Horeca 0808 omslag nett
Horeca 0808 omslag nett

Mørke skyer - eller bare litt overskyet?

Det er liten tvil om at restauranter og hoteller er blant de første som merker det når det er mindre penger i lommeboka hos folk flest. Men er det grunn til å krisemaksimere situasjonen?

Publisert

Ja, til en viss grad. I Norge og spesielt i utlandet har det vært en voldsom økning i byggingen av antall hoteller og serveringssteder. Planer som er iverksatt de siste årene etter gode økonomiske tider.

Gigantiske hotellprosjekter

Gigantiske hotellprosjekter har sett og vil se dagens lys i løpet av den kommende tiden. Ifølge Lodging Econometrics er det akkurat nå 4468 hoteller med til sammen 836 567 hotellrom under bygging på verdensbasis.

De skal fylles opp...

De norskeide og nordiske kjedene har ikke vært så iherdige med ekspansjonen som andre, selv om det også her har gått varmt for seg. Bare siden oktober i fjor har nordiske Scandic vokst med 19 nye hoteller. Flere er på gang. Rezidor avslører nye planer internasjonalt flere ganger i uka.

1020 hoteller under bygging

I Europa er det nå 1020 hoteller under bygging eller på planleggingsstadiet. Det tilsvarende tallet i USA er 5900! InterContinental Hotels Group og Marriott International satser aller tyngst. Det er vel liten tvil om at den pågående finanskrisen vil føre til en kansellering eller utsettelse av en hel del av dem.

Hotellbransjen i Norge nådde all time high i fjor. Totalt var det 18,5 millioner overnattinger på norske hotell i fjor. Samtidig var det et gjennomsnittlig rekordbelegg på 56,8 prosent. Også RevPar, inntekten per tilgjengelig rom steg med 13,1 prosent til 461 kroner.

Nedgang i belegg

Men selv om første del av 2008 også har holdt seg på et godt nivå, melder nå hoteller og serveringssteder om nedgang i både belegg om omsetning. I tiden som kommer gjelder det å være kreative i forhold til å skape like gode resultater med lavere omsetning og belegg.

Ikke før dette året er omme er det duket for to store arrangementer for den norske horecabransjen: Bocuse d'Or i Lyon og Smak 09 på Norges Varemesse.

I dette nummeret berører vi de to arrangementene, men i det første nummeret av Horeca neste år, som kommer ut tidlig i januar, vil vi sette et enda sterkere søkelys på messen og konkurransen.(utgave nummer 8 2008)

Geir Skeie skal forsvare EM-gullet fra Stavanger mens Smak09 blir den største horecamessen i Norge noensinne.

2009 blir uten tvil også et spennende år for bransjen - både med og uten finanskrise.

Ha en fin julefeiring.

Morten Holt

"
Powered by Labrador CMS