Grilling illustrasjon nett1
Grilling illustrasjon nett1

NM i grilling

Førstkommende lørdag, 22. august, arrangeres Norgesmesterskapet i grilling 2009 i Birkelunden i Oslo. 26 lag stiller i den brennhete konkurransen.

Publisert

GFørstkommende lørdag arrangeres NM i grilling i Oslo. (Illustrasjonsfoto: OFK)

"Konkurransen er et seriøst mesterskap og løssluppent grillshow på samme tid. Det er åpent for hvem som helst som vil danne et lag og delta", heter det i en melding fra arrangøren.

Seks disipliner

Lagene må selv stille med utstyr, og alle typer griller kan brukes. Det blir kåret Grillmestere i seks forskjellige disipliner (se under), og det laget som har høyest sammenlagt poengsum for alle disiplinene, blir kåret til Norgesmester i grilling 2009.

Craig Whitson regnes som Norges "grillkonge". (Foto: Arkiv)

Les også: Craig Whitson & co med to sølvmedaljer i VM i grilling

Disiplinene

" * Beste burger* Grilltallerken, hvor hovedingrediensen består av lammecarrê* Utfordringen, ett stykke kjøtt og to typer grønnsaker* Storfe mørbrad* Spareribs (Baby back Ribs)* Beste hjemmelagde grillsaus/marinade, som leveres sammen med spareribs* Triveligste og ryddigste lag, bedømming av grill-lagets stand og arbeid

Alle landsdeler representert

Alle landsdeler er godt representert når grillene fyres opp under årets Grill-NM, førstkommende lørdag. Arrangørene lover folkefest når grillere, fagdommere og publikum samles for å overvære det femte Norgesmesterskapet i grill, som i år arrangeres på Grünerløkka i Oslo.

- Det er svært motiverte og målbevisste lag som stiller, så dette kan absolutt bli et spennende norgesmesterskap med mange gode grillsmaker, forteller Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for Kjøtt. Han understreker at Grill-NM er for alle, og at man ikke behøver å være kokk for å utmerke seg i konkurransen.

- Fjorårets NM-vinnere var for eksempel ingeniører, sier han.

Utradisjonell vinneroppskrift?

Det var The Perfect Swine BBQ Team fra Stavanger som hentet seieren hjem til Rogaland i fjorårets grill-NM. Siden da har laget grillet mye svinekjøtt for å forberede seg til årets konkurranse. Seieren i fjor ga mersmak, og laget håper selvfølgelig på seier i år også.

Lagleder Simon Dreyer forteller at nervøsiteten allerede har meldt sin ankomst.

- Akkurat nå er jeg først og fremst nervøs for flytteprosessen av grillen fra Stavanger til Oslo. Grillen er nemlig over gjennomsnittet tung, forteller Dreyer.

Med solid grill, en danske på laget og godt humør, tror Dreyer at de kan imponere dommerne i lørdagens norgesmesterskap.

- Vi vil dessuten prøve å servere noe utradisjonelt ved grillen, men jeg kan naturligvis ikke røpe hva det er i forkant av konkurransen, sier laglederen.

Europamestere i grilling

Lagene skal bedømmes av en fagjury som ledes av landets eneste profesjonelle griller, Craig Whitson.

- Fagjuryen består av høyt kompetente folk, og disse skal bedømme lagene hardt og rettferdig. I tillegg har vi folkejuryen, altså publikum, som også stemmer på sine favoritter. Resultatene fra de to juryene teller likt når vinnerne skal kåres, forklarer Teigen.

De nye norgesmesterne vinner et reisestipend til Grill-EM i Ungarn, som arrangeres i juni neste år.

- Norge er faktisk et av landene der det grilles mest i hele Europa, og selv om vi har hatt mye dårlig grillvær i sommer henter vi fram grillen så snart regnskyene forsvinner, sier Teigen. Han håper helgens NM kan inspirere publikum til å lage god grillmat også utover høsten. - Selv griller jeg utendørs hele året, og det skaper mye god mat og trivsel, legger han til.

Fakta NM i grilling

* Norgesmesterskapet i Grill arrangeres i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo, lørdag 22. august.

* Dette er 5. gang NM arrangeres.

* 26 lag skal konkurrere i syv kategorier.

* Lagene kommer fra hele landet, deriblant Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Oslo, Bergen og Ås.

* Arrangeres av Opplysningskontoret for Kjøtt

Powered by Labrador CMS