Jan-Erik Pavels Smith i Greenway Norge (Foto: Morten Holt)

Først i verden

Greenway Norge er den aller første i verden som tilbyr svanemerkede engangsartikler av typen Naturesse til matvarer. Det norske selskapet selger engangstallerkener, -boller og -fat, som er laget av formpressede palmeblader. De er helt uten miljøgifter og er 100 prosent nedbrytbare.

– Flere og flere av kundene våre innen catering, hotell og detaljhandel ønsker produkter som beviselig er gode miljøvalg. Selv når det gjelder produkter med relativt kort brukstid, er det stor miljøgevinst å vinne ved å velge riktig. Med Svanemerket på produktene blir valget lett, og store innkjøpere som Scandic Hotels og Forsvaret bruker allerede disse produktene, sier Jan-Erik Pavels Smith, direktør i Greenway-Norge.

Jan-Erik Pavels Smith, direktør i Greenway-Norge, med noen av produktene bedriften tilbyr. (Foto: Morten Holt)

Du kan lese mye mer om produktene i magasinet Horeca, nummer 4 2014, der presenterte Greenway Norges produkter

Scandic bruker produktene

Arne Brimi serverer på Greenway-Norge-produkter på Smak 2014. (Foto: Morten Holt)

– Vi i Scandic Hotels er opptatt av å levere gode matopplevelser, og vi ønsker derfor å presentere våre produkter på en optimal måte. Det gjør vi med produktene fra Greenway. I tillegg måtte det være en emballasje som tilfredsstiller fremtidens krav til miljømerking, sier direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting, og fortsetter:

– Scandic ønsker alltid å ligge et skritt foran på miljø og samfunnsansvar, og da er Greenway-Norge sine produkter et naturlig valg.

– Et godt miljøvalg

Bruken av fluorstoffer i matemballasje har bekymret mange. Både papptallerkener, engangskopper og annet papir som brukes til å pakke inn mat inneholder gjerne slike stoffer, som har status som miljøgifter. Men Greenway lager helt naturlige og kjemikaliefrie produkter.

De tar nedfalne palmeblader fra en nøttepalme som vokser i India, skyller bladene, og presser dem så til riktig form ved hjelp av høy temperatur.

Resultatet er fine tallerkener, fat og boller med tydelige trestruktur som du kan bruke på bordet, i ovnen, i mikroen eller i fryseren. De er 100 prosent biologisk nedbrytbare og komposterbare.

Foto: Greenway-Norge
Greenway-Norge selger engangstallerkener, -boller og –fat av typen Naturesse. Produktene er laget av formpressede palmeblader. Nå er produktene svanemerket, som de første engangsartiklene i verden. (Foto: Greenway-Norge)

– Det er pionerene som får fart på det grønne skiftet. Greenway er en slik bedrift. De er de første som klarer å tilfredsstille kravene det offisielle, nordiske miljømerket har til engangsartikler. Endelig kan festivaler, hoteller, spisesteder og forbrukere få tak i engangsservice som ser flott ut, og som er gode miljøvalg, sier administrerende direktør i Miljømerking Norge, Anita Winsnes.

Forsvaret bruker produktene

Foto: Terje Vikersveen.

– Forpleining i Forsvaret har et miljø -og samfunnsansvar. Vi har en klar miljøprofil og startet allerede i 2007 med fokus på økologisk mat som et ledd i et bærekraftig kosthold. Palmeolje ble tidlig varslet som uønsket i forbindelse med våre anskaffelser og vi har gjort tiltak for å redusere kjøttforbruket. Da ble det naturlig å være positive til de miljøvennlige serveringsproduktene til Greenway Norge, da måltidet får en mer helhetlig miljøprofil. Nå som de har blitt første leverandør med Svanemerking, har valget vist seg å være riktig sier Pål Stenberg, orlogskaptein/fungerende seksjonssjef for forpleining i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Foto: Greenway-Norge

Miljøvennlige engangsartikler? Går det an?

Mange ville vel i utgangspunktet tenke at engangsartikler per definisjon ikke er gode miljøvalg.

Svanemerket stiller derfor strenge krav til alle relevante miljøproblemer i alle faser av produktets levetid. Greenways produkter er laget av palmeblader – som er en 100 % fornybar og 100 prosent biologisk nedbrytbar ressurs. Bladene kommer fra miljøsertifisert og sporbar skog.

Svanemerket stiller svært strenge krav til kjemikalier, og forbyr blant annet fluorstoffene som mange engangs-kaffekopper etc. er belagt med. Men matserviset av palmeblader inneholder minimalt med kjemikalier, palmebladene er vasket og skylt, men ellers de uten tilsetningsstoffer. Det er press og høy temperatur som former Greenways produkter, og dette skjer på en energieffektiv og klimavennlig måte. Når palmeproduktene har utspilt sin rolle, kan de enkelt komposteres.

Fra utdelingen av Svanemerket til Greenway-Norge med administrerende direktør Jan-Erik Pavels Smith (midten) i spissen. Til venstre Tormod Lien fra Svanemerket og til høyre Pål H. Stenberg, orlogskaptein/fungerende seksjonssjef for forpleining i Forsvarets logistikkorganisasjon. (Foto: Jan Erik Stokke, Svanemerket)

Les mer på Greenway-Norge.no

Svanemerkede engangsartikler fra Greenway

Den svanemerkede kolleksjonen engangsartikler består av 40 ulike tallerkner, fat, boller og skåler. (Foto: Greenway-Norge)

* Produseres av nedfalne palmeblader

* Bladene kommer fra en indisk nøttepalme som heter Areca

* Palmeskogen er miljøsertifisert og sporbar

* Nedfalne blader skylles, legges i vannbad og formes deretter ved hjelp av press og høy temperatur

* Produktene kan brukes på bordet, i ovnen, i mikroen, i fryseren

* Produktene er laget av fornybar råvare, er miljøgiftfrie og 100 % biologisk nedbrytbare

* Den svanemerkede kolleksjonen engangsartikler består av 40 ulike tallerkner, fat, boller og skåler

Svanemerket

* Er Nordens offisielle miljømerke

* Reduserer miljøbelastningen fra forbruk og bidrar til et mer bærekraftig samfunn

* Vurderer hele produktets livssyklus og de miljøproblemer som oppstår underveis

* Stiller strenge helse-, miljø- og kvalitetskrav og merker kun de beste produktene på markedet

* Står for bærekraftig ressursbruk, biologisk mangfold, en hverdag uten miljøgifter og fremtidens klima

* Gjør det enkelt å velge de miljømessig beste produktene

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS