En viktig pris

LEDER: De som arbeider med matomsorg, og som står på jevnt og trutt for de samme pasientene dag inn og dag ut, kommer sjelden fram i kokkerampelyset.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 6/2015 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Nylig ble Hundsund skolerestaurant med Liselotte Bjelke i spissen hedret med Matomsorgsprisen 2015. Skolerestauranten ble den 10. vinneren av prisen – en pris som understøtter alle dem som lager mat og sørger for god matomsorg på skoler, institusjoner, sykehus og kantiner rundt om i landet.

Å drive med matomsorg, omsorg gjennom mat stiller krav til engasjement, faglig stolthet og integritet. Det er en større faglig utfordring å arbeide med matomsorg enn å drive med såkalt kommersiell matlaging og servering. Det er alltid enklere å lage mat til nye gjester hver dag enn å lage mat til de samme gjestene – hver eneste dag, året rundt.

De som arbeider med matomsorg, og som står på jevnt og trutt for de samme pasientene dag inn og dag ut, kommer sjelden fram i kokkerampelyset. Det foregår mye bra matomsorg rundt om i landet som aldri får sin anerkjennelse, men med Matomsorgsprisen får i alle fall noen av dem den æren de har fortjent. Det er en av få årlige priser som retter seg mot en gruppe kandidater som har en litt annen hverdag enn gourmetkokkene.

Nylig var det Hundsund skolerestaurant og Liselotte Bjelke som fikk sin anerkjente pris. Hun har utrettelig – gjennom mange år, kjempet for servering av sunne norske skolemåltider, og vi husker fortsatt godt 1. september 2008 – da Bjelke & co åpnet restauranten på Fornebu.

Med pågangsmot, ukuelig ståpåvilje og mange tusen dugnadstimer har Bjelke bygd opp et unikt skoletilbud, som andre skoler rundt om i landet har latt seg inspirere av. I dag fungerer skolerestauranten som et utstillingsvindu, og viser hvordan ordningen med skolemat virker i praksis.

Maten lages av faglærte kokker, og kjøkkenet er sertifisert etter svenske krav til varm skolemat. Hver dag lages det varm lunsj til 245 ungdomsskoleelever og 150 barnehagebarn.

For kjøkkenstaben på Hundsund er ikke skolelunsj bare mat på en tallerken. Det er forebyggende helsearbeid i praksis, det handler om å tilrettelegge skoledagen for økt konsentrasjon og bedre skoleresultater, og om å innarbeide gode matvaner tidlig i livet.

Les mer om Matomsorgsprisen på sidene 12-14 i Horeca 6/2015.

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS