Julemat nett1

Ribba holder stand

I en omskiftelig verden er det en ting som ikke forandrer seg; julematen. En undersøkelse Research International har gjort for Opplysningskontoret for kjøtt viser at ribba og pinnekjøttet har en fast og stødig tilhengerskare.

Publisert

Ribbe er fortsatt den store vinneren på bordet julaften, og i undersøkelsen svarer 56 prosent av de spurte at de spiste ribbe til middag på julaften i fjor.

Antallet som velger ribbe på julaften har vært stabilt over flere år. Det forventede salget av ribbe i desember er på 5 000 tonn.

Pinnekjøtt nummer to

Pinnekjøtt ligger på en klar andreplass, 33 prosent valgte pinnekjøtt på julaften i fjor. Pinnekjøtt er ikke overraskende mest utbredt på Vestlandet.

Salget av pinnekjøtt forventes å komme opp i 1 810 tonn i år.

Julepølse og medisterkaker Femten Det mest spennende i tallene er at julepølsene og medisterkakene har gjort et comeback på juletallerkenen.prosent av de spurte vil ha julepølser og medisterkaker til julematen. Det er en fremgang på henholdsvis fem og sju prosentpoeng fra den forrige undersøkelsen. Pølsemakermester Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for kjøtt tror det er flere grunner til den store fremgangen for de gamle klassikerne:

Tradisjonsmat

- Tradisjonsmat er populært, og den eneste måte å endre juletallerkenen på er å se på tilbehøret. NM i julemat, arrangert av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, har bidratt til mer omtale av de tradisjonelle juleproduktene. Utvalget av julepølser og juleprodukter har blitt større og mer variert. Blant annet selges det nå vossakorv over hele landet, uttaler Bjørn Tore Teigen.

Utvikling i julemåltidet 1999-2007:

Rett

1999

2001

2004

2005

2007

Ribbe

57

56

60

53

56

Pinnekjøtt

30

31

31

34

33

Julepølse

6

12

10

10

15

Medisterkake

7

12

9

8

15

Kalkun

6

6

6

5

4

Lutefisk

4

5

4

2

2

Svinestek

4

4

3

3

3

Torsk

2

1

1

1

Annet

7

7

5

8

9

Tallene er i prosent

Powered by Labrador CMS