Morten Holt

Nordisk mat i særklasse

Hvorfor er vi best i nord? Hva er det med den nordiske maten? Hva er det som gjør at de andre europeiske dommerne lar seg imponere av den maten de nordiske kokkene lager?

Publisert

Vår nye kokkeyndling Geir Skeie er allerede godt i gang med forberedelsene til neste års VM i kokkekunst. 28-åringen imponerte alle i Bocuse d'Or Europe, og vant en overlegen seier, hele 42 poeng foran Danmark og 84 poeng foran Sverige.

Men vi dveler litt ved resultatlista. 20 europeiske nasjoner deltok, og samtlige nordiske deltakere havnet blant de seks beste. Bare gourmetnasjonen Frankrike på fjerdeplass splittet den nordiske dominansen.

Finland ble nummer fem og Island nummer seks. Hvorfor er vi best i nord? Hva er det med den nordiske maten? Hva er det som gjør at de andre europeiske dommerne lar seg imponere av den maten de nordiske kokkene lager?

Norges jurymedlem og vår første Bocuse d'Or-vinner, Bent Stiansen, mener det er tre hovedaspekter ved den nordiske suksessen:

* Entusiasmen for å få dette i Norden er stor, og samtidig er samholdet sterkt. Bak deltakerne står det sterke lag. Men det utveksles også ideer og tenkes i fellesskap over de nordiske landegrensene. Det er også en kjensgjerning at de nordiske nasjonene legger mye mer i denne konkurransen enn en del andre nasjoner, som for eksempel Kroatia, Ungarn og Russland.

* I motsetning til andre land, som for eksempel Frankrike, Spania og Italia, er vi i Norden flinkere til å absorbere nye moderne inntrykk, og samtidig legge egne og kanskje noe mer inngrodde nasjonale mattradisjoner litt til side. Rettene blir mer internasjonale, og faller i smak i alle ganer.

* Med solid og god nasjonal økonomi dyrkes også gastronomien i sterkere grad.

Men det er flere årsaker til den nordiske dominansen i Stavanger. Med hovedråvarer som laks og lam ble det brukt råvarer som nordiske deltakere jobber mye med daglig, og resultatlisten kan nok få en litt annen utforming etter Bocuse d'Or i januar, når nye hovedingredienser, som blant annet Angus Beef, skal tas i bruk.

Vi regner også med at Frankrike (Philippe Mille), som denne gangen havnet utenfor premiepallen for første gang, er ute etter å revansjere seg kraftig på hjemmebane. Tradisjonelt sterke nasjoner som Belgia og Sveits kommer nok også til å hevde seg bedre.

Men uansett vinklinger, råvarer og konkurrenter: Geir Skeie har et forsprang på konkurrentene. Han har allerede vist at han kan slå halvparten av konkurrentene som han møter i VM.

De nærmeste månedene er det bare å jobbe iherdig videre på det solide grunnlaget som ble lagt i Stavanger. Til Frankrike tar Geir Skeie med seg en ny assistent, Adrian Løvold. Og med fartstid hos den svenske tidligere Bocuse-vinneren Mathias Dahlgren kan han nok komme med spennende innspill.

Så kan det bli norsk moro i Lyon igjen.

Morten Holt Redaktør

Powered by Labrador CMS