Kjøkkensjef på Heracleum bo- og servicesenter, Linda Pedersen Vik (til venstre) og Reidun Pedersen fra Heracleums venner, mottok Matomsorgsprisen 2011.

Matomsorgsprisen 2011 til Heracleum i Tromsø

Heracleum bo- og servicesenter i Tromsø er kåret til vinner av Matomsorgsprisen 2011 ”som et forbilledlig samlingssted tuftet på matomsorg for senterets beboere og aktive eldre i Tromsø sentrum, ved å servere nordnorsk husmannskost 365 dager i året”, som det heter i juryens begrunnelse.

Publisert
Kjøkkensjef på Heracleum bo- og servicesenter, Linda Pedersen Vik (til venstre) og Reidun Pedersen fra Heracleums venner, mottok Matomsorgsprisen 2011.

Ved overrekkelsen av prisen på Matomsorgsdagen på SMAK 2011 på Lillestrøm i dag, begrunnet juryleder Ivar Villa valget: ”Heracleum er, siden starten sommeren 1977, møysommelig blitt bygd opp til å bli til det stedet det er i dag – byens storstue for eldre i Tromsø sentrum. At svært mye av grunnlaget for at institusjonen har fått en så god profil i bybildet, skyldes en betydelig frivillig innsats fra brukere og et stort antall støttespillere.

Heracleum består, i tillegg til en utmerket kafé, av 64 omsorgsleiligheter, kafé og daglige aktivitetstilbud, frisør og fotterapeut. Det er en allsidig aktivitetsavdeling som arrangerer alt fra formiddagsdans til datakurs. Heracleum har også egen salgsbu som selger hjemmeproduserte varer laget av pensjonistene.

Husmannskost 365 dager i året

Elisabeth Larsen (t.v.) og kjøkkensjef Linda Pedersen Vik på Heracleum bo- og servicesenter, som i dag fikk Matomsorgsprisen (Foto: Odd H. Vanebo)

Heracleum har gjennom sin storstue for eldre i den største og mest sentrale bydelen i Tromsø, Kafé Heracleum, utviklet et samlingssted som serverer husmannskost og gode hjemmelagede kaker.

Heracleum er et av få institusjonskjøkken som får lov til å lage maten fra grunnen av på godt, gammeldags vis. På ukesmenyen står nysaltet torsk, lammefrikassé, seibiff, kjøttkaker, fiskegrateng, fersk kjøtt med løksaus – og søndagssteik. Det er fisk på menyen mandag, onsdag og fredag, kjøtt tirsdag, torsdag og lørdag – pluss helgemat.

Hyggelig stemning i Heracleum i Tromsø.

Kafeen gjennomfører jevnlig temadager som kalles ”Markens grøde” hvor sesongens råvarer står i fokus. Hver dag tilberedes og serveres det mellom 80-100 middagsporsjoner i tillegg til at det pakkes daglig 12 porsjoner for hjemmetjenesten – middag som distribueres varm. Det er kun en rett – ”Dagens” – hver dag. Poenget er at middagsopplegget skal ligne mest mulig på det pensjonistene er vante til hjemmefra.

Midtbyens storstue hvor pensjonistene samles for å spise, finne samtalepartnere – og for å danse. (Foto: Odd H. Vanebo)

Egen Facebook-gruppe

Hvorfor kunne ikke Heracleum få middag fra sentralkjøkkenet på Universitetssykehuset som de fleste institusjoner i byen er tilknyttet? – Det ble forsøkt. Men da satte brukerne seg på bakbeina.

Mange av brukerne er ressurssterke med erfaring fra styre og stell, og med gode kontakter. Gjennom målrettede aksjoner og aktiviteter, herunder opprettelse av egen Facebook-gruppe, klarte Heracleums Venner å vinne gehør for at ikke alt her i verden kan måles i kroner og øre gjennom estimerte besparelseskostnader for to kokkestillinger.

Hyggelige priser i Café Heracleum: 12 kroner for en kaffe, det samme som for en vaffel. (Foto: Odd H. Vanebo)

De fikk gjennomslag for å beholde lokal matproduksjon i Kafé Heracleum, forutsatt at middagsprisene ble økt fra 69 til 86 kroner. Det er muligens heller ingen upris, men reaksjonene var likevel sterke. Dessert koster 15 kroner. Det opereres for enkelhets skyld bare med en enhetspris. Seibiff koster det samme som stekt laks.

I alle fall: Heracleum var berget!

Forbilledlig institusjon for aktive eldre og uføre

Kjøkkensjef Linda Pedersen Vik og Reidun Pedersen fra Heracleum sammen med jurymedlemmene Janicke Gurijordet (fra venstre), Odd H. Vanebo og Ivar Villa (helt til høyre). (Foto: Morten Holt)

Heracleum har klart å bli et samlingssted og allsidig aktivitetssenter for aktive pensjonister. Alle med alders- og uførepensjon har mulighet til å benytte Heracleums tilbud og tjenester.

Gjennom sitt kjøkken, med et topp motivert kjøkkenteam, er Heracleum blitt en mønsterbedrift for matkultur innen institusjoner. Det er derfor særdeles hyggelig å tildele Institusjonen Heracleum årets Matomsorgspris. Prisen tildeles ingen enkeltpersoner, men dedikeres alle personer: kjøkkenansatte og øvrige ansatte, frivillige og brukere som har bidratt til å gjøre Heracleum til bydelens storstue og samlingssted for eldre. Og særskilt nevnes Heracleums Venner som gjennom flere tiår har vært en aktiv bidragsyter for at Heracleum fremstår som en forbilledlig institusjon.”

Uavhengig jury

Prisen som er instituert av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, er delt ut fem ganger tidligere. Vinneren får et originaldesignet diplom, et stipend på kroner 30.000 gitt av Kost- og ernæringsforbundet og Tine, og et kunstverk gitt av Ask Media AS (utgiver av Horeca). En uavhengig jury med Ivar Villa, adm. direktør i Fazer Food Services AS, som leder, forestår kåringen. Med seg i juryen har han Janicke Gurijordet, kjøkkensjef ved Nøtterøy sentralkjøkken og Odd H. Vanebo, seniormedarbeider i Horeca.

Heracleum-navnet

Det merkelige navnet Heracleum…? – …er latin – heracleum persicum – for Tromsøpalmen, som først kom til Alta i 1836 og senere til Tromsø, hvor den etablerte seg for alvor utenfor hagene og spredte seg deretter videre i Norge.

Saken oppdateres med nye bilder utover ettermiddagen

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS