Illustrasjonsfoto: Umami Arena/NKL

Landskamp med nabooppgjør på Umami Arena

Det brygger opp til et godt, gammeldags nabooppgjør på Umami Arena i februar 2023. I kjølvannet av VM for kokkelandslag skal det for første gang gjennomføres en ekte landskamp mellom det norske og det svenske kokkelandslaget for juniorer.

Publisert
Klart for landskamp på Umami Arena.

– Dette er aller første gang vi arrangerer en «gastronomisk landskamp». Landskampen arrangeres mellom de to landenes juniorlandslag, som begge holder nivå i verdensklasse, sier daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL), Espen A. Wasenius.

– Begge nasjonene er skikkelig påskrudde – og vil veldig gjerne vinne en slik landskamp. Her blir ære og heder en viktig motivasjon. Det er ikke lett å si hvem som kommer til å stikke av med seieren. Begge land har lange tradisjoner for å gjøre det godt i internasjonale konkurranser for kokkelandslag, sier Wasenius.

Landskampen vil finne sted på åpningsdagen for Umami Arena 14. februar.

Duell med engasjement

Daglig leder for NKL, Espen Wasenius.

– Det er alltid slik at dueller mellom Norge og Sverige skaper stor interesse når det arrangeres landskamp av forskjellig art. Nå ønsker vi å skape et faglig engasjement for kokkefaget, og vise hva dette betyr og hvilke følelser som berører kokkene i konkurransesituasjonen, sier NKLs daglige leder.

Han forteller at bakgrunnen for denne utradisjonelle landskampen er å fremme kokkefaget, og øke søkelyset på rekruttering til kokkefaget.

– Hvorfor har dere valgt Umami Arena for denne duellen?

– Vi i NKL har valgt Umami Arena fordi dette er den aller største arenaen for alle som jobber med mat og drikke i Norge. Det er veldig viktig for oss at kokkefaget blir eksponert på Norges største møteplass for mat- og måltidsbransjen, svarer Wasenius.

Høyt nivå

De to landslagene settes sammen av faglærte kokker opp til 25 år. Disse kjemper også på sine respektive juniorlandslag til vanlig. De unge kokkene i denne landskampen samles jevnlig med sine respektive landslag og trener, utvikler og perfeksjonerer seg som kokker og de konkurranseoppgavene de jobber med.

– Konkurransekokker har en genuin interesse for kokkefaget, og de uttrykker veldig gjerne denne interessen gjennom å delta i konkurranser. Alle kokkene har utvist en enorm «passion», og er veldig dedikerte med tanke på egen utvikling, sier Wasenius.

– Hva skjer med vinnerne av landskampen?

– Det å vinne bærer med seg mye ære og en god porsjon prestisje, men vinnerlaget får dekket deltageravgiften til IKA Culinary Olympics 2024, forteller NKLs daglige leder Espen A. Wasenius.

Bakgrunn og utdanning

De norske deltagerne har alle fagbrev og to års læretid i en bedrift etter fullført VG1, VG2 og VG3. I Sverige er utdanningen noe annerledes. Der det 45 uker skole med grunnutdanning før man går inn i et lærlingeprogram på 75 uker. Under denne læretiden har elevene fire dager i bedrift og en dag på skole.

Dommerne i landskampen blir lagledere fra begge land, samt en nøytral, internasjonal dommerprofil.

– Dette blir gøy, og vi gleder oss stort til å arrangere en landskamp sammen med NKL. I en landskamp ligger mye spenning, men viktigst er å kunne vise presisjonen, perfeksjonen og håndverket på dette høye internasjonale nivået, sier direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

– Vi håper at kokker i Norge og Sverige kommer og lager skikkelig landskampstemning. Vi er overbevist om at de i retur vil få inspirasjon til egen kokkehverdag, både fra de unge landslagskokkene og fra alle de andre de vil møte på, sier Engelberg.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS