster deltok i årets oste-VM

5244 oster var med i World Cheese Awards 2025.
5244 oster var med i World Cheese Awards 2025.

I år ble 5244 oster fra hele verden vurdert av et panel bestående av 265 dommere.

110 oster fikk prisen Super Gold, og av disse ble 14 plukket ut til den endelige finalen (se resultatene under).

Fem av de 110 ostene med Super Gold i 2015 er norske; Leirgrøv Stølsmjølk (Hol ysteri), den tidligere verdensmesteren Nidelven Blå (Gangstad Gårdsysteri), Snertingdal Blå Viking (Snertingdal Ysteri Drift AS), Fjellblå (Eggen Gardsysteri) og Myrdal Kvit Geitost (Myrdal Gard).

Se alle de norske ostene med supergull, gull og sølv og bronse nederst i saken

37. utgaven av World Cheese Awards

265 dommere, deriblant flere norske, bedømte ostene i World Cheese Awards 2025.
265 dommere, deriblant flere norske, bedømte ostene i World Cheese Awards 2025.

Det er 37.- gangen World Cheese Awards arrangeres.

Norge har vunnet tre ganger: Kraftkar, Tingvollost (2016), Fanaost, Ostegården (2018) og Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (2023).

Dette var de 14 finaleostene

1) Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial over 18 months (Bergkäserei Vorderfultigen, Sveits) – 85 poeng

2) Crémeux des Aldudes aux fleurs – Etxaldia (Etxaldia, Frankrike) – 84 poeng

3) Appenzeller Edel-Würzig – aged 9 months, Käserei Ifang, Christian Tschumper (SO Appenzeller Käse, Sveits) – 83 poeng

4) Gantrisch Bergkäse (Bergkäserei Vorderfultigen, Sveits) – 81 poeng

5) Königs-Chäs Rezent (Rüttiberg Käse AG, Sveits) – 78 poeng

6) Ossau-Iraty AOP pasteurised sheep milk cheese (Agour, Frankrike) – 78 poeng

7) Stockinghall (Murray’s Cheese, USA) – 78 poeng

8) Aged Rutland Red (Long Clawson Dairy, Storbritannia) – 76 poeng

9) Hechizo (Quesería La Zarcillera, Spania) – 76 poeng

10) Montana Intenso (Maaz Cheese, Nederland) – 76 poeng

11) Sparkenhoe Red Leicester (Leicestershire Handmade Cheese Company, Storbritannia) – 75 poeng

12) Pave Cobble (White Lake Cheese, Storbritannia) – 74 poeng

13) Yozawa Yagi (Yozawa Goat Farm, Japan) – 73 poeng

14) Eniquem Maly princ 4 months (Eniquem Cheese, Slovakia) – 69 poeng

Norske oster i World Cheese Awards 2025

Supergull/«Super Gold») (alfabetisk rekkefølge)

Fjellblå (Eggen Gardsysteri) 

Leirgrøv Stølsmjølk (Hol Ysteri)

Myrdal Kvit Geitost (Myrdal Gard) 

Nidelven Blå (Gangstad Gårdsysteri)

Snertingdal Blå Viking (Snertingdal Ysteri Drift AS).

Gull (alfabetisk rekkefølge)

1242 (Hol Ysteri)

Kvit Undredal, vellagra (Undredal Stølsysteri)

Myrdal Vellagra Kvit Geitost (Myrdal Gard)

St.Pål (Rueslåtten Ysteri)

Sølv (alfabetisk rekkefølge)

Bufar 15 mnd (Valdresmeieriet)

Edel Blå (Gangstad Gårdsysteri)

Granstubben (Gangstad Gårdsysteri)

Husara (Hol Ysteri)

Kraftkar 7 months (Tingvollost)

Kvit Undredal, eldgamal (Undredal Stølsysteri)

Myrdal Ibex (Myrdal Gard)

Norvegia Special Reserve >5 år (Tine)

Stavsfjell 24 mnd (Lega)

Trave (Ryfylke Gardsysteri)

Bronse (alfabetisk rekkefølge)

Brun Geitost (Hol Ysteri)

Dovre Norsk Camembert (Tine)

Edel Frue (Tingvollost)

Gammel Erik Aged 17 months (Gammel Erik AS) Gangstad Camembert (Gangstad Gårdsysteri)

Gangstad Salatost (Gangstad Gårdsysteri)

Himmelsk Blå (Gangstad Gårdsysteri)

Jærsk Bedaost – blokk (Ystepikene)

Jærsk Havsletteost (Ystepikene)

Jærsk Kvitskimmel – naturell (Ystepikene)

Kaldakari-ost (Elvebakken Gardsysteri)

Klokkaren (Hol Ysteri)

Knubbost (Lega)

Norzola Selbu (Tine)

Ridder (Tine)

Selbu Blå Original (Tine)

Snøfrisk Spekeskinke fra Stranda (Tine)

Stavsfjell 6mnd (Lega)

Stølsost (Hol Ysteri)

Tine Chevre Naturell Haukeli (Tine)

Tine Norsk Alpeost 7 mnd (Tine)

Tine Salatost Urter & Hvitløk (Tine)

Trippel Jærsk (Ystepikene)

Vaniljeprim (Tverås Gårdsmat AS)

Vismann (Tingvollost)

 Se alle resultatene på gff.co.uk

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS