Spesalitet Scenen1

Unike smaksopplevelser på Matstreif

I dag viste Norge fram noe av de beste vi har å tilby av lokalmatprodusenter – på Matstreif i Oslo. – Norge har de siste årene fått flere og flere lokalmatgründere å være stolte av. Jeg har i dag gleden av å dele ut Spesialitet-merket til en hel håndfull av disse, fra Lofoten i nord til Larvik i sør, sa landbruksminister Sylvi Listhaug under åpningen av Matstreif 2015 i Oslo.

Publisert

: Kristin Stenersen (Skjærgaarden gartneri, fra venstre), Bjørge Madsen (Skjærgaarden gartneri), Anders Øverås (Mosbøen gård), Åse Torvik (Mosbøen gård), Sylvi Listhaug, Marielle De Roos (Lofoten Gårdsysteri), Anja Kastnes (Sæterstad gård), Dag Fredrik Eftedal (Svanepotet).

– Det passer godt under åpningen av Norges største matfestival, Matstreif, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, da hun delte ut Spesialitet-merket for unik smak til fem produsenter under åpningen av festivalen.

– Over hele landet finnes det lidenskapelige matprodusenter som brenner for faget sitt, og bidrar til at vi får flere produkter med særpreg å velge mellom i butikken. Og blant oss forbrukerne øker interessen og kjøpevilligheten – som også Matstreif bærer bud om, sa Listhaug før hun delte ut heder og ære til fem ulike lokalmatprodusenter.

Du kan se bilder fra Matstreif 2015 her

Nye produsenter med Spesialitet

De ferskeste mottakerne av æresbevisningen Spesialitet er:

* Sandholt og Eftedal for sine små og delikate gourmetpoteter.

* Lofoten Gårdsysteri, for sin ost Steinfjording naturell; en biodynamisk geitost laget på melk fra egne geiter.

* Sæterstad gård fra Hattfjelldalen, for Ekte brun geitost og Raket fjellrøye.

* Mosbøen gård for sitt tynne og sprø flatbrød med rosmarin og havsalt, laget for hånd av norsk mel.

* Skjærgaarden Gartneri fra Larvik, for deres Skjærgaardsløk.

Spesialitet

Spesialitet-garantien er et kvalitetsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Spesialitet deles ut av en uavhengig fagjury, som ledes av fylkesmann Lars Sponheim. Omtrent en tredjedel av de som søker om å bli vurdert opp mot Spesialitet-garantien kommer ikke gjennom det siste, trange nåløyet.

Må fortjenes

– Spesialitet-merket er en veiviser for forbrukeren til det beste blant lokalmaten. Spesialitet-merket er ikke til salgs, det må du både bevise og fortjene, derfor er det stor glede og stor ære blant lokalmatprodusentene når de klarere å kvalifisere seg og til slutt får tildelt hedersbeviset Spesialitet på sine produkter, sier adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk.

Matmerk

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduk­sjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS