Biodynamisk vin Loimer

Biodynamisk produsert vin kaprer terreng

Vinprodusenten Fred Loimer tilhører den voksende minioriteten av vinprodusenter som produserer biodynamisk. Han besøkte Norge i anledningen Vinarius sitt slipp av vårens nye vin der hele fem av tolv produsenter drev biodynamisk.

Publisert

Per i dag er Østerrike det landet i verden der biodynamisk produksjon av vin er mest utbredt. Selv holder Fred Loimer til i Kamptal i nettopp Østerrike. Han presiserer at overgangen til biodynamisk produksjon ikke skyldes gimmick eller markedsføringshenseende.

- Kvalitet var grunnen til at vi la om produksjonsmetodene våre. Vi hadde en fullendt produksjonsprosess der vi hadde gjort tester av det meste for å kvalitetssikre alle ledd i produksjonen. Å gjøre produksjonen vår biodynamisk føltes som det naturlige steget å ta videre, da vi hadde alt annet i orden, sier Loimer.

Lang prosess å legge om driften

Fra man legger om til biodynamisk produksjon går det tre år før man kan kalle produktet sitt for biodynamisk, blant annet for at druerankene ikke skal være påvirket av kunstige stoffer.

- Den første årgangen vi hadde som er biodynamiskprodusert er 06 årgangen, det var en av de beste årgangene vi har hatt noen sinne så det er vanskelig å si sikkert om det gir bedre kvalitet per i dag, men jeg har følelsen av det. Vi trenger noen år til, det vil gi mer balanse, fordi kvaliteten på jorda blir bedre etter hvert, sier Loimer.

Med historie

Han tror ikke det er utbredt å gå over til biodynamisk produksjon for å differensiere produktet sitt fra andre og skjønner seg ikke på de som måtte finne på å gjøre det.

- Jeg vet ikke hva som ligger bak de som gjør dette kun for å øke salget. Vi prøver å presentere vin med en historie bak, vi kunne kjøpt mange historier som hadde vært mye billigere hvis vi kun gjorde det for å få en historie bak vinen og ikke kvalitet, forteller Loimer.

Høye produksjonskostnader

Kostnadene ved biodynamisk produksjon er betydelig høyere enn ved vanlig produksjon.

- Dette koster mye penger i form av økte produksjonskostnader. Vi benytter kompost som vi lager helt selv, dette er ett eksempel på en helt ny kostnad. I tillegg har vi måttet øke mengden arbeidskraft, nå bruker vi 30 folk - før trengte vi 10. Dette er fordi man ikke trenger å passe like mye på druerankene når man benytter seg av kunstige hjelpemidler, forklarer Loimer.

Les mer om biodynamisk vin i neste nummer av Horeca (nr. 4)

Powered by Labrador CMS