Deli de Luca-logo
Deli de Luca-logo

Svindel med Visa-kort rammer Deli de Luca-kunder

En storstilt svindel med Visa-kort kan omfatte tusenvis av av kunder. - Svindelen regnes som en av de verste i Norge på flere år. Kunder hos Deli de Luca har fått konti tappet.

Publisert

Deli de Luca er rammet av svindelen.

Banknæringen har slått alarm etter at en ny bølge avansert svindel med bankkort er avslørt de siste dagene. Tusenvis av bankkunder kan allerede være berørt.

I begynnelsen av juli var det et lite mysterium hvorfor 20 betalingsterminaler ble stjålet fra butikker i Oslo på kort tid. Nå er det trolig disse terminalene som er plassert tilbake med svindelinnmat.

" Flere hundre VISA-kortkunder er foreløpig berørt etter at det er avslørt såkalt skimmingutstyr i betalingsterminaler i fem butikker i Oslo-området. Også den internasjoanel delen av MasterCard-kort kan være berørt. - Dette er første store organiserte kortsvindel vi har registrert siden vi fikk blokkert minibankene for skimmingsutstyr i 2006, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til Dagbladet.

Møte på toppnivå

Både bankene og myndighetene tar avsløringene så alvorlig at den politiske ledelsen i Justisdepartementet hadde et møte om saken torsdag med Kvalheim, adm. direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon og adm. direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.Svindlerne har greid å bytte innmat i en bestemt type betalingsterminal som det finnes minst 25 000 av i norske butikker.- Vi er overrasket over at de har klart det. Dette må være folk med avansert teknisk innsikt. Det kan se ut som deler fra tre stjålne terminaler er montert inn i en svindelterminal, sier Kvalheim.Butikkene selv hadde ikke oppdaget noe galt før Bankens Standardiseringskontor ba butikker i Oslo-området sjekke terminalene etter at den første alarmen om uregelmessigheter var gått for en ukes tid siden. Noen må ha rappet terminalene med seg, erstattet med en kopi og lurt tilbake den originale terminalen med avlesningsutstyr.

Ikke chip

- Bare kort med magnestripe er utsatt for svindel. Betaling med chip er sikkert, og drøyt 70 prosent av norske kort har chip nå, sier Kvalheim.Bankene har overlevert svindelterminalene til politiet, som har video med opptak av svindlere som stjeler terminal.Bankenes Standariseringsutvalg vil foreløpig ikke gå ut med navnene på de fem butikkene der svindelen foreløpig er avdekket — eller hvilken type betalingsterminal det dreier seg om.- Terminalen er godkjent i hele Europa. Det har ikke noe å gjøre med spesielle svakheter med denne terminalen, men at svindlerne trolig har spesialisert seg på ett merke, sier Kvalheim til Dagbladet.Utstyret som er brukt, er tidligere ikke kjent i Norge. Banknæringen vet foreløpig ikke om den nyoppdagede svindelbølgen har noen sammenheng med monteringen av svindelutstyr i leketøyforretninger i Hamar og Kristiansand tidligere i sommer, men dette utstyret er av en noe annen type.

Deli De Luca

" Dagbladet har pratet med to kortkunder som er blitt kontaktet av sin bank.- Banken ringte meg over helgen om at kortet var sperret fordi jeg hadde brukt det i en svindelterminal hos Deli De Luca på Grønland siste fredag. Jeg betalte med chip, og ikke noe er tappet av kontoen, sier en kunde i Søgne Sparebank. En annen kunde, i Skandiabanken, oppdaget at hans konto var tappet to ganger for i alt 2 500 kroner.

Uttak i England

Banken kontaktet selv kunden på tirsdag noen timer seinere. - Begge uttakene var gjort i britiske pund i England. Banken sa det var flere hundre kunder som hadde vært utsatt for svindelterminaler, men jeg vet ikke noe om når og hvor mitt kort er blitt avlest, sier mannen til Dagbladet.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS