Inge Johnsen (til høyre) fikk prisen overrakt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale. (Foto Maren N. Larsen, Matmerk)

Fikk Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2017

– Jeg skulle ønske flere samlet seg ved kjøkkenbordet i hverdagen. Vi må gjenreise den norske måltidskulturen, sier Inge Johnsen. Ildsjelen bak Liantunet i Trondheim er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Publisert

– Å få en pris i Ingrid Espelid Hovigs navn, det føles like stort som å få Kongens fortjenstmedalje, uttaler Johnsen.

Det var en rørt ildsjel og leder av Liantunet, kokk Inge Johnsen, som torsdag ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Prisen ble overrakt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Inge Johnsen (midten) fikk prisen overrakt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Til venstre: Administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. (Foto Maren N. Larsen, Matmerk)

– Trist med tomme bord

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles årlig ut til en person som har utmerket seg innen «mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske». Johnsen er særlig tildelt prisen for sitt brennende engasjement for å gi barn, unge og andre en matnyttig opplæring. Han leder Liantunet, hvor barn får komme på besøk for å lære å lage mat av kortreiste råvarer. Her lager de for eksempel fiskekaker av fersk hyse, eller koker blåskjellsuppe på bål. På Liantunet legges også stor vekt på måltidskultur: Å samles ved maten.

Jeg synes det er trist å tenke på at det står kjøkkenbord i Norge hvor familier ikke setter seg ned og spiser sammen i hverdagen. Matkultur handler om mer enn næring, om mer enn å spise oss mette, sier Johnsen, som i takketalen husket seg tilbake til de daglige samlingene og fellesskapet ved besteforeldrenes bord på gården hjemme i Fosen.

Frykter klasseskille

Noe av det Johnsen brenner for er at god mat skal være en naturlig del av alles hverdag, ikke bare hos de mest ressurssterke.

– Da jeg var liten, var det barn fra velstående hjem som hadde sjokoladepålegg på «kakskiva». Vi fra husmannsheimen hadde leverpostei, sant. I dag er det motsatt. De ressurssterke, de sender barna på skolen med gulrot og grovbrød. Mens de med dårligere råd...?

Han frykter vi kan få et mat-klasseskille.

– Vi ser jo at kortreist mat er i vinden, og det er bra, men det er trist dersom det forblir en trend kun for gourmeter og hipstere, sier Johnsen.

– Skal endringene virkelig forslå, må den kortreiste, gode maten ligge i hverdagshandlekurver, ikke bare i eksklusive papirposer. Hvermansen må få eierskap til god, lokal mat. Lokalmaten er overalt og den trenger jo ikke være dyr. Det er bare å kjøpe og spise den, men vi må lære folk hvordan. Det er her jeg mener vi må begynne med unger, sier Johnsen.

Etterlyser større satsing

Johnsen er opptatt av at barn må få matnyttige skoledager. Han vil at barn skal lære å lage god mat av gode råvarer fra nærmiljøet sitt, fra fiskeren og bonden.

– De må lære å lage og spise mat som er rettferdig ovenfor kroppen, miljøet, lære at vi ikke trenger å velge mat som ødelegger fattiges matfat, sier prisvinneren.

Han er ikke redd for å etterlyse en satsing fra politisk hold:

– Se hvor flinke vi er til å støtte barneidrett! Se som vi støtter kulturuttrykk som rock og pop med egne sentre i Trondheim og Oslo. Men hvor er satsinga på opplæring i norsk mat og matkultur? Ja, hvor satser vi på kanskje det mest grunnleggende av alt, maten vår?

– Lutfattige uten Espelid Hovig

Prisen, som er på 30.000 kroner, ble opprettet som en hyllest til Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Blant tidligere vinnere finner du Andreas Viestad, Henry Notaker, Arne Brimi og Wenche Andersen. Juryen kaller Johnsen et fyrtårn innen norsk lokalmat. Selv sier han at han regner prisen som en pris til hele det engasjerte teamet på Liantunet.

– Og vi er veldig stolte av at vi har fått prisen som er i nettopp Ingrid Espelid Hovigs navn. Hadde vi ikke hatt henne, ville vi vært lutfattige i norsk matkultur i dag. Hun sto rak og snakket om norsk mat og kultur gjennom mens vi la ned husstellskolene, industrialiserte matproduksjonen og løp fra den gamle matkulturen, sier Johnsen.

Pressemelding

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

I 2017 deles prisen ut for 24. gang, og vinneren hedres med diplom og et stipend på 30 000 kroner.

Prisutdelingen finner sted på Matmerks årlige arrangement «Fagdag for norsk mat».

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2017

2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Powered by Labrador CMS