Brus Mineralvann illustrasjon

Frykter søtstoffer uten grunn

Alle søtningsstoffer som brukes i brus i Norge er trygge og skilles ut gjennom fordøyelsen som andre mat- og drikkevarer, skrives det i en pressemelding fra Drikkeglede.no.

Publisert

Illustrasjonsfoto (Foto: Drikkeglede.no)

– Vi får stadig henvendelser fra både medier og forbrukere som har lest skrekkhistorier om bruk av ulike søtningsstoffer i brus. Det virker som det er lite kunnskap om stoffene, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han sier slike historier ikke bygger på anerkjent vitenskapelig forskning. Det er spesielt søtstoffene aspartam og asulfam K som mistenkeliggjøres.

Helsedirektoratet bygger på Vitenskapskomiteen for mattrygghet, som konkluderer med at bruk av søtstoffer i brus ikke gir grunn til helsemessige bekymringer.

– De mener at vann er den beste tørstedrikken, men sukkerfri brus er å foretrekke framfor brus med sukker, sier Nome.

Skilles ut

Alle søtningsstoffer som benyttes i brus i Norge er grundig testet. For å være på den absolutt sikre siden har helsemyndighetene satt den anbefalte daglige maksimaldosen svært lavt.

– Ved normalt forbruk av brus er det umulig å overstige denne dosen. Grensen går ved 4-5 liter brus i gjennomsnitt hver dag hele livet, sier Petter Nome.

Asulfam K er godkjent for bruk i næringsmidler av helsemyndighetene i 100 land, inkludert EU. Det er et av de mest brukte søtstoffene i verden. Stoffet er 100-200 ganger søtere enn sukker, og gir søtsmak uten kalorier eller fare for tannråte. Asulfam K utskilles i urinen.

Aspartam ble godkjent for bruk i EU i 1981 og har vært gjenstand for mer enn 200 studier, og verdens helsemyndigheter sier stoffet er trygt. Det er i dag godkjent for bruk i 130 land. Aspartam er om lag 200 ganger søtere enn sukker, og det fordøyes på samme måte som andre matvarer.

Stevia

I det siste er stevia ofte fremhevet som et godt alternativ til sukker. Stevia kommer fra en plante som kalles sukkerblad, og stevia er hele 300 ganger søtere enn vanlig sukker. Mens det tidligere var knyttet noe usikkerhet til stevia, har EU nå godkjent stoffet som søtstoff i brus, og Norge ventes å gjøre det samme. I Japan har stevia nesten tatt helt over for sukker.

– Inntil videre er det bare ett problem, verdensproduksjonen av stevia er såpass lav at det er umulig å erstatte både sukker og andre søtstoffer med det første, sier Petter Nome en en pressemelding fra Drikkeglede.no.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS