Gamlebyen Fredrikstad3
Gamlebyen Fredrikstad3

Har kåret landets 10 mest romantiske steder

Magasinet Reiser & ferie har kåret Norges 10 mest romantiske steder. Blant de 10 rangerte finner vi Torghatten, Solastranda og Gamlebyen i Fredrikstad (bildet), men også Klosteret Restaurant i Oslo og Baroniet Rosendal er å finne på lista. Midnattsolpunktet Nupen i Troms er rangert aller øverst.

Publisert

Torghatten er ifølge bladet Reiser og ferie et av de mest romantiske stedene i Norge. (Foto: Destinasjon Helgeland)

Dette er, ifølge magasinet, de 10 mest romantiske stedene i Norge:

1) Nupen, Troms

2) Torghatten, Nordland

3) Solastranda, Rogaland

4) Jomfruland, Telemark

5) Klosteret restaurant, Oslo

6) Baroniet Rosendal, Hordaland

7) Gamlebyen i Fredrikstad, Østfold

8) Pasvikdalen, Finnmark

9) Fjærland, Sogn & Fjordane

10) Uppigard Natadal, Telemark

Mer informasjon

Her er litt mer informasjon fra de forskjellige stedene som Reiser & ferie anser som de mest romantiske i Norge.

1) Nupen, Troms

Fylkesvei 1 i Troms går mellom Ervika i Harstad kommune og Borkenes i Kvæfjord, og ved kommunegrensa passerer du utkikkspunktet Nupen, berømt for spesielt én ting: Sin fantastiske utsikt mot midnattsola. Hit kommer kjærestepar, gamle som unge, for å nyte sommernatta i fjærsteinene, og beundre sola når den daler ned mot horisonten, før den langsomt stiger opp igjen.

www.visittroms.no

2) Torghatten, Nordland

Ifølge dikterpresten Petter Dass (1647-1707) var Torghatten et «øye som våker over Nordlands folk og rikdommer - som aldri sover». Hullet i fjellet er som en «gotisk katedral», som den tsjekkiske forfatteren Karel Capek (1890-1938) bemerket på en reise der i 1936.

Hullet er verdenskjent, og et utfartsmål for alle med en viss sans for mytespinning. Sagnet om De syv søstre og hullets tilblivelse skal vi la ligge denne gang, og ber dere heller styre blikket mot øygarden rundt som er velegnet for lange turer både til lands og vanns. Et sted for svermeren i oss.

www.visittorghatten.no

3) Solastranda, Rogaland

For noen år siden kåret Sunday Times den til verdens sjette beste strand, i konkurranse med langt varmere herligheter i andre himmelstrøk. Ikke noe å si på det, for det 2,3 kilometer lange sandsmykket på Jæren er betagende og et uslåelig sted å ta virkelige magadrag av frisk sjøluft.

Marehalmen, med sitt voldsomme knutesystem, bidrar til at den fine sanden ikke fyker til havs, og sanddynene gir ly for vinden, som surferne setter desto mer pris på. For mens noen foretrekker det når sola steker på blikkstille hav, vil andre ha brølende bølger i trynet. Om dere ikke synes været er optimalt, er det bare å søke tilflukt på den snart hundre år gamle, hvite hotellperlen Sola Strand.

www.sola-strandhotel.no

4) Jomfruland, Telemark

Det blir ikke mer vår noe sted i verden enn på Jomfruland når hvitveisen blomstrer tidlig i mai. De bugnende blomsterengene som lyser opp øya rett utenfor Kragerø er viden kjent, og skal ha gjort sitt til at Liv Ullmann valgte å spille inn store deler av «Kristin Lavransdatter» nettopp her.

Jomfruland er også stedet for å oppleve at alle fugler - små de er - kommer seg tilbake. Rundt 300 arter er observert på øya, noe du kan lære mer om på Jomfruland Fuglestasjon. Her tar man også imot overnattingsgjester, men vil dere bo virkelig idyllisk anbefales Hasselgården, med sin fantastiske utsikt, og en liten «låvebutikk» der du blant annet kan kjøpe økologiske produkter fra gården. Jomfruland fyr, et hvitt og majestetisk teglsteinstårn som lyste for første gang 1. oktober 1839, er også verdt et besøk.

www.jomfruland.no

5) Klosteret Restaurant, Oslo

Den ligger litt bortgjemt i Fredensborgveien 13, en litt nedslitt gate få rusler i om de ikke skal noe spesielt. Dere passerer nedtaggede bygårder og et par suspekte butikker, går inn en massiv tredør og ned en trapp. I kjelleren ligger Klosteret, en av landets mest stemningsfulle restauranter, og etter vår oppfatning, den mest romantiske.

Dust interiør, levende lys og lavmælt munkesang setter en nærmest sakral ramme for dype blikk og fortrolige bekjennelser. Ikke av de billigste spisestedene i by`n, men etter måltidet kan dere leve lenge på luft og kjærlighet.

www.klosteret.no

6) Baroniet Rosendal, Hordaland

Det startet romantisk og er det fremdeles. I 1958 giftet den danske adelsmannen Ludvig Rosenkrantz seg med Norges rikeste arving, Karen Mowat, og i bryllupsgave fikk de en gård i Kvinnherad. Her bygde de sitt lille slott, som siden 1927 er blitt drevet som levende museum av Universitetet i Oslo.

Norges eneste baroni er blant mye annet et konsertlokale, teater, kursarrangør, restaurant og overnattingssted, og det stilfulle interiøret - blant annet finner du her Norges eneste fullstendig bevarte rom fra 1600-tallet - er i seg selv verdt turen.

Baroniet har en helt eventyrlig beliggenhet ved Hardangerfjorden, mellom Folgefonna og Maurangerfjorden. Du har utsikt til fjell og fjord, og på selve tomten finner du Norges eldste, bevarte renessansehave med utallige roser plantet som en sirkelformet labyrint.

www.baroniet.no

7) Gamlebyen i Fredrikstad, Østfold

"

Fra Gamlebyen i Fredrikstad. (Foto: Heidi Fjelland)

Etter at Forsvaret forlot området helt i 2001, er det lite som kan rive Nordens best bevarte festningsby ned fra tronen som landets mest sjarmerende ruslestrøk. Innenfor det stjerneformede vollanlegget ligger Gamlebyen proppet med koselige kafeer, romantiske restauranter, stilfulle gallerier og unike, små butikker.

Mens selve festningsverket stammer fra 1600-tallet er de fleste husene her bygget på 1700-tallet, og i midten av det hele - på Kongens torv - troner byens grunnlegger Fredrik II (1534-1588) på sokkel. Beliggenheten gjør stedet egnet for en romantisk dagstur fra Oslo og omegn, og vil du bli lenger kan du bo historisk på for eksempel Gamlebyen Gjestegaarder.

www.opplevfredrikstad.com

8) Pasvikdalen, Finnmark

Enda så langt nord Pasvikdalen ligger er dette et av de varmeste områdene i Nord-Norge på sommeren. I juli er snittemperaturen den samme som i Stavanger, men samtidig er klimaet behagelig tørt. Skogene inneholder eksotiske plante- og dyreslag fra øst, som sibirsk gran og bisamrotte.

Inne i den vakre skogen, ved Russlands grense, kan du dyrke kjærligheten med en romantisk aften i lavvo eller i koia ved Sortbrysttjern, innta en deilig villmarksmiddag under åpen himmel, og senere fyre opp badestampen og nyte den evige sommerdagen med god utsikt over Pasvikelva over til Russland på den andre siden. Spennende - og annerledes.

www.kirkenesinfo.no

9) Fjærland, Sogn & Fjordane

I Fjærland møter Sognefjorden Europas største isbre, Jostedalsbreen. Kombinasjonen utgjør et av de mest fascinerende naturområder i verden - høye, snødekte fjell og dype daler, frodige gressletter og det kanskje vakreste havområdet i verden.

En perfekt ramme med andre ord for en romantisk utflukt. I Fjærland kan dere ta inn på vakre Hotel Mundal, besøke Bremuseet, et av avdøde Sverre Fehns hovedverk, og Den norske bokbyen, som livner til på sommeren, og legger ut ca. 250 000 bruktbøker til salg i løer, gamle høyloft og på melkeramper.

Mens verden rundt oss forandrer seg i et rasende tempo er det meste ved det gamle i Fjærland. Og takk for det. Følelsen av at tiden står stille rundt dere kan gjøre underverker for romantikken.

www.fjaerland.org

10) Uppigard Natadal, Telemark

Seljord i Telemark er erketypisk bondeland i hjertet av bygde-Norge, med vakre slåttemarker og gamle gårdstun. På gårdstunet Uppigard Natadal rett ved Flatdal, 16 kilometer nord for Seljord, er det fremdeles tradisjonell gårdsdrift. Her får du mat produsert og foredlet på gården, nærkontakt med husdyra, samt en dose kultur som spiller på alle de rette nasjonalromantiske strengene.

Du kan velge mellom ulike rom og stuer, men mest romantisk er det uten tvil å bare hoppe høyet, som på varme dager også egner seg utmerket for noen timer på øret. For 120 kroner må du riktignok ha med egen sovepose, men da er frokost og tilgang til dusj inkludert.

www.natadal.no

Kilde: Magasinet Reiser & ferie

"
Powered by Labrador CMS